reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2023

reklama
A o co chodzi w mikromacierzach czy wtedy wynik jest dokładniejszy?
Tak dokładniejszy, badane są wówczas delecje (chyba się tak to nazywa czyli zmiany na chromosomach) i ogólnie ilości chromosomow. Bo niekoniecznie musi wyjść ZD może być tylko jakaś zmiana na chromosomie i wówczas są wskazywane zespoły inne niż ZD.
Wiem że mikromacierze są dokładniejsze niż sama klasyczna amniopunkcja, a to jest pobierane przy tym samym wkłuciu 🙄
A którym tygodniu ciąży jesteś?

Gonia czy masz już wyniki z nifty?
Ja otrzymałam dzisiaj i mam wynik 1>20 duże ryzyko T:21. Jestem załamana . Pappa był 1:42. Zastanawiam się nad ampiunkcją
Nie możliwe. Kurcze. Jakie miałaś wyniki usg i w którym tygodni ?
Ja robilam 12+5 nt wywzlo 2.9 mm mam 32 lata i mam ryzyko zd razem z pappa 1:480. Ani nifty nie robilam, do amniopunkcji nie podchodzę bo u mnie nie wchodzi w grę terminacja. Napisz koniecznie wyniki prenataknego.
Przykro mi bardzo ... 😔 nifty ponoć zwłaszcza w przypadku zd nie kłamie ( ale zawsze to tylko test więc trzeba zrobić dla pewności badanie inwazyjne 100%pewne). W tej sytuacji zdecydowanie zrobiłabym amino. U mnie nifty pro wyszedł super ale przezierność karkowa w górnej granicy normy więc stres jest. Czekam na pappa 😬 ile masz lat?
Czasem nt podwyższona koze świadczyć o wadzie serca, stąd wskazanie do dokładnego badania w 20 tc 🙂 a co to znaczy górna granica? W jakim tc ?
Mam 33 lata . Na usg wszytko ok. Test Nifty nie pozostawia zludzeń
Nifty yo nadal przesiewowe badanie. Wiec statystyka. Osttanio lekarz mi mowil ze na usg wszystko ok z papap ryzyko 1:3500 czyli niskie a dziecko urodziło się z zd. A znam wiele dziewczyn z forum gdzie mialy ryzyko 1:104, 1:14 i również maja zdrowe dziexi. Amniopuncja to zawsze 0.5 % ryzyka poronienia. Również czytalam histoie pary, ktora ja zrobilani pech chciał ze znalazla sie w tym procencie i fakt wyszko ze dziecko bylo zdrowe ale poronila. 🙄 trezba dobrze przemyśleć. Ja nie podchodzę do badania bo jak pisałam wcześniej staram się o dzieci i utrzymanie itp i nie będę ryzykować.

Ja robilam 12+5 nt wywzlo 2.9 mm mam 32 lata i mam ryzyko zd razem z pappa 1:480. Ani nifty nie robilam, do amniopunkcji nie podchodzę bo u mnie nie wchodzi w grę terminacja. Napisz koniecznie wyniki prenataknego.

Czasem nt podwyższona koze świadczyć o wadzie serca, stąd wskazanie do dokładnego badania w 20 tc 🙂 a co to znaczy górna granica? W jakim tc ?

Nifty yo nadal przesiewowe badanie. Wiec statystyka. Osttanio lekarz mi mowil ze na usg wszystko ok z papap ryzyko 1:3500 czyli niskie a dziecko urodziło się z zd. A znam wiele dziewczyn z forum gdzie mialy ryzyko 1:104, 1:14 i również maja zdrowe dziexi. Amniopuncja to zawsze 0.5 % ryzyka poronienia. Również czytalam histoie pary, ktora ja zrobilani pech chciał ze znalazla sie w tym procencie i fakt wyszko ze dziecko bylo zdrowe ale poronila. 🙄 trezba dobrze przemyśleć. Ja nie podchodzę do badania bo jak pisałam wcześniej staram się o dzieci i utrzymanie itp i nie będę ryzykować.
Nieznacznie . 2.6mm -ma USG 13+3. Wg lekarza jest ok ale górna norma jest do 2.9przy tej wielkości płodu . Nifty pro wykluczyl trisomie i inne badane wady genetyczne.

Nie ma porównania między pappem a testami nipt typu nifty , sanco, panorama itd ...Testy nipt to nie statystka - w testach nipt bada się wolne dna płodu . Paap to statystyka bo bierze się pod uwagę np wiek i biochemię i wylicza ryzyko. Dna się tu nie bada. Testy nipt dają 99% bo badana jest frakcja dna płodu ...aminopunkcja 100% pewnosci. Papp za to jest wróżeniem z fusów często i kobieta mając np 40lat już na dzień dobry ma duże ryzyko urodzenia dziecka z trisomią ( nawet jeśli dziecko jest najzdrowsze na świecie).

Ostatnia edycja:
Nie ma porównania między pappem a testami nipt typu nifty , sanco, panorama itd ...Testy nipt to nie statystka - w testach nipt bada się wolne dna płodu . Paap to statystyka bo bierze się pod uwagę np wiek i biochemię i wylicza ryzyko. Dna się tu nie bada. Testy nipt dają 99% bo badana jest frakcja dna płodu ...aminopunkcja 100% pewnosci. Papp za to jest wróżeniem z fusów często i kobieta mając np 40lat już na dzień dobry ma duże ryzyko urodzenia dziecka z trisomią ( nawet jeśli dziecko jest najzdrowsze na świecie).
Fakt. Zle napisalam. Nifty itp to badania przesiewowe a pappa to statystyka. Jednak chodziło mi o to ze mimo wszystko nada to nie 100 % pewnosci. Dziekuje za korekte😊

reklama
Fakt. Zle napisalam. Nifty itp to badania przesiewowe a pappa to statystyka. Jednak chodziło mi o to ze mimo wszystko nada to nie 100 % pewnosci. Dziekuje za korekte😊
Tak. Zgadza się 🙂100% daje tylko aminopunkcja. Myślę jednak, że testy nipt i 99% pewności to też bardzo dużo. Mi genetyk powiedziała, że jeśli w nipt wychodzi duże ryzyko to niestety z dużą pewnością dziecko posiada te wadę. I tak jednak dla potwierdzenia trzeba zrobić badanie inwazyjne -amino.

Do góry