Jak urodziłam pierwsze dziecko to zobaczyłam na własne oczy co to znaczy jak kobieta w ciąży pali. Kilka pokoi dalej lezała dziewczyna która jeszcze w trakcie porodu wymykała się na fajkę. To maleństwo ważyło ze dwa kilogramy, było szare i wyglądało jak szczurek
Po urodzeniu trafiło na OIOM, musieli mu podawać jakieś specjalne leki dla noworodków uzależnionych od nikotyny:-( Co ja sie upłakałam nad tym obcym dzieckiem to wiecej niz nad własnymi problemami:-(
Nie wiem jak można być tak pierd...ętym. Naprawdę. I niech nikt mi nie wmawia, że nałóg, że trudno bla bla bla, wystarczająca ilość z Was udowadnia, że jak chce to się da. I kij już, że dziecko, może laska ma je w dupie, ale to generalnie po prostu niehumanitarne kogokolwiek tak narażać. Nie rozumiem też wracania do palenia po ciąży... ok chronimy dziecko przez 40 tygodni, ale potem można mu dmuchać w twarz co tam...
Szybkie pytanie do dziewczyn z wysokim TSH, tabletki może przepisać rodzinny czy tylko endo?Znajoma ma termin na sierpień i wysokie tsh jej wyszło, gin kazał iść do endo
Zwykle jest tak, że endo musi ustalić lekarstwa, dawkę, udokumentować niedoczynność i daje jakby informację do rodzinnego i ten wtedy może też wypisywać. NIe spotkałam się żeby rodzinny ustalał leczenie.
Ewczis ale masz wykluczone hashimoto? Bo przy hashi nie można łykać jodu.
To nie do końca tak jest. Ja biorę np. jod w ciąży, ponieważ ważne jest to, żeby w tarczycy dziecka ten jod się odkładał. Z tym jodem to w ogole jest zamieszanie np: "Jod może być problematyczny, gdyż po pewnym czasie jego przyjmowania, w momencie gdy istnieje choroba autoimmunologiczna, może zwiększyć się produkcja TPO i przeciwciał. Z drugiej strony duże dawki jodu mogą dać odwrotny efekt i dramatycznie obniżyć aktywność tarczycy. Jakiś czas temu rozpętała się dyskusja na temat stosowania jodu w Hasimotio sugerująca, że jest to dolewanie oliwy do ognia, jednak ostatnie badania dowodzą, że jod może być problematyczny tylko gdy ilość selenu nie jest odpowiednia, ponieważ selen neutralizuje tą toksyczność."
Bez ciąży nie zażywałam, natomiast teraz moja endokrynolog specjalnie zaleciła witaminy z dużą jego ilością.
Ciekawe skoro Anty-TPO (badanie przeciwciał) masz dopiero mieć robione... Nie rozumiem jak w takim razie mogli wykluczyć hashimoto, bo to nie sam stan zapalny o tym świadczy, ale jego przyczyna. Z hashimoto czy bez nie ma co się przejmować, o ile jest to pod kontrolą