reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2024

Dziewczyny a jakie macie aplikacje do prowadzenia i śledzenia ciąży?
Ja polecam ciążę plus :)
,

Szczerze mowiac to rozstępy to genetyka, w poprzedniej ciąży smarowalam chyba wszystkim co było dostępne na rynku i tak nabawiłam się rozstępów. Teraz nie będę z tym walczyć 😁 będę smarować moim. Ukochanym balsamem cethapil i tyle 😁
Ja korzystałam z flo przed ciążą i teraz mam w trybie ciąża i dodatkowo z ciąża+ i wprowadziłam sobie dane z datą poczęcia bo owu miałam najprawdopodobniej 16.07 ☺️
Wiadomo, że geny! Ale czymś jednak smarować się pewnie będziemy 🤭 Szukam alternatywy dla Palmersa.
Mi po ciazy brzuch czyściutki, ale piersi (mimo ze niewielkie) ucierpiały. I jakieś rozstepy i spadek jędrności, ale to już pewnie kwestia laktacji.. Teraz mam ambitne plany szczotkowania na sucho! Może któraś ma jakieś doświadczenia? Działa? 🙈

reklama
Ja byłam dziś na becie, mieszkam w Belgii, byłam u lekarza rodzinnego bo mieszkam na takim zadupiu, że do labo mam bardzo daleko a nie mam auta, pytałam lekarza czy po 48h mam powtórzyć betę to powiedział że nie, jak wyjdzie jutro że jest ciąża to jest o trzeba udać się do gina w 7/8 tygodniu

Hej, pozwolę sobie odpowiedzieć :D mi w 30 dniu cyklu wyszła beta 30! Owulację miałam prawdopodobnie 15/07.
Zależy od owulacji i potem kiedy byla implantacja.
Ale skoro robiłaś już betę, to tylko na podstawie przyrostu sprawdza się czy wszystko jest w porządku. Także moim zdaniem warto powtórzyć dla świetego spokoju
To teraz tak miałaś (jak dobrze pamietam to Twoja druga ciąża?) ?
Tez Ci wychodziły słabe te kreski na testach? 🤔
Zastanowię się, musiałabym w czwartek znów prosić o wyjście z pracy na chwile, a to juz za dużo kombinowania.

IMG_9058.png
To teraz tak miałaś (jak dobrze pamietam to Twoja druga ciąża?) ?
Tez Ci wychodziły słabe te kreski na testach? 🤔
Zastanowię się, musiałabym w czwartek znów prosić o wyjście z pracy na chwile, a to juz za dużo kombinowania.
To moja kreska z dnia, w którym beta wyszła 30. W następnych dniach mimo robienia bety, oczywiście natrętnie powtarzałam testy z moczu🤣 i kreska ciemniala. Polecam Ci powtórzyć betę dla spokoju.
To moja druga ciąża - a właściwie to 3 - z tym że w poprzednim cyklu miałam ciążę biochemiczną.
Kreska wtedy na testach mi nie ciemniała, a beta zaczęła spadać.

Wiadomo, że geny! Ale czymś jednak smarować się pewnie będziemy 🤭 Szukam alternatywy dla Palmersa.
Mi po ciazy brzuch czyściutki, ale piersi (mimo ze niewielkie) ucierpiały. I jakieś rozstepy i spadek jędrności, ale to już pewnie kwestia laktacji.. Teraz mam ambitne plany szczotkowania na sucho! Może któraś ma jakieś doświadczenia? Działa? 🙈
Ja może będę się smarować po prostu olejkiem ze słodkich migdałów, używam do olejowania włosów, podobno jest też super do kąpieli dla noworodka i codziennej pielęgnacji.

W poprzedniej ciąży używałam balsamu z Oillan mama na rozstępy. Był fajny, bo szybko się wchłaniał, ale nie miał zapachu, więc dla niektórych plus dla innych minus.

Palmersa używałam w pierwszej ciąży, ale zapach kakao trochę mi zbrzydł. Szczerze mówiąc jeszcze nie myślałam o tym czy czegoś będę używać. Kiedyś miałam jeszcze biooila. Pamiętam, że podobał mi się ten delikatny słodki zapach, nie był zbyt mdły i skóra była po nim przyjemnie miękka. A myślę, że na szczotkowanie jestem zbyt leniwa. 😂

Tu jest moja kreska na teście o czułości 20. Dzień później robiłam betę i wynosiła 304, więc nie wiem od czego dokładnie to zależy. Myślę że kreską nie należy się aż tak sugerować. Najważniejsze jest potwierdzić ciążę betą i sprawdzić przyrost po 48-72h ☺️ moja gin kazała mi powtórzyć po kilku dniach i dać jej znać. Jutro będzie 48h ale nie mam jak iść z dwójką dzieci do labo, pójdę pojutrze jak mąż będzie miał wolne. 😄🫣

Załączniki

• IMG_20230730_074653538.jpg
    IMG_20230730_074653538.jpg
    183 KB · Wyświetleń: 58

Ja się szczotkuję regularnie :) skóra na pewno jest gładsza i taka milsza w dotyku :)
W sumie to mam chyba milion szczotek, twardsze, bardziej miękkie, do biustu, do twarzy 😆

Hej, w którym dniu cyklu robiłaś 1 betę?
Ja robiłam dzisiaj 30 dc (cykle zwykle 28-29 dni) i beta 63,6. Nie chciałam już powtarzać badania w czwartek, bo w sumie w pierwszej ciąży nawet nie robiłam tej bety, a teraz po tym wyniku trochę się zestresowałam.
Cykl mógł mi się tez przesunąć, bo byliśmy nad morzem wiec była zmiana klimatu.
Sama nie wiem.
Pierwszy wynik był z 30 dc. Ja mam dość długie cykle 35-39 dni.
Na pewno owulka się przesunęła, zrób może po 48h kolejną będziesz miała pewność czy wszystko jest w porządku ;)
Ja zrobiłam dla pewności po 72h żeby sprawdzić czy przyrasta. Zastanawiam się czy dalej kontrolować betę.

Ja używałam palmersa i wkurzał mnie bo pompka się psuła, był bardzo gesty.
Miałam też bio oil i z nim z kolei był taki problem ze tłusty i musialam.Długo czekać aż się wchłonie 😄
Polecić też mogę la Rochelle Posey lipikar
Balsam nie stricte na rozstępy ale super nawilża i pomaga przy jakichs podraznieniach. Uzywalam go również dla synka gdy miał problemy ze skóra jak był malutki, daje radę!! Pozatym moja bratowa która walczy z podrażnieniem na rękach używa go i bardzo sobie chwali

Kupie go napewno !

reklama
Ja byłam dziś na becie, mieszkam w Belgii, byłam u lekarza rodzinnego bo mieszkam na takim zadupiu, że do labo mam bardzo daleko a nie mam auta, pytałam lekarza czy po 48h mam powtórzyć betę to powiedział że nie, jak wyjdzie jutro że jest ciąża to jest o trzeba udać się do gina w 7/8 tygodniu
Oo podoba mi się to podejście lekarza
Ale wiadomo w każdym kraju mają inne procedury i inny sposób prowadzenia ciąży 😊
Pisz nam tutaj jak to wygląda u ciebie, bardzo mnie ciekawi jak to wszystko funkcjonuje w innych krajach 😁

Do góry