reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2024

reklama
A ja mam od zawsze na czczo 90-95, w ciazy tez, i ginka mi panikuje, trzecia ciaza i trzecia panika, krzywe mam dobre, w ciazy tez nie mialam cukrzycy ciążowej. Na dalszym etapie ta glukoza na csczo jest troche nizsza. Ale mam wysoki, baaaardzo wysoki kortyzol, a on ponoc podnosi poziom glukozy i cholesterol, który tez od zawsze mam ciut za wysoki, ale nie rosnie, tak jak I glukoza. Jutro muszę spytac endo o to, bo u niej sprawdzałam nadnercza pod kątem tego kortyzolu, może mi napisze jakieś zaświadczenie, żeby się odczepiono od tej mojej glukozy, bo już mam skierowanie na krzywa, zrobię ja i na czczo mi wyjdzie 95 i już bez obciążenia mi stwierdza cukrzycę ciazowa, której nie mam. 🤷‍♀️
Godzinę po jedzeniu mam 120, a dwie godziny po 109, nawet wczoraj mierzyłam glukometrem i sprawdzałam.
mi tez w poprzedniej ciazy na podstawie glikemii na czczo stwierdzili cukrzyce, teraz tez mam troche podwyzszona, wiec pewnie bedzie to samo. Ale jakie to jest glupie: jak zjem normalna kolacje to mam glikemie 98, a wczoraj bylismy u znajomych do pozna, najadlam sie orzeszkow w miodzie, troche chipsow i teraz rano glikemia 92 😂😂 chyba musze zrobic mniejszy czasowy odstep miedzy ostatnim posilkiem a pierwszym pomiarem cukru w ciagu dnia 🤔

Jakie mialas na recepte? U mnie przez polipy zamiast okresów były krwotoki, a żelazo każde mi szkodzi, wiec tak chodziłam na skraju anemii, z hemoglobina 11. Teraz mam 11,2. Dostalam recepte na jakieś w ampułkach, podobno nie szkodzi, ale już się boję.

Tardyferon​

Ale to jeszcze przed ciążą, kiedys mi ginekolog mowil ze zelazo w ciazy nie jest wskazane, wiec zapytaj swojego ginekologa co o tym myśli😉

Tardyferon​

Ale to jeszcze przed ciążą, kiedys mi ginekolog mowil ze zelazo w ciazy nie jest wskazane, wiec zapytaj swojego ginekologa co o tym myśli😉
A to on też mi szkodzi, mam wracmzenie, jakby mi jelita miały się porozrywać. Mam anemię, ferrytyna poniżej normy, w cia,y hemoglobina zawsze trochę spada, muszę to uzupełnić, gadałam z ginka o tym i też mowila, że nie jest wskazane, jeśli nie trzeba, ale u mnie raczej trzeba. Jeszcze będę endo pytać, co o tym myśli.
mi tez w poprzedniej ciazy na podstawie glikemii na czczo stwierdzili cukrzyce, teraz tez mam troche podwyzszona, wiec pewnie bedzie to samo. Ale jakie to jest glupie: jak zjem normalna kolacje to mam glikemie 98, a wczoraj bylismy u znajomych do pozna, najadlam sie orzeszkow w miodzie, troche chipsow i teraz rano glikemia 92 😂😂 chyba musze zrobic mniejszy czasowy odstep miedzy ostatnim posilkiem a pierwszym pomiarem cukru w ciagu dnia 🤔
No ja miałam w poprzedniej 5,12 i już skierowanie na krzywa, ale pare dni później nie jadłam od 18 czy 19 to wyszło 4,95, to już było dobrze. Ale kurcze, ja w ciazy jem dużo i często, jem sporo więcej niż normalnie, musze z endo dzis pogadać, może mi coś napisze madrego w związku z kortyzolem i zejdą ze mnie z tą glukoza.

A to on też mi szkodzi, mam wracmzenie, jakby mi jelita miały się porozrywać. Mam anemię, ferrytyna poniżej normy, w cia,y hemoglobina zawsze trochę spada, muszę to uzupełnić, gadałam z ginka o tym i też mowila, że nie jest wskazane, jeśli nie trzeba, ale u mnie raczej trzeba. Jeszcze będę endo pytać, co o tym myśli.

No ja miałam w poprzedniej 5,12 i już skierowanie na krzywa, ale pare dni później nie jadłam od 18 czy 19 to wyszło 4,95, to już było dobrze. Ale kurcze, ja w ciazy jem dużo i często, jem sporo więcej niż normalnie, musze z endo dzis pogadać, może mi coś napisze madrego w związku z kortyzolem i zejdą ze mnie z tą glukoza.
takie sa wytyczne, nieleczona i niewykryta cukrzyca ciazowa niesie ze soba wiele niebezpieczenstw i komplikacji, wiec wg mnie to w sumie dobrze, ze sa takie szybkie reakcje na nieprawidlowe wyniki, to dla bezpieczenstwa naszego i naszych dzieci

takie sa wytyczne, nieleczona i niewykryta cukrzyca ciazowa niesie ze soba wiele niebezpieczenstw i komplikacji, wiec wg mnie to w sumie dobrze, ze sa takie szybkie reakcje na nieprawidlowe wyniki, to dla bezpieczenstwa naszego i naszych dzieci
Tak, oczywiście, ale trzeba też brac pod uwagę inne czynniki i nie wpisywać każdej kobiecie cukrzycy ciążowej, bo ciut wyższa glukoza może być spowodowana różnymi czynnikami. No ale rozumiem panią dr, wypisała skierowanie, jest kryta, a czy ja skorzystam czy nie to osobna sprawa. Już jej powiedzialam, że chyba ma świadomość, że nigdzie nie pójdę. Jaki sens, skoro na czczo mam za wysoka glukoze to i tak mi wpiszą ukrzyce ciazowa, po co do tego robić krzywa? Jeszcze zdobilam pomiary przed jedzeniem i co pół godziny po jedzeniu, i maksymalnie było 120, a potem zaczęło ladnie spadać.

reklama
Tak, oczywiście, ale trzeba też brac pod uwagę inne czynniki i nie wpisywać każdej kobiecie cukrzycy ciążowej, bo ciut wyższa glukoza może być spowodowana różnymi czynnikami. No ale rozumiem panią dr, wypisała skierowanie, jest kryta, a czy ja skorzystam czy nie to osobna sprawa. Już jej powiedzialam, że chyba ma świadomość, że nigdzie nie pójdę. Jaki sens, skoro na czczo mam za wysoka glukoze to i tak mi wpiszą ukrzyce ciazowa, po co do tego robić krzywa? Jeszcze zdobilam pomiary przed jedzeniem i co pół godziny po jedzeniu, i maksymalnie było 120, a potem zaczęło ladnie spadać.
no jasne, Ty zrobisz z tym co uwazasz, nie ma przymusu leczenia, a u innych kobiet pomoze to wykryc wczesnie cukrzyce i wystarczajaco szybko ja kontrolowac zanim sie rozhula, takze wszyscy sa zadowoleni :D

Do góry