Jakie wózki polecacie? Na co trzeba zwrócić uwagę przy jego kupnie? [emoji846]
My w sumie od samego początku zaczeliśmy temat wózka.. Na początku chcieliśmy bebetto, jednak po wielu ogloszeniach gdzie okazało się, że spacerówka jest krótko użytkowana i wózek sprzedawany zaczełam się zastanawiać poważniej o co kaman.
Porównałam jego prowadzenie z innymi wózkami i dla mnie bebetto to czołgi.. Zresztą jest spora grupa wózków które są sprzedawane zaraz po etapie gondoli... Warto zastanowić się dlaczego.
Zaczeliśmy przeglądać oferty wózków i na 99% stanie u nas na muuvo quick 2.0 lub slick. Prowadziłam quick w terenie, slick jednak ma lepsze skladanie.
Jaki wózek powinniśmy się zastanowić przede wszystkim jakie mamy oczekiwania. Jeden będzie potrzebował mega amortyzacji inny lekkości i zwrotności.
Dla nas wózek ma być jest typowo miejski, z powiększaną budą i dobrą wentylacją, lekki, zwrotny, składany jedną ręką. Gondola ma być średniej wysokości bo mamy duże różnice wzrostu. Kosz ma być otwarty i z łatwym dostępem.
Ja też będę kupować mój pierwszy w życiu wózek, więc nie mam doświadczenia. Trochę popytalam znajomych i obejrzałam filmiki na YT gdzie było kilka porad odnośnie wyboru wózka głęboko-spacerowego i to moje podstawowe wnioski :
- wózek musi niestety swoje ważyć i trzeba się z tym pogodzić. Ten 1kg w którąś stronę nie robi już żadnej różnicy
- musi mieć regulowaną rączkę a wysokość gondoli powinna być dopasowana do wzrostu tak, że schylając się po kilka razy dziennie nie będzie Wam się męczył kręgosłup,
- koła pompowane lub żelowe. Żelowe nawet lepsze, bo nie trzeba ich pompować i nie ma ryzyka przebicia
- przydaje się regulacja amortyzatorów w zależności od terenu na jakim chce się poruszać
- łatwość działania wszystkich przycisków, zamków, uchwytów - w sklepie najlepiej wręcz rozłożyć wózek na czynniki pierwsze i złożyć ponownie. Jeśli na tym etapie "coś" Wam nie pasuje to nie można się czarować- będzie Was to wkurzać przez cały okres użytkowania, tym bardziej, że wózek nowy chodzi na początku ciężej niż te wystawowe
- koniecznie poprosić w sklepie o pokazanie spacerówki, bo często wystawione są tylko gondole i tak samo sobie ją składać, rozkładać. Ideałem byłaby spacerówka składana jedna ręką, ale tych jest podobno niewiele
- warto aby miał dodatkowe akcesoria w postaci moskitiery i folii. Oryginalne dodatki producenta będą ładnie pasować na wózek, a z uniwersalnymi różnie bywa.
Natomiast w ogóle nie należy się przejmować torbą w zestawie bo większość osób i tak kupuje sobie inne. Nie ma więc znaczenia jej wygląd czy funkcjonalność.
Jeśli ktoś ma inne spostrzeżenia to też chętnie poczytam
-Nie dokońca zgadzam się z kwestią wagi. Do 10kg można kupić całkiem niezły wózek 2w1.
Inne kryteria będzie mieć osoba mieszkająca na 4 piętrze bez windy, inna w domku jednorodzinnym. Mimo mieszkania na 1p w kamienicy, gdzie mogę na parterze zostawić wozek waga i skrętność jest dla mnie bardzo istotna. Dziecko z wiekiem waży co raz więcej, więc wózek musi być skrętny i w miarę lekki. Mam bez problemu gondolę prowadzić jedna ręką, bez wysiłku.
- Podbijanie wózka na krawężnikach itp. Warto sprawdzić jak jest środek ciężkości ustawiony, w jednych wózkach łatwiej się podbija, w innych znacznie ciężej.
-Regulowana rączka to chyba standard, jednak jeśli obydwoje jesteście bardzo wysocy/niscy powinniście obowiązkowo się przymierzyć czy będzie wam wygodnie.
- żelowe zdecydowanie mniej obsługowe, nie pękną po drodze i nie zejdzie powietrze. Pompowane to lepsza amortyzacja. Znowu trzeba się zastanowić na jakie drogi i warunki potrzebujesz wózek.
- Systemy składania. Czy spacerówka składa się ze stelażem czy nie? Czy obojętny jest kierunek ustawienia spacerówki? Wymiary po złożeniu, ciężar, łatwość składania.
- siedzisko spacerówki- WYMIARY i rodzaj, Często w 2w1 są małe siedziska. Czy można regulować na każdej płaszczyźnie czy spacerówka jest tzw kubełkowa. Czy jest wkładka dla drobniejszych dzieci?
- nie napalać się szalenie na akcesoria, często gęsto torba z zestawu jest wymieniana na inna ze względu na średnią funkcjonalność, a z uchwytu na kubek skorzystasz 3 razy w ciagu 2 lat.
-powiększana buda na miesiące gdzie słońce jest nisko/wieczory i wentylacja na lato.
- Kosz pod wózkiem. Wolisz zamykany/w formie torby/ czy otwarty? Wymiary kosza. Większość z nich wytrzymuje obciążenie do 3kg
- hamulec - duży/mały, czy nie poobdzierasz sobie balerin odblokowując?