P
pani.olga
Gość
zulugulka a ja sie z twoim ginem nie zgodzę, tabletki są zawsze przetworzone a buraki świeże to naturalne witaminy bardziej przyswajalne.
Na anemie produkty bogate w żelazo np. jajka, amarantusy, tłuste ryby i nasiona roślin strączkowatych. Warto także spożywać orzechy, nasiona sezamu, suszone owoce, zielone warzywa oraz imbir.
kati, teraz to ja się z Tobą nie zgodzę. organizm zawsze przyswaja mniej składników odżywczych z pożywienia niż z suplementacji. ogólnie organizm przyswaja ok. 10-15% żelaza, z czego z mięsa 15-35%, a z warzyw tylko ok. 5% (dlatego warzywa są najgorszym - w sensie najmniej skutecznym - naturalnym źródłem tego pierwiastka, tak jak zulugulka napisała - musiałabyś jeść buraki wiadrami, żeby to faktycznie podziałało). poza tym burak akurat wcale nie ma dużo żelaza w porównaniu do kakao czy soi. żelazo w tabletkach przyswaja się na poziomie zbliżonym do 100%.