U
użytkownik 200
Gość
@mama.Antosia - niby tak, sporo jednak lekarzy jest niedouczonych (absolutnie nie mówię, że Twoja)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Niestety tak, też pracowałam do 22:00 w apartamentach i hotelu...nie mogli mnie tylko wrzucać na nocki i w weekendy nie pracowałam, bo tam się siedzi w weekend 12hCzyli pracować do 22 mogę a szkoda![]()
Wypisuje skierownia na badsnia krwi, moczu, połówkowe , bada na samolocie, sprawdza zrealizowane badania, naprawdę to nie jest standard ze na wizycie jest też USG. W NFZ sa przewidziane 3 USG, wiec prywanie częściej bo mamy taka możliwość.
Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno:
w 11.–14. tygodniu ciąży,
między 18. a 22. tygodniem i
między 28. a 32. tygodniem ciąży.
Wszystko zależy od gabinetu czy praktyki placówki prywanej.
Właśnie też chodzę do pracy na rano i muszę jakoś wstać... a tu tak jak mówiłam... w nocy się przewiercę... jeszcze się wkurzam, że zasnąć nie mogę a to na pewno dodatkowo przeszkadza... zasnę nad ranem i budzi wyje o 6 kiedy ja bym już spała w najlepsze [emoji39][emoji39]
kurcze to ja mam najwidoczniej szczęście, że mam co wizytę usgWypisuje skierownia na badsnia krwi, moczu, połówkowe , bada na samolocie, sprawdza zrealizowane badania, naprawdę to nie jest standard ze na wizycie jest też USG. W NFZ sa przewidziane 3 USG, wiec prywanie częściej bo mamy taka możliwość.
Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno:
w 11.–14. tygodniu ciąży,
między 18. a 22. tygodniem i
między 28. a 32. tygodniem ciąży.
Wszystko zależy od gabinetu czy praktyki placówki prywanej.
Ja mam identyczne [emoji6] na każdej wizycie mam USG , jutro jedyny plus amnio , że też pewnie kątem oka zerkne w monitor a za tydzień wizyta u mojego prowadzącego i jak to powiedział na ostatniej " pobawimy się w płeć" [emoji3590][emoji3590][emoji3590]Hmm...ja tam się cieszę, że co miesiąc mogę zobaczyć malutką i myślałam, że poza UK to wszędzie tak jest, że wizyta = usg + L4 [emoji848][emoji848] wiem, że kiedyś było inaczej, ale czasy się zmieniły i nie wiem czemu lekarzom szkoda czasu żeby zrobić usg, tymbardziej że przecież to nie szkodzi dziecku, a skoro nie możemy na tą chwilę zobaczyć dzieci to przykre, że jest to odbierane matce nawet na wizycie u lekarza...oczywiscie to tylko takie moje przemyślenia [emoji6]
Ogólnie to też nie jestem pewna czy zrobi mi usg ape w poprzedniej ciazy robila mi przy kazdej wizycie a to bylo rok temuJa też mam wizytę 27 ale niestety bez usg a też bym chciała już tą płeć poznać...
Czyli to zależy od lekarza, "co kraj to obyczaj"kurcze to ja mam najwidoczniej szczęście, że mam co wizytę usgw pierwszej ciąży chodziłam do lekarza na NFZ i też miałam co miesiąc usg, a pod koniec ciąży to nawet co 2 tygodnie, ale detektora żaden z lekarzy nie używał, a obecny słuchał serduszka dopiero jak teraz byłam na wizycie kontrolnej...powiedzial też, że teraz nie może oszacować wielkości dziecka, a od następnej wizyty będzie już mi podawał wage, bo teraz już się nie wierzy jakiej długości jest maluszek...
My właśnie w pt byliśmy razem. Prywatnie, jak się zapłaciło to i mąż mógł sobie na USG popatrzeć.No właśnie tak cały czas się waham, ale bardzo bym chciała, żeby choć na jednym usg mąż był ze mną i mógł to zobaczyć. Zobaczyć, że jest wszystko dobrze.
No i płeć też mnie ciekawi [emoji854]
OMG przecież to tyle wiedzy i non stop zmieniających się przepisów [emoji1751][emoji1751] podziwiam. U nas kadry i księgowość to osobna komórka [emoji6]Ja robiłam kadry płace i księgowość ....sama sie dziwię jak dalam rade[emoji5]