reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

Dziewczyny, ale termin porodu się nie zmienia..to, że dziecko jest większe niż statystycznie nie oznacza, że urodzi się wcześniej.. przecież dzieci są różne, to ja bym musiała chyba poltora roku chodzić w ciąży,żeby urodzić większe dziecko[emoji23]
Tak, masz rację, ale na jakiejś podstawie termin porodu się zmienia hmm

reklama
Paula termin porodu masz w karcie ciąży i on jest święty. To co pokazuje USG to wyliczenia na podstawie wagi i wymiarów dziecka- i to się zmienia, bo nie wszystkie dzieci nie rosną tak, jak sobie twórca algorytmów w USG ustalił.

Dokładnie tak. Ustalenie terminu na podstawie USG jest możliwe chyba do 12tc. Potem już nie jest wiarygodny właśnie z powodu różnego tempa wzrostu dzieci. Więc od prenatalnych to już nie ma co patrzeć na termin.

Ok rozumiem, czyli jeśli mam wpisany termin 29 lipiec w karcie ciąży to tego mam się trzymać? mimo to że lekarz na wizycie mówi że termin się zmienił na podstawie USG? myślałam że termin może się zmienić o kilka dni:p Wiadomo że kiedy się naprawdę urodzi to może mieć poślizg o tydzień do tyłu czy do przodu:)

Zobaczysz jak pod koniec ciąży się terminy rozjadą.. Ja zazwyczaj mam około 3 tygodnie różnicy.. już teraz na start mam z om i USG różnice 3 tygodni. Więc de facto pod koniec ciąży to będzie półtora miesiąca!

U nas to samo..co ja rzucę imie..córki..nie bo w klasie mamy i beznadziejny jest albo mąż..nie Antoś nie..to takie mało męskie..każdemu coś się kojarzy..Ale Chyba Kubuś zostanie (jedna córka miała chwilę chłopca Kubę. Ale do czerwca może o nim zapomni i pozwoli zeby brat miał takie imie )[emoji23][emoji1787]
Musisz załatwić córce nowego chłopaka to o Kubie zapomni [emoji23]
Współczuję :(. U mnie zaczyna się w drugim trymestrze i trwa już do końca ciąży. Myślałam, że może w tej ciąży mnie ominie, ale zapowiada się, że historia się powtórzy...
Mój maluch zaliczył rano czkawkę [emoji7]. Jak leżałam na plecach, widziałam jak delikatnie równomiernie drga mi brzuch. Nie była to moja wyobraźnia, bo mój mąż też to widział (chyba, że obydwoje mamy wybujałą wyobraźnię [emoji23]). Taka namacalna obecność maluszka. Fajne uczucie.
Ależ fajnie [emoji7][emoji7][emoji7]

Mam jakiś mleczan magnezu, cytrynian też jest dobry. Póki co jakoś specjalnie nie łykam, choć się spina czasem. A ile to tyg?

U mnie też ciemno z imionami jeszcze :p

Mi znów kazała łykać chelat magnezu. 3x dziennie. Ciekawe czy mi dołoży jeszcze mój lekarz żelazo bo hemoglobina spadła mi do 12 a HCT mam poniżej normy tez.

Ja za to czekam na techników od rur żeby mi całą kanalizację cisnieniowo przepchali.
Mam tez gości. Standardowo rezerwacja na dwie osoby a w pokoju czwórka [emoji35] w dupę się ze szczęścia ugryzę.
Nie zamierzam za to marnować dnia. Jak technik się ogarnie, zawiozę Maxa na basen a sama pojadę sobie na zakupy. A co. Mi tez się coś należy.

Hej. Sorki, że nie napisałam jak po czwartkowej wizycie ale jakoś nie miałam chwilki. Więc tak wszystko w porządku, lekarz powiedział, że na 100 procent chłopiec:):):):). Przezierność karkowa 0,9 więc super. Kość nosowa obecna. Ale dzidziuś tak się ułożył, że lekarzowi nie udało się jej zmierzyć. Dodatkowo ręką zakrywał nos:D. We wtorek muszę jechać jeszcze raz, może uda mu się zmierzyć:). Zaczynam nareszcie cieszyć się ciążą, bo jestem zdecydowanie spokojniejsza:). Miłego weekendu

Super, gratuluje udanej wizyty!!!:) I chłopaka:)

cześć dziewczyny :)

Dziewczyny bierzecie magnez? Jesli tak to jaki? Mam wrażenie że powinnam lykać bo mi dziwnie spina brzuch :(

Ja biorę Magne B6. Podobno dobrze przyswajalny. Dzienna dawka 4-6 tabletek, wiec można sobie sterować ilością. Jak gdzieś jedziesz albo masz dłużej siedzieć, to dzień wcześniej bierzesz 6. A tak normalnie biorę 4. Jest podobno jeszcze wersja forte, ale akurat nie było w aptece.

Cześć dziewczyny.

Nadrobiłam, gratuluję wszystkich udanych wizyt [emoji173]
Ja mam 4.02, mam nadzieję, że potwierdzi się dziewczynka, bo chociaż z imieniem mamy jasność, będzie Zosia :-) Dla chłopaka dalej kompletnie brak pomysłu.
Trochę się martwię, bo od kilku dni zupełnie nie mam mdłości, piersi też właściwie przestały boleć i zaczynam schizowac, czy wszytko ok. Z drugiej strony, apetyt wrócił, od niczego mnie nie odrzuca i podjadać mogę cały czas no i to wieczne zmęczenie i potrzeba snu.., chyba tak teraz maluszek daje o sobie znać :-)
Miłego weekendu :-)

Myśle ze po prostu Ci się II trymestr zaczął. Ja tez trochę się przestraszyłam jak za dobrze się poczułam:) Korzystaj! Ja już dwa razy basen zaliczyłam i nadrabiam zaległości w domu i pracy.

A u nas będzie Jan. Musiało być i czeskie i polskie. Jasiek nam się podoba, a czeska wersja zdrobnienia Honza, Honzik, Honziček tez:)) Imiona dla córki nie mieliśmy, wszystkie, które nam się podobały są teraz na topie:))

Dobrego weekendu, czas wstać z łóżka. :o

.
Dziewczyny, ale termin porodu się nie zmienia..to, że dziecko jest większe niż statystycznie nie oznacza, że urodzi się wcześniej.. przecież dzieci są różne, to ja bym musiała chyba poltora roku chodzić w ciąży,żeby urodzić większe dziecko[emoji23]
A mój syn w takim razie urodził się 3 tygodnie po terminie :) Najbliższe prawdy jest usg prenatalne, potem kazde dziecko rosnie w swoim tempie. A terminu się już nie zmienia.

reklama
Ja jestem po wizycie kontrolnej.am delikatna anemię ale mysle, że odpowiednia dieta bmda efekty. Czy jest tutaj jeszcze ktoś na diecie wegetariańskiej?
Ja nie jem mięsa (w tym ryb) od ponad 5 lat.

Może już termin na połówkowe 4 maraca. To będzie początek 22 tygodnia

Do góry