reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

Martyska, ja kupuję mrożonę hortex i puszkę groszku. Wlewam wodę trochę do garnka, wrzucam wszystko - i mrożone i groszek i gotuje - w sensie pyrkam, do tego dorzucam dużą łyżkę masła, łyżeczkę cukru i trochę soli do smaku. I duszę aż wszytsko zmięknie!! PYCHA!!!! Mój tata dorzuca na koniec trochę mąki ziemniaczanej, żeby taka gęsta była, ale ja wolę bez.
Przepis polecam!!!!

reklama
witam :) ja jak zwykle zaleglosci w czytaniu mam :/
we czwartek bylam na usg :) o jak sie dzidzius slicznie ruszal:) raczkami machal :) a nozk jakie fajne :) tylko nie bylo widac co jest miedzy nimi :) wyglada na to ze wszsytko ok jest :) piekny widok :)
martyska wspolczuje przeziebienia. mnie ponad tydzien trzymalo. i przy kaszlu wymioty:confused2:masakra.
gratuluje udanych wizyt :)

Witam :) my juz po sniadanku pozniej zjadlam banana ale banankow to tem moj ktosiek nie lubi hehe
Zabka gratuluje udanej wizyty moja w pon I mam nadzieje, ze tez mi pomacha :)
Martyska1223 ja zawsze kupuje gotowa ;) ale byc moze pewnego dnia wykorzystam Mchalina_ch Twoj przepis ;)

Gdy bylam na spotkaniu z polozna pytala sie mnie kiedy mialam ostatnio cytologie I stwierdzila, ze w ciazy nie powinno sie jej wykonywac wiec chyba co kraj to obyczaj. Gdy tylko dostane moja biala karte nhs od razu ide do dentysty nie wydaje mi sie by cos bylo popsute ale lepiej sprawdzic tym bardziej ze za darmo.
Mam dzis ochote na placki ziemniaczane ;) tylko bark pomyslu co do nich hehe

Tez mam taki kaszel, ze odrazu na wymioty bierze :/

Ostatnia edycja:
Pierwsze słyszę... Byłam dziś u dentysty, skserowali sobie moją karte ciąży, ale nic w niej nie podbijali.
A właśnie... U całkiem nowego dentysty byłam, zaleczył mi 2 zeby, o dziwo prawie bezboleśnie. Powiedział mi przy tym że mam do usunięcia 3 ósemki (taa, wiem o tym od paru lat) i że pod dwoma dolnymi ósemkami rozwija się jego zdaniem stan zapalny. Zaleca usunięcie ich jak najszybciej, najlepiej w drugim trymestrze ciąży. Obiecał mi znieczulenie bezpieczne dla dziecka, ale kilkukrotnie podkreslał że koniecznie w drugim trymestrze. Co o tym sądzicie? Któraś z Was wie coś więcej na ten temat?
te bezpieczne znieczulenie to jak dla mnie lipa miałam takie przy borowaniu i niestety mało to mi ulżyło a przy rwaniu to już całkiem pewnie nic nie da......

przeziębienie mija ale jeszcze słabo się czuję i tez przy kichaniu aż mnie na dole za kłuje kazałam kupić mojemu P ten syrop dla kobiet w ciąży *spam* bo już mi nie dobrze na te domowe sposoby ................

cytologię miałam w 6tc trochę brzuch pobolewał ale bez plamień a co do ząbków to ja chodziłam reguralnie do dentysty w zeszłym roku bo chciałam wszystko poleczyć no nie do końca zdążyłam ze wszystkimi zębami mam jeszcze zamiar się wybrać bo 6 muszę odbudować na włóknie szklanym juz wyleczona tylko ta odbudowa 400zł :szok:

Ostatnia edycja:
a co sądzicie o zdjęciu rtg zęba ? bo ja miałam 2 górną zrobioną w sumie na pół roku a potem maiłam mieć zdjęcie czy się tam polepszyło czy nie bo chciałam robić licówkę ........no i w grudniu minęło te pół roku i nie wiem co robić dodam że to martwy ząb nie boli

Ja mam normalnie mega migreny, biorę specjalne leki, a w ciąży jakoś tak lepiej się czuję...Do tej pory miałam migrenę dwa razy i sama przeszła po jednym dniu... A wcześniej to trzymało mnie nawet po 3 dni.

Co do pęcherza to w nocy nic nie czułam, rano też ok... Będę obserwować i zrobię badanie moczu jak będę szła do przychodni przy okazji (chyba w sobotę)... Ja naprawdę piję dużo wody więc myślę, że co wchodzi to musi wyjść :D i może stąd to latanie do WC :)

Gdy bylam na spotkaniu z polozna pytala sie mnie kiedy mialam ostatnio cytologie I stwierdzila, ze w ciazy nie powinno sie jej wykonywac wiec chyba co kraj to obyczaj.

Kurde wkurza mnie to.. jak to jest możliwe, że dwa kraje z powiedzmy rozwiniętą medycyną i dwie takie sprzeczne informacje? Przecież chyba są jakieś dane naukowe na których opierają się lekarze / położne w PL i w UK.... Wiadomo to nie taka istotna sprawa, ale co jeśli są tak różne podejścia w ważniejszych kwestiach? Chyba ktoś musi mieć rację?
te bezpieczne znieczulenie to jak dla mnie lipa miałam takie przy borowaniu i niestety mało to mi ulżyło a przy rwaniu to już całkiem pewnie nic nie da......

cytologię miałam w 6tc trochę brzuch pobolewał ale bez plamień a co do ząbków to ja chodziłam reguralnie do dentysty w zeszłym roku bo chciałam wszystko poleczyć no nie do końca zdążyłam ze wszystkimi zębami mam jeszcze zamiar się wybrać bo 6 muszę odbudować na włóknie szklanym juz wyleczona tylko ta odbudowa 400zł :szok:
Mnie się właśnie ząb po takiej obudowie złamał i muszę koronę robić... więc sama nie wiem czy nie lepiej było od razu koronę na nim zrobić, przynajmniej odbudowy bym nie robiła.
Co do znieczulenia to nie ma co straszyć innych, wydaje mi się, że zależy to od lekarza i dawki. Lekarz przy wyrywaniu powinien sprawdzić czy coś pacjent czuje, i w razie potrzeby podać większą dawkę.

a co sądzicie o zdjęciu rtg zęba ? bo ja miałam 2 górną zrobioną w sumie na pół roku a potem maiłam mieć zdjęcie czy się tam polepszyło czy nie bo chciałam robić licówkę ........no i w grudniu minęło te pół roku i nie wiem co robić dodam że to martwy ząb nie boli
Ja bym absolutnie nie robiła skoro nic Ci się nie dzieje. Zresztą nie sądzę, że jak powiesz o ciąży to ktokolwiek się zgodzi zrobić rtg w przypadku jak nic nie boli i nie jest to niezbędne.

reklama
madziuuula nie robić RTG! I tak jak Thriade napisała, raczej nikt nie narazi kobiety w ciąży na promieniowanie roentgenowskie jeżeli nie ma zagrożenia życia.

Do góry