reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2023

reklama
A o co chodzi w mikromacierzach czy wtedy wynik jest dokładniejszy?
Tak dokładniejszy, badane są wówczas delecje (chyba się tak to nazywa czyli zmiany na chromosomach) i ogólnie ilości chromosomow. Bo niekoniecznie musi wyjść ZD może być tylko jakaś zmiana na chromosomie i wówczas są wskazywane zespoły inne niż ZD.
Wiem że mikromacierze są dokładniejsze niż sama klasyczna amniopunkcja, a to jest pobierane przy tym samym wkłuciu 🙄
A którym tygodniu ciąży jesteś?

Gonia czy masz już wyniki z nifty?
Ja otrzymałam dzisiaj i mam wynik 1>20 duże ryzyko T:21. Jestem załamana . Pappa był 1:42. Zastanawiam się nad ampiunkcją
Nie możliwe. Kurcze. Jakie miałaś wyniki usg i w którym tygodni ?
Ja robilam 12+5 nt wywzlo 2.9 mm mam 32 lata i mam ryzyko zd razem z pappa 1:480. Ani nifty nie robilam, do amniopunkcji nie podchodzę bo u mnie nie wchodzi w grę terminacja. Napisz koniecznie wyniki prenataknego.
Przykro mi bardzo ... 😔 nifty ponoć zwłaszcza w przypadku zd nie kłamie ( ale zawsze to tylko test więc trzeba zrobić dla pewności badanie inwazyjne 100%pewne). W tej sytuacji zdecydowanie zrobiłabym amino. U mnie nifty pro wyszedł super ale przezierność karkowa w górnej granicy normy więc stres jest. Czekam na pappa 😬 ile masz lat?
Czasem nt podwyższona koze świadczyć o wadzie serca, stąd wskazanie do dokładnego badania w 20 tc 🙂 a co to znaczy górna granica? W jakim tc ?
Mam 33 lata . Na usg wszytko ok. Test Nifty nie pozostawia zludzeń
Nifty yo nadal przesiewowe badanie. Wiec statystyka. Osttanio lekarz mi mowil ze na usg wszystko ok z papap ryzyko 1:3500 czyli niskie a dziecko urodziło się z zd. A znam wiele dziewczyn z forum gdzie mialy ryzyko 1:104, 1:14 i również maja zdrowe dziexi. Amniopuncja to zawsze 0.5 % ryzyka poronienia. Również czytalam histoie pary, ktora ja zrobilani pech chciał ze znalazla sie w tym procencie i fakt wyszko ze dziecko bylo zdrowe ale poronila. 🙄 trezba dobrze przemyśleć. Ja nie podchodzę do badania bo jak pisałam wcześniej staram się o dzieci i utrzymanie itp i nie będę ryzykować.

Ja robilam 12+5 nt wywzlo 2.9 mm mam 32 lata i mam ryzyko zd razem z pappa 1:480. Ani nifty nie robilam, do amniopunkcji nie podchodzę bo u mnie nie wchodzi w grę terminacja. Napisz koniecznie wyniki prenataknego.

Czasem nt podwyższona koze świadczyć o wadzie serca, stąd wskazanie do dokładnego badania w 20 tc 🙂 a co to znaczy górna granica? W jakim tc ?

Nifty yo nadal przesiewowe badanie. Wiec statystyka. Osttanio lekarz mi mowil ze na usg wszystko ok z papap ryzyko 1:3500 czyli niskie a dziecko urodziło się z zd. A znam wiele dziewczyn z forum gdzie mialy ryzyko 1:104, 1:14 i również maja zdrowe dziexi. Amniopuncja to zawsze 0.5 % ryzyka poronienia. Również czytalam histoie pary, ktora ja zrobilani pech chciał ze znalazla sie w tym procencie i fakt wyszko ze dziecko bylo zdrowe ale poronila. 🙄 trezba dobrze przemyśleć. Ja nie podchodzę do badania bo jak pisałam wcześniej staram się o dzieci i utrzymanie itp i nie będę ryzykować.
Nieznacznie . 2.6mm -ma USG 13+3. Wg lekarza jest ok ale górna norma jest do 2.9przy tej wielkości płodu . Nifty pro wykluczyl trisomie i inne badane wady genetyczne.

Nie ma porównania między pappem a testami nipt typu nifty , sanco, panorama itd ...Testy nipt to nie statystka - w testach nipt bada się wolne dna płodu . Paap to statystyka bo bierze się pod uwagę np wiek i biochemię i wylicza ryzyko. Dna się tu nie bada. Testy nipt dają 99% bo badana jest frakcja dna płodu ...aminopunkcja 100% pewnosci. Papp za to jest wróżeniem z fusów często i kobieta mając np 40lat już na dzień dobry ma duże ryzyko urodzenia dziecka z trisomią ( nawet jeśli dziecko jest najzdrowsze na świecie).

Ostatnia edycja:
Nie ma porównania między pappem a testami nipt typu nifty , sanco, panorama itd ...Testy nipt to nie statystka - w testach nipt bada się wolne dna płodu . Paap to statystyka bo bierze się pod uwagę np wiek i biochemię i wylicza ryzyko. Dna się tu nie bada. Testy nipt dają 99% bo badana jest frakcja dna płodu ...aminopunkcja 100% pewnosci. Papp za to jest wróżeniem z fusów często i kobieta mając np 40lat już na dzień dobry ma duże ryzyko urodzenia dziecka z trisomią ( nawet jeśli dziecko jest najzdrowsze na świecie).
Fakt. Zle napisalam. Nifty itp to badania przesiewowe a pappa to statystyka. Jednak chodziło mi o to ze mimo wszystko nada to nie 100 % pewnosci. Dziekuje za korekte😊

reklama
Fakt. Zle napisalam. Nifty itp to badania przesiewowe a pappa to statystyka. Jednak chodziło mi o to ze mimo wszystko nada to nie 100 % pewnosci. Dziekuje za korekte😊
Tak. Zgadza się 🙂100% daje tylko aminopunkcja. Myślę jednak, że testy nipt i 99% pewności to też bardzo dużo. Mi genetyk powiedziała, że jeśli w nipt wychodzi duże ryzyko to niestety z dużą pewnością dziecko posiada te wadę. I tak jednak dla potwierdzenia trzeba zrobić badanie inwazyjne -amino.

Do góry