reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2024

reklama
Znajoma ja polecała z całego serca. Bo 2 ciąże jej prowadziła.
no ale jak można mówić, że puste jajo, jak widać przecież, że nie puste?!? Poszłabym gdzie indziej jak najszybciej, abyś się nie stresowała już i niech ktoś zbada, znajdzie serduszko dziecka, bo ono już jest tylko nie zawsze udaje się uwidocznic, i określi wiek ciąży na podstawie usg.

Moja koleżanka coś słodkiego jadła w ramach obiadu np i było ok 🙂 po prostu trzeba wybadać 😀
Znowu inna (obydwie rodziły w czerwcu) miała problem z cukrem na czczo i nawet przy insulinie nocnej rano miała 110-115... Lekarz był zdziwiony, że nie działa.
ja w pierwszej ciąży jakoś na początku wizyt dostałam skierowanie na badanie i wyszła glukoza 107. Poszłam do diabetologa i tam się dowiedzialam że to już się traktuje jak cukrzyca ciążowa i nie robi się krzywej. Kazała mi mierzyć cukry i wyszło, że tylko na czczo mam lekko podwyższony. Dostałam insulinę na noc. Mierzyłam 4x cukier i co jakiś czas miałam dodawane kilka jednostek insuliny ale to normalne z wiekiem ciąży. W momencie porodu brałam 24j chyba więc nie jest źle. No i o dziwo mówiła, że mogę jeść wszystko bez ograniczeń. Wiadomo w granicach zdrowego rozsądku ale bez diety.

ja w pierwszej ciąży jakoś na początku wizyt dostałam skierowanie na badanie i wyszła glukoza 107. Poszłam do diabetologa i tam się dowiedzialam że to już się traktuje jak cukrzyca ciążowa i nie robi się krzywej. Kazała mi mierzyć cukry i wyszło, że tylko na czczo mam lekko podwyższony. Dostałam insulinę na noc. Mierzyłam 4x cukier i co jakiś czas miałam dodawane kilka jednostek insuliny ale to normalne z wiekiem ciąży. W momencie porodu brałam 24j chyba więc nie jest źle. No i o dziwo mówiła, że mogę jeść wszystko bez ograniczeń. Wiadomo w granicach zdrowego rozsądku ale bez diety.
Ja do porodu brałam 14 j., zaczynałam chyba od 2 🙂 ale mój najwyższy cukier to 96-99, raz się zdarzyło 100 🙂 gorzej teraz, bo było 110-115, ostatnio tydzień ok. 103...

Zależy też jakie owoce, najgorsze są oczywiście te słodkie, czyli banany, winogrona, śliwki, resztę w rozsądnych ilościach można przed 18 🙃
Ja największy problem, to mam z mąką 🥴 zjem pierogi i wywala cukier ostro, więc oczywiście jak teraz nie mogę, to chodzą za mną naleśniki i makaron 🤪
no tak, trzeba patrzec na IG, ja glownie jablka, maliny jadlam, takie rzeczy

to troche dziwna praktyka tego diabetologa, dieta jest przy cukrzycy bardzo wazna, zwlaszcza ilosc i rodzaj weglowodanow, regularnosc posilkow …

reklama
Do góry