reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
To znaczy, ze w enel-med trzymają się standardu, bo nie mają nawet aparatu usg w gabinecie.
Wypisuje skierownia na badsnia krwi, moczu, połówkowe , bada na samolocie, sprawdza zrealizowane badania, naprawdę to nie jest standard ze na wizycie jest też USG. W NFZ sa przewidziane 3 USG, wiec prywanie częściej bo mamy taka możliwość.

Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno:
w 11.–14. tygodniu ciąży,
między 18. a 22. tygodniem i
między 28. a 32. tygodniem ciąży.
Wszystko zależy od gabinetu czy praktyki placówki prywanej.

Ja na szczęście chodzę na 12, ale wstaje już koło 8-9, więc po śniadaniu strzelam sobie mała drzemkę [emoji1787]
Właśnie też chodzę do pracy na rano i muszę jakoś wstać... a tu tak jak mówiłam... w nocy się przewiercę... jeszcze się wkurzam, że zasnąć nie mogę a to na pewno dodatkowo przeszkadza... zasnę nad ranem i budzi wyje o 6 kiedy ja bym już spała w najlepsze [emoji39][emoji39]

Wypisuje skierownia na badsnia krwi, moczu, połówkowe , bada na samolocie, sprawdza zrealizowane badania, naprawdę to nie jest standard ze na wizycie jest też USG. W NFZ sa przewidziane 3 USG, wiec prywanie częściej bo mamy taka możliwość.

Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno:
w 11.–14. tygodniu ciąży,
między 18. a 22. tygodniem i
między 28. a 32. tygodniem ciąży.
Wszystko zależy od gabinetu czy praktyki placówki prywanej.
kurcze to ja mam najwidoczniej szczęście, że mam co wizytę usg 😳😳😊 w pierwszej ciąży chodziłam do lekarza na NFZ i też miałam co miesiąc usg, a pod koniec ciąży to nawet co 2 tygodnie, ale detektora żaden z lekarzy nie używał, a obecny słuchał serduszka dopiero jak teraz byłam na wizycie kontrolnej...powiedzial też, że teraz nie może oszacować wielkości dziecka, a od następnej wizyty będzie już mi podawał wage, bo teraz już się nie mierzy jakiej długości jest maluszek...

Hmm...ja tam się cieszę, że co miesiąc mogę zobaczyć malutką i myślałam, że poza UK to wszędzie tak jest, że wizyta = usg + L4 [emoji848][emoji848] wiem, że kiedyś było inaczej, ale czasy się zmieniły i nie wiem czemu lekarzom szkoda czasu żeby zrobić usg, tymbardziej że przecież to nie szkodzi dziecku, a skoro nie możemy na tą chwilę zobaczyć dzieci to przykre, że jest to odbierane matce nawet na wizycie u lekarza...oczywiscie to tylko takie moje przemyślenia [emoji6]
Ja mam identyczne [emoji6] na każdej wizycie mam USG , jutro jedyny plus amnio , że też pewnie kątem oka zerkne w monitor a za tydzień wizyta u mojego prowadzącego i jak to powiedział na ostatniej " pobawimy się w płeć" [emoji3590][emoji3590][emoji3590]

Ja też mam wizytę 27 ale niestety bez usg a też bym chciała już tą płeć poznać...
Ogólnie to też nie jestem pewna czy zrobi mi usg ape w poprzedniej ciazy robila mi przy kazdej wizycie a to bylo rok temu😊 poza tym trzeba kontrolować ilość wód bo na prenatalnych wyszło że pon8żej normy.....

kurcze to ja mam najwidoczniej szczęście, że mam co wizytę usg 😳😳😊 w pierwszej ciąży chodziłam do lekarza na NFZ i też miałam co miesiąc usg, a pod koniec ciąży to nawet co 2 tygodnie, ale detektora żaden z lekarzy nie używał, a obecny słuchał serduszka dopiero jak teraz byłam na wizycie kontrolnej...powiedzial też, że teraz nie może oszacować wielkości dziecka, a od następnej wizyty będzie już mi podawał wage, bo teraz już się nie wierzy jakiej długości jest maluszek...
Czyli to zależy od lekarza, "co kraj to obyczaj"😉

No właśnie tak cały czas się waham, ale bardzo bym chciała, żeby choć na jednym usg mąż był ze mną i mógł to zobaczyć. Zobaczyć, że jest wszystko dobrze.
No i płeć też mnie ciekawi [emoji854]
My właśnie w pt byliśmy razem. Prywatnie, jak się zapłaciło to i mąż mógł sobie na USG popatrzeć.

reklama
Do góry