reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Lipcowe mamy 2015

dziewczyny, do wczoraj z blizną po cc było wszystko super, dziś ją położna jeszcze obejrzała i mówi, że idealnie się goi, ale zaczęła mnie pobolewać z prawej strony (szczególnie jak śpię na tym boku, a potem wstaję), a pod nią wyczuwam zgrubienie, czy któraś z was też tak miała?

reklama
Ja tez mam nad blizna zgubienia. Mi udało się w końcu zdrzemnac 2 godziny bo Maciuś znowu w nocy się wybudzil o 1 do 4 nie spał chyba pomyliły mu się znowu pory, nie płakał tylko porostu tu przytulic się chciał tu cyca u tak do 4 a rano musieliśmy jechać do poradni nefrologicznej. 30 lipca ma mu wykonać usg nerek żeby sprawdzić czy wszystko ok jest a w ogóle ta lekarka miała chyba że sto lat taka stara była ale bardzo konkretna wszystko wyjaśniła co i jak

U nas też z kp trochę problemów mamy. Mała oproznia obie piersi i nadal głodna więc po cycu idzie w ruch laktator żeby coś pobudzić a mała dojada mm nawet do 60 ml więc za mało pokarmu :-( i od razu inne dziecko. Ale walczę o laktacje, chce ja rozhulac żeby małej starczyło. Wczoraj cały dzień bez dokarmiania to ciągle wisiała na cycu i się zloscila i mało spała aż mi jej szkoda było i dziś wymieklam i dokarmiam...

U mnie to się jakoś rozchulalo z ta laktacji. Maciuś nawet na 3 razy je cyca z przerwami ale zawsze tylko jednego daje, na zmiany.
Ja nawet mleka nie mam mm jak by chciał i u mnie raczej nigdzie nie kupię musiała bym ekstra jechać 30 km wiec musi mu cyc wystarczyć :d

Dziś 16 lipca o godzinie 11:34 czasu uk przyszła na świat Sara. 3175 gram 48cm SN. Na razie jestem wykończona. Opowiem później wszystko.
Gratulacje:)

Emilka przyszła na świat o 9.27 3045 i 51 cm szczęścia,odrazu po cc dali mi ją pocałować,potem na golaska leżałysmy przytulne i szybko szukała cycusia,i chyba nawet pojadła i usunęła
Teraz przywieźli mnie na roaming a mała wzięli do kąpieli. Niestety strasznie boli mnie brzuch i rana,wiec te pierwsze godz będą trudne ale damy radę:)
Rowniez gratulacje :)

dziewczyny, do wczoraj z blizną po cc było wszystko super, dziś ją położna jeszcze obejrzała i mówi, że idealnie się goi, ale zaczęła mnie pobolewać z prawej strony (szczególnie jak śpię na tym boku, a potem wstaję), a pod nią wyczuwam zgrubienie, czy któraś z was też tak miała?

To opuchlizna, raczej normalna. Tez mam zgrubienia, najwieksze w miejscu w którym kiepsko dopasowali krawedzie rozciecia

Dla mnie w KP najważniejsze jest zaspokojenie potrzeb dziecka i nie chodzi tu o samo napełnienie brzucha, tylko o bliskość, więź, ukojenie, relaks, bezstresowe przechodzenie w fazę snu itp. Tego: przytulenie, butelka i smoczek nie są w stanie zastąpić w 100%. Jeżeli zaś chodzi o inteligencję dziecka to ma na nią wpływ ilość połączeń w mózgu, te połączenia najefektywniej tworzą się w poczuciu ukojenia, bezpieczeństwa i bliskości i szybkim zaspokojaniu potrzeb dziecka, to nie musi być generalnie KP, ale przy KP jest tego po prostu najwięcej. Choć mleko z piersi jest najlepszą pożywką dla rozwoju mózgu. Ale na inteligencję generalnie ma wpływ bardzo wiele aspektów: geny, inteligencja rodziców, zdrowie, zdrowa dieta, poza tym inteligencja wcale nie jest w życiu najważniejsza:)

tak jakoś mnie naszło i się wymądrzam, przepraszam, wiem, że to bywa irytujące...

Gratuluję nowym mamusiom!!!:-*

My jeszcze w szpitalu ale jak nic się nie zmieni to jutro do domku :-) już się nie mogę doczekać bo te położne szczególnie jedna stara to mnie tak wkurza z karmieniem że szok :mad:

reklama
Do góry