Hej dziewczyny! Dawno mnie tu nie było.
Mój Mikel też od dawna się przewraca z brzuszka na plecki i trzyma prawie główkę sam a ma 6 tygodni. Ja się tym nie przejmuję. Każde dziecko rozwija się inaczej, widocznie nasze pod tym względem szybciej.
Mój też właśnie nie chce smoczka. W końcu się zdecydowałam spróbować jakieś półtora tygodnia temu i tak próbuję od czasu do czasu ale nie chce. Wypluwa a jak mu próbuje kilka razy z rzędu dać to potem już się denerwuje i w ryk. Mi położna mówiła że dzieci wola lateksowe smoczki od silikonowych a my póki co próbowaliśmy tylko z silikonowym bo tylko takie mamy w domu. Może spróbujemy lateksowy. A Ty
@Aleks90 z jakiego materiału smoczek podajesz?
Jak tam szczepienia
@niunia2324?
@Maria_0701 a próbowałaś blocked feeding? Wysyłam w załączniku na czym polega gdybyś nie wiedziała. Może wypróbuj?
Ja chciałam zapytać te z Was które spia z dziećmi, o to czy wprowadziłyście już rytuały zasypiania w sensie np. kąpiel, masaż, karmienie i spanie codziennie o tych samych godzinach? Czytałam że im wcześniej to się wprowadzi tym lepiej dla dziecka bo czuje się bezpieczniej mając określony rytm. I dużo matek kapie dzieci o 19:00. I tak sobie myślę jak to ogarniają matki ktore chcą żeby ich dziecko spało o 20:00 a dziecko samo w łóżku nie chce spać (nasz póki co budzi się ekspresowo jak nikt z nim nie śpi). Mi się nie uśmiecha chodzić spać o 20:00, zwłaszcza teraz jak dni są dłuższe. A potem z kolei, jak Mąż wróci do pracy, to będzie wracał do domu dopiero o 18:00 i też słabo mieć tylko godzinę dla siebie i już z dzieckiem do łóżka
jak to u Was wygląda wieczorami? Kładziecie się z dzieckiem czy np. dziecko na Was zasypia w salonie i je kładziecie spać do łóżka dopiero jak same idziecie? (Ja tak póki co robię)
Druga sprawa to to że my też często wstajemy mega późno. Teraz jak obydwoje jesteśmy w domu to czasem nawet do 11:00 się byczymy z Małym w łóżku
myślicie że powinnismy wstawać wcześniej? Ale chcemy się porządnie wysypiac bo Młody jednak daje w nocy w kość a skoro póki co możemy sobie na to pozwolić... Sama nie wiem