reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2024

Dziewczyny a jakie macie aplikacje do prowadzenia i śledzenia ciąży?
Ja polecam ciążę plus :)
,

Szczerze mowiac to rozstępy to genetyka, w poprzedniej ciąży smarowalam chyba wszystkim co było dostępne na rynku i tak nabawiłam się rozstępów. Teraz nie będę z tym walczyć 😁 będę smarować moim. Ukochanym balsamem cethapil i tyle 😁
Ja korzystałam z flo przed ciążą i teraz mam w trybie ciąża i dodatkowo z ciąża+ i wprowadziłam sobie dane z datą poczęcia bo owu miałam najprawdopodobniej 16.07 ☺️
Wiadomo, że geny! Ale czymś jednak smarować się pewnie będziemy 🤭 Szukam alternatywy dla Palmersa.
Mi po ciazy brzuch czyściutki, ale piersi (mimo ze niewielkie) ucierpiały. I jakieś rozstepy i spadek jędrności, ale to już pewnie kwestia laktacji.. Teraz mam ambitne plany szczotkowania na sucho! Może któraś ma jakieś doświadczenia? Działa? 🙈

reklama
Ja byłam dziś na becie, mieszkam w Belgii, byłam u lekarza rodzinnego bo mieszkam na takim zadupiu, że do labo mam bardzo daleko a nie mam auta, pytałam lekarza czy po 48h mam powtórzyć betę to powiedział że nie, jak wyjdzie jutro że jest ciąża to jest o trzeba udać się do gina w 7/8 tygodniu

Hej, pozwolę sobie odpowiedzieć :D mi w 30 dniu cyklu wyszła beta 30! Owulację miałam prawdopodobnie 15/07.
Zależy od owulacji i potem kiedy byla implantacja.
Ale skoro robiłaś już betę, to tylko na podstawie przyrostu sprawdza się czy wszystko jest w porządku. Także moim zdaniem warto powtórzyć dla świetego spokoju
To teraz tak miałaś (jak dobrze pamietam to Twoja druga ciąża?) ?
Tez Ci wychodziły słabe te kreski na testach? 🤔
Zastanowię się, musiałabym w czwartek znów prosić o wyjście z pracy na chwile, a to juz za dużo kombinowania.

IMG_9058.png
To teraz tak miałaś (jak dobrze pamietam to Twoja druga ciąża?) ?
Tez Ci wychodziły słabe te kreski na testach? 🤔
Zastanowię się, musiałabym w czwartek znów prosić o wyjście z pracy na chwile, a to juz za dużo kombinowania.
To moja kreska z dnia, w którym beta wyszła 30. W następnych dniach mimo robienia bety, oczywiście natrętnie powtarzałam testy z moczu🤣 i kreska ciemniala. Polecam Ci powtórzyć betę dla spokoju.
To moja druga ciąża - a właściwie to 3 - z tym że w poprzednim cyklu miałam ciążę biochemiczną.
Kreska wtedy na testach mi nie ciemniała, a beta zaczęła spadać.

Wiadomo, że geny! Ale czymś jednak smarować się pewnie będziemy 🤭 Szukam alternatywy dla Palmersa.
Mi po ciazy brzuch czyściutki, ale piersi (mimo ze niewielkie) ucierpiały. I jakieś rozstepy i spadek jędrności, ale to już pewnie kwestia laktacji.. Teraz mam ambitne plany szczotkowania na sucho! Może któraś ma jakieś doświadczenia? Działa? 🙈
Ja może będę się smarować po prostu olejkiem ze słodkich migdałów, używam do olejowania włosów, podobno jest też super do kąpieli dla noworodka i codziennej pielęgnacji.

W poprzedniej ciąży używałam balsamu z Oillan mama na rozstępy. Był fajny, bo szybko się wchłaniał, ale nie miał zapachu, więc dla niektórych plus dla innych minus.

Palmersa używałam w pierwszej ciąży, ale zapach kakao trochę mi zbrzydł. Szczerze mówiąc jeszcze nie myślałam o tym czy czegoś będę używać. Kiedyś miałam jeszcze biooila. Pamiętam, że podobał mi się ten delikatny słodki zapach, nie był zbyt mdły i skóra była po nim przyjemnie miękka. A myślę, że na szczotkowanie jestem zbyt leniwa. 😂

Tu jest moja kreska na teście o czułości 20. Dzień później robiłam betę i wynosiła 304, więc nie wiem od czego dokładnie to zależy. Myślę że kreską nie należy się aż tak sugerować. Najważniejsze jest potwierdzić ciążę betą i sprawdzić przyrost po 48-72h ☺️ moja gin kazała mi powtórzyć po kilku dniach i dać jej znać. Jutro będzie 48h ale nie mam jak iść z dwójką dzieci do labo, pójdę pojutrze jak mąż będzie miał wolne. 😄🫣

Załączniki

• IMG_20230730_074653538.jpg
    IMG_20230730_074653538.jpg
    183 KB · Wyświetleń: 60

Ja się szczotkuję regularnie :) skóra na pewno jest gładsza i taka milsza w dotyku :)
W sumie to mam chyba milion szczotek, twardsze, bardziej miękkie, do biustu, do twarzy 😆

Hej, w którym dniu cyklu robiłaś 1 betę?
Ja robiłam dzisiaj 30 dc (cykle zwykle 28-29 dni) i beta 63,6. Nie chciałam już powtarzać badania w czwartek, bo w sumie w pierwszej ciąży nawet nie robiłam tej bety, a teraz po tym wyniku trochę się zestresowałam.
Cykl mógł mi się tez przesunąć, bo byliśmy nad morzem wiec była zmiana klimatu.
Sama nie wiem.
Pierwszy wynik był z 30 dc. Ja mam dość długie cykle 35-39 dni.
Na pewno owulka się przesunęła, zrób może po 48h kolejną będziesz miała pewność czy wszystko jest w porządku ;)
Ja zrobiłam dla pewności po 72h żeby sprawdzić czy przyrasta. Zastanawiam się czy dalej kontrolować betę.

Ja używałam palmersa i wkurzał mnie bo pompka się psuła, był bardzo gesty.
Miałam też bio oil i z nim z kolei był taki problem ze tłusty i musialam.Długo czekać aż się wchłonie 😄
Polecić też mogę la Rochelle Posey lipikar
Balsam nie stricte na rozstępy ale super nawilża i pomaga przy jakichs podraznieniach. Uzywalam go również dla synka gdy miał problemy ze skóra jak był malutki, daje radę!! Pozatym moja bratowa która walczy z podrażnieniem na rękach używa go i bardzo sobie chwali

Kupie go napewno !

reklama
Ja byłam dziś na becie, mieszkam w Belgii, byłam u lekarza rodzinnego bo mieszkam na takim zadupiu, że do labo mam bardzo daleko a nie mam auta, pytałam lekarza czy po 48h mam powtórzyć betę to powiedział że nie, jak wyjdzie jutro że jest ciąża to jest o trzeba udać się do gina w 7/8 tygodniu
Oo podoba mi się to podejście lekarza
Ale wiadomo w każdym kraju mają inne procedury i inny sposób prowadzenia ciąży 😊
Pisz nam tutaj jak to wygląda u ciebie, bardzo mnie ciekawi jak to wszystko funkcjonuje w innych krajach 😁

Do góry