reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Mój lekarz nie pracuje w żadnym szpitalu. Weź traf na swojego.. Graniczy z cudem.
Ile się nasłuchałam, że laski całą ciąże chodziły prywatnie do lekarza, a później nawet nie miał dyżuru gdy były w szpitalu..
lekarz w danym szpitalu (razem z położną) dają gwarancję, ze przyjmą Cię na oddział jak zaczniesz rodzić, przynajmniej u nas to tak działa, szansa, że akurat trafi się na swojego lekarza jest faktycznie nikła

reklama
U mnie to wygląda tak, że jeśli pójdę do szpitala wcześniej na skierowanie to do Wojewódzkiego w którym pracuje mój lekarz,.. Nawet jeśli nie będzie miał dyżuru to mam wrażenie że personel traktuje inaczej pacjentkę kolegi niż taką o z ulicy. A jeżeli akcja zacznie się sama to będę rodzic w najbliższym szpitalu powiatowym.. 🤷🏻‍♀️ W nim nie mam swojego lekarza ani położnej itd ale byłam przy poronieniu i łyżeczkowaniu i opieka była bardzo dobra.. Pracuje w nim szwagierka na neonatologi i jedna znajoma polozna to może trafię na jej dyżur w razie czego ☺️
Onka4419 nie wiedziałam że tyle przeszłaś. Przykro mi.
Cieszę się, że Wam się udało i możemy razem tu wyczekiwać dzidzi 😘😘😘

Generalnie jestem na nie, ale w sytuacji bez wyjścia oczywiście dam zielone światło. Wole nacięcie niż pęknięcie 😉

to samo chciałam napisać. Ponoć lepsze jest rozcięcie niz pęknięcie i ponoć tez lepiej się goi. Gorzej jak trafi się na taka osobę która mimo ze nie trzeba to zrobi to „na zaś” albo dlatego ze zawsze to robi a nam powiedzą ze była potrzeba 🙄

to samo chciałam napisać. Ponoć lepsze jest rozcięcie niz pęknięcie i ponoć tez lepiej się goi. Gorzej jak trafi się na taka osobę która mimo ze nie trzeba to zrobi to „na zaś” albo dlatego ze zawsze to robi a nam powiedzą ze była potrzeba 🙄
na to już akurat chyba nic nie da się poradzić, kogoś tam zaufaniem trzeba obdarzyć :)

Cukry mi trochę zaczęły szaleć. Teraz jest lepiej ale na czczo i tak mam za wysokie. I jutro mam kontrolę w szpitalu gdzie jest poradnia cukrzycowa dla ciężarnych i zobaczymy co zdecyduja

Ja również mam problemy z cukrami na czczo 92 max 96 a raz dobre np. 83 już zgłupieć można po jedzeniu oczywiście ok. Jutro czeka mnie wizyta u diabetologa i zobaczymy. Ginekolog mówi że takie cukry mu się nie podobają ale dzidziuś rozwija się prawidłowo 32 tc 1860g. Też pytałam lekarza co jeśli cukry dalej będą takie czy cc ? to cc jeśli dziecko będzie duże. A co do wcześniejszego porodu to jak coś będzie się dziać. No i on jest za insuliną natomiast ja nie. No zobaczymy,

No właśnie, co z tym nacięcie krocza..
Jesteście na tak/nie?
powiem tak mam 2 różne opinie na ten temat od dwóch położnych jedna jest za tym żeby nie nacinać krocza jeśli widać że pęknięcie będzie niewielkie poza tym pęknięcie lepiej się goi a druga natomiast żeby nacinać bo to jest niekontrolowane pękniecie i nie wiadomo jakie będzie. Ale jedno jest pewne na pewno widać że kobieta pęknie bo tkanki wkoło robią się białe i cienkie jak papier tak mi mówiły. Nacięcie jest poprzeczne tak jakby w kierunku pośladka nie w stronę odbytu . Kiedyś podobno każdą kobietę nacinano nie ważne czy pęknie czy nie. Sama nie wiem co wole mam nadzieje ze obejdzie się bez pęknięcia czy nacięcia czego wam też życzę,

Oglądałam wózek tutis uno no i powiem wam że wacham się między Maxi cosi Nova 4 a właśnie tutis.

+Tutis przemawia za mną większa gondola bo w maxi cosi boje się ze w zimie będzie dziecku ciasno bo dojdzie kombinezon itp.
+Tutis jest lżejszy niż maxi i ma pojemniejszy pojemnik ten w wózku
+maxi cosi składanie bezobsługowe naciskasz przycisk i składa ci się spacerówka sama i spacerówka bardziej podoba mi się w maxi cosi.
-Na tutis muszę czekać 4 tyg. a maxi cosi mam w ciągu tyg.

fotelik maxi cosi cabriofix prawdopodobnie bo dostałam bazę po dzieciach brata i oszczędność dość spora wtedy. Cena max 549.
Ale wacham się nad avionautem cena ok. 1300 ale tutaj kupując z bezą nie wykorzystam jej dla starszaka bo chce potem obrotową i bądź tu mądrym
Więc różnica jest spora ale avionaut ma tą pozycje podobno najlepszą dla dziecka.

Ja również mam problemy z cukrami na czczo 92 max 96 a raz dobre np. 83 już zgłupieć można po jedzeniu oczywiście ok. Jutro czeka mnie wizyta u diabetologa i zobaczymy. Ginekolog mówi że takie cukry mu się nie podobają ale dzidziuś rozwija się prawidłowo 32 tc 1860g. Też pytałam lekarza co jeśli cukry dalej będą takie czy cc ? to cc jeśli dziecko będzie duże. A co do wcześniejszego porodu to jak coś będzie się dziać. No i on jest za insuliną natomiast ja nie. No zobaczymy,

Ja wczoraj dostałam insulinę i zaczynam brać. Trudno. Trzeba to trzeba. U mnie prawdopodobnie będzie cesarka bo Mały ułożony miednicowo plus do tego doszła teraz insulina i chyba dlatego będzie wcześniej rozwiązanie. Ogólnie u mnie dziecko też jesr w normie jeżeli chodzi o wagę. 34+4 ważył ok 2130g.

powiem tak mam 2 różne opinie na ten temat od dwóch położnych jedna jest za tym żeby nie nacinać krocza jeśli widać że pęknięcie będzie niewielkie poza tym pęknięcie lepiej się goi a druga natomiast żeby nacinać bo to jest niekontrolowane pękniecie i nie wiadomo jakie będzie. Ale jedno jest pewne na pewno widać że kobieta pęknie bo tkanki wkoło robią się białe i cienkie jak papier tak mi mówiły. Nacięcie jest poprzeczne tak jakby w kierunku pośladka nie w stronę odbytu . Kiedyś podobno każdą kobietę nacinano nie ważne czy pęknie czy nie. Sama nie wiem co wole mam nadzieje ze obejdzie się bez pęknięcia czy nacięcia czego wam też życzę,

Oglądałam wózek tutis uno no i powiem wam że wacham się między Maxi cosi Nova 4 a właśnie tutis.

+Tutis przemawia za mną większa gondola bo w maxi cosi boje się ze w zimie będzie dziecku ciasno bo dojdzie kombinezon itp.
+Tutis jest lżejszy niż maxi i ma pojemniejszy pojemnik ten w wózku
+maxi cosi składanie bezobsługowe naciskasz przycisk i składa ci się spacerówka sama i spacerówka bardziej podoba mi się w maxi cosi.
-Na tutis muszę czekać 4 tyg. a maxi cosi mam w ciągu tyg.

fotelik maxi cosi cabriofix prawdopodobnie bo dostałam bazę po dzieciach brata i oszczędność dość spora wtedy. Cena max 549.
Ale wacham się nad avionautem cena ok. 1300 ale tutaj kupując z bezą nie wykorzystam jej dla starszaka bo chce potem obrotową i bądź tu mądrym
Więc różnica jest spora ale avionaut ma tą pozycje podobno najlepszą dla dziecka.

Ja dużo słyszałam dobrych opinii mam na temat fotelika cybex aton 5 i tez na taki się zdecydowaliśmy. Ale bazy nie braliśmy. Słyszałam ze niektóre foteliki maja lepsze wyniki testów bez bazy niż z nią, a po za tym mamy dwa auta wiec byłoby to dość niewygodne tak ja przekładać. Fotelik mierzyliśmy do auta i zapięty w pasie nawet nie drgnie.
Wczesniej tez myślałam o foteliku maxi cosi ale słyszałam ze te plastiki na pasy jakos lekko wystają i mogą niszczyć ramę wózka cybex

reklama
Z tymi cukrami to dziwne. Jak mi lekarz kazał zrobić profil glikemiczny kilka razy po podwyższonej krzywej to wychodziły mi takie jak w zdjęciu i powiedział później na wizycie ze jest w sumie dobrze, cukrzycy nie mam ale wiadomo dieta niech zostanie i żeby się pilnować. Można sobie pozwolić na coś słodkiego ale żeby nie przesadzać.mam robić ten profil co ok 2 tyg. I bądź człowieku mądry 😂🤷🏻‍♀️

Załączniki

• 5A0DD9C6-8F9E-4ED0-86EA-9AA09D2EAE6C.jpeg
    5A0DD9C6-8F9E-4ED0-86EA-9AA09D2EAE6C.jpeg
    1,6 MB · Wyświetleń: 72
Do góry