reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Ja również mam problemy z cukrami na czczo 92 max 96 a raz dobre np. 83 już zgłupieć można po jedzeniu oczywiście ok. Jutro czeka mnie wizyta u diabetologa i zobaczymy. Ginekolog mówi że takie cukry mu się nie podobają ale dzidziuś rozwija się prawidłowo 32 tc 1860g. Też pytałam lekarza co jeśli cukry dalej będą takie czy cc ? to cc jeśli dziecko będzie duże. A co do wcześniejszego porodu to jak coś będzie się dziać. No i on jest za insuliną natomiast ja nie. No zobaczymy,

powiem tak mam 2 różne opinie na ten temat od dwóch położnych jedna jest za tym żeby nie nacinać krocza jeśli widać że pęknięcie będzie niewielkie poza tym pęknięcie lepiej się goi a druga natomiast żeby nacinać bo to jest niekontrolowane pękniecie i nie wiadomo jakie będzie. Ale jedno jest pewne na pewno widać że kobieta pęknie bo tkanki wkoło robią się białe i cienkie jak papier tak mi mówiły. Nacięcie jest poprzeczne tak jakby w kierunku pośladka nie w stronę odbytu . Kiedyś podobno każdą kobietę nacinano nie ważne czy pęknie czy nie. Sama nie wiem co wole mam nadzieje ze obejdzie się bez pęknięcia czy nacięcia czego wam też życzę,

Oglądałam wózek tutis uno no i powiem wam że wacham się między Maxi cosi Nova 4 a właśnie tutis.

+Tutis przemawia za mną większa gondola bo w maxi cosi boje się ze w zimie będzie dziecku ciasno bo dojdzie kombinezon itp.
+Tutis jest lżejszy niż maxi i ma pojemniejszy pojemnik ten w wózku
+maxi cosi składanie bezobsługowe naciskasz przycisk i składa ci się spacerówka sama i spacerówka bardziej podoba mi się w maxi cosi.
-Na tutis muszę czekać 4 tyg. a maxi cosi mam w ciągu tyg.

fotelik maxi cosi cabriofix prawdopodobnie bo dostałam bazę po dzieciach brata i oszczędność dość spora wtedy. Cena max 549.
Ale wacham się nad avionautem cena ok. 1300 ale tutaj kupując z bezą nie wykorzystam jej dla starszaka bo chce potem obrotową i bądź tu mądrym
Więc różnica jest spora ale avionaut ma tą pozycje podobno najlepszą dla dziecka.
Przegadam jutro nacięcie krocza z położną i dam Wam znać co powiedziała. Generalnie trochę czytałam na ten temat i tak jak mówicie nacięcie w przypadku konieczności, jakiś klin czy spodziewane pęknięcie. Kiedyś nacina o każda bo tak było wygodniej, niestety pożyteczności z nacięcia nigdy nie uzasadniono.

Co do wózka to tyle tego jest, że można oczopląsu dostać. Ja mam Tutisa Aero bo zależało mi na lekkości, wentylacji i łatwej obsudze. Spacerówkę możesz złożyć razem ze stelażem. Kierowaliśmy się przede wszystkim ciężarem i rozmiarem, bo jesteśmy bardzo wysocy więc dzidzia też będzie no i wysokością wózka do naszej postury. Najlepiej jak porównasz oba w sklepie będziesz od razu wiedziała który bardziej Ci pasuje.
Fotelik.. Kurde tu mamy dylemat. Też tyle tych modeli. Prawie kupiliśmy Joie i gemm 2 ale wstrzymaliśmy się żeby obczaić opinie w internecie no i klapa, ludzie narzekają ze dziecko 60 cm musi mieć wyjętą wkładkę już co wymusza inna postawę bardziej siedzącą a nasza będzie miała pewnie tyle na starcie.
Jeszcze wpadł nam w oko Cybex Anton M ale sprzedawca od razu odradzał nam np maxi cosi który mnie korci.. Ponadto zapytałam mojego osteopatę bo jego synek skończył niedawno roczek o to jaki on stosował - wiecie on widział najlepiej jaka postawa niemowlaka w foteliku i polecił mi Cybex z serii Platinum to będzie prawdopodobnie Cloud Z Isize. Jest drogi, baza również ale zajebiste w nim jest to, że jak go wepniesz w stelaż wózka to możesz zmienić pozycje na leżącą co jest Bega pożyteczne i komfortowe. Młody jednak wyrósł z niego w 10 miesiącu.... Więc z tymi fotelikami to najlepiej wybrać bezpieczny, ale bez szału bo przyda się tylko na kilka miesiecy

reklama
U nas już też finalizacja zakupów. Fotelik kupiliśmy z Maxi Cosi, wózek Bebetto Luca Pro (czekamy jeszcze na dostarczenie) -> w ogóle polecam się nimi zainteresować, bo są naprawdę bardzo ładne i mają dobre ceny :)
Laktator Chicco Naturally Me - z polecenia położnej ze szkoły rodzenia. Do tego obserwuję non stop promocję w KappAhlu i dokupuję kolejne cuda :)
Zostało mi jeszcze tylko zamówienie apteczne - czyli sexy majty, podkłady i inne :)

Z tymi cukrami to dziwne. Jak mi lekarz kazał zrobić profil glikemiczny kilka razy po podwyższonej krzywej to wychodziły mi takie jak w zdjęciu i powiedział później na wizycie ze jest w sumie dobrze, cukrzycy nie mam ale wiadomo dieta niech zostanie i żeby się pilnować. Można sobie pozwolić na coś słodkiego ale żeby nie przesadzać.mam robić ten profil co ok 2 tyg. I bądź człowieku mądry 😂🤷🏻‍♀️
Profil glikemiczny ? Czyli co to za badanie ? o hemoglobinie glikolowanej słyszałam ale o tym nie.

Wczesniej tez myślałam o foteliku maxi cosi ale słyszałam ze te plastiki na pasy jakos lekko wystają i mogą niszczyć ramę wózka cybex
tak tak podobno nie do wszystkich wózków pasują.

odnośnie bankowania krwi też się wypowiem bo dzwonią do mnie non stop i namawiają jakie to dobre może i tak może się nie znam ale jak zapytałam ile w 2020 r wykorzystano krwi pępowinowej powiedziała ze w 2020 do kwietnia 1 raz a wiec samo mówi za siebie. Większość zabiegów jest "eksperymentalnych" nie refundowanych przez NFZ a koszty są ogromne. Poza tym np. komórki macierzyste nie nadaję się dla tego dziecka od którego było pobranie bo np. choroby mają podłoże genetyczne więc podanie własnych komórek macierzystych nie tylko może nie pomóc ale wznowić chorobę. Bardzo często jest wcześniejsze odpępowywanie co niekorzystnie wpływa na dziecko. Są w Polsce banki publiczne do których można oddać krew za darmo jak i skorzystać z tych krwi co są tam złożone jeśli znajdzie taka potrzeba i będzie dawca. Położna też mnie namawia to jest granie na emocjach rodziców bo wiadomo że każdy rodzic chce dla dziecka jak najlepiej ale taki nachalny marketing mi się nie podoba. Nie wiem a wy co o tym myślicie ?

Z tymi cukrami to dziwne. Jak mi lekarz kazał zrobić profil glikemiczny kilka razy po podwyższonej krzywej to wychodziły mi takie jak w zdjęciu i powiedział później na wizycie ze jest w sumie dobrze, cukrzycy nie mam ale wiadomo dieta niech zostanie i żeby się pilnować. Można sobie pozwolić na coś słodkiego ale żeby nie przesadzać.mam robić ten profil co ok 2 tyg. I bądź człowieku mądry 😂🤷🏻‍♀️

A czaje już glukometrem mierzysz te wartości.

Dzisiejsza przesyłka 😊 Nie spodziewałam się ze takie to spore 😀

Załączniki

• 683A09F9-DB06-4635-B8C9-8D2B5EF1F0A7.jpeg
    683A09F9-DB06-4635-B8C9-8D2B5EF1F0A7.jpeg
    1,6 MB · Wyświetleń: 86
reklama
Do góry