reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
Dziewczyny lekarz zaznaczył mi tylko glukozę na czczo, czyli mam zrobić tylko na czvzibez obciążenia? Kurde a później będę powtarzać po wypiciu jej jak to jest?
Na początku robi sie na czczo zwyczajna glukozę z krwi (jedno pobranie). Jesli jest w normie to potem dopiero miedzy 24-28 tyg.robi sie test obciążenia. Polega on na tym, ze pobranie na czczo, wypijasz glukozę, siedzisz godzinę, znowu pobierają krew i po kolejnej godzinie kolejne pobranie

No właśnie tak podobnie mam. Tylko ze w mojej pracy od ostanich trzech lat nikt dluzej nie wytrzymał niz 1,5 roku. Ja czekam do pazdziernika i jak beda mnie wiedzac o ciazy dalej tak eksploatować....spadam. A gwarancji nie masz zadnej,obiecają Ci przedłużenie zebys na L4 nie szla a potem powiedza sorry nie pyklo...Obserwuj i nie daj się:)
Ja mam kierownika bardzo w porządku i właśnie na dniach chcę mu powiedzieć o ciąży i pogadać z nim szczerzeZobaczymy jak
No właśnie tak podobnie mam. Tylko ze w mojej pracy od ostanich trzech lat nikt dluzej nie wytrzymał niz 1,5 roku. Ja czekam do pazdziernika i jak beda mnie wiedzac o ciazy dalej tak eksploatować....spadam. A gwarancji nie masz zadnej,obiecają Ci przedłużenie zebys na L4 nie szla a potem powiedza sorry nie pyklo...Obserwuj i nie daj się:)
Ja mam kierownika bardzo w porządku i właśnie na dniach chcę mu powiedzieć o ciąży i pogadać z nim szczerze o umowie. Zobaczymy na reakcję. U mnie jest trochę inaczej bo pracuje w budżetówce i tutaj wszyscy są raczej długoletnimi pracownikami

@Martxx1 to z krwi. Bez obciążenia. Najczęściej właśnie każą powtórzyć z krwi i dopiero jak wynik będzie zły, to na obciążenie. Normalnie krzywą się robi w 20 tygodniu. EDIT 24 raczej 😉
Co do L4 chodzę prywatnie i na NFZ. Obaj o sobie wiedzą (jak to brzmi 😅). L4 wystawia ten na NFZ i na badania też kieruje. Ten drugi jest mega znany i dobry i też drogi, ale bardzo dobry sprzęt no i przede wszystkim jest uznanym specjalista i pracuje w szpitalu, w którym chce rodzić. On mi polecił tego na NFZ jak usłyszał, że za pierwsze badania zapłaciłam 580 zł.

Też jestem ciekawa co u mnie się kryje ☺
Już nie mogę się doczekać aby się dowiedzieć 😁
Chciałabym chłopca ale dziewczynka też będzie super 🥰
ja właśnie bym chciała dziewczynkę, zawsze chciałam mieć parkę z niewielką różnicą wieku tak jak to było ze mną i bratem 😊😊😊 jak zaszłam w ciążę to śniło mi się, że to dziewczynki i mojej znajomej też się śniło, że prowadzę wózek z dwiema dziewczynkami, więc biorę to za znak :) tymbardziej, że faktycznie miały być bliźniaki u mnie 🙈😝😊

Dziewczyny lekarz zaznaczył mi tylko glukozę na czczo, czyli mam zrobić tylko na czvzibez obciążenia? Kurde a później będę powtarzać po wypiciu jej jak to jest?
Tak tylko na czczo , jeżeli wyjdzie za wysoki dopiero wtedy skieruje z obciążeniem ( przychodzisz rano na czczo pobierają Ci krew po pobraniu dostajesz "drinka" godzinę i dwie godziny po wypiciu masz pobieraną krew i tyle, nic strasznego :)

I
U mnie 30stka za miesiac i 4 dni 😄
W domu prawie 3 latek, 2 biochemiczne, jedna poroniona więc to moja 5 ciąża :)

Przebudzilam sie z koszmarnym bolem głowy, od bolu chce mi się wymiotować, probowalam okłady itp wzielam trochę apap forte dla dzieci bo tylko to mam w domu a zawiera paracetamol niby bezpieczny, leki biorę raz na rok ale dziś ta glowa jest nie do wytrzymania :(
Wczoraj pytalam gin wlasnie co na bole migrenowe,powiedzial ze mozna wziac max 1500mg dziennie paracetamolu czyli okolo3tabsy. I ewentualnie amol. Łącze sie z toba ,ja caly weekend lezalam myslalam ze umre przez ta glowe..

To nie będziesz piła tylko na czczo zrobią badanie. Dopiero jeśli wyjdzie coś nie tak to skieruje lekarz na krzywa. A tak to krzywa czyli te 2 pomiary po wypiciu glukozy się robi dopiero gdzieś w 28 tygodniu.

reklama
Do diabetologa za miesiąc? Powiedziałaś umawiając się że jesteś w ciąży? Oni mają 7 dni roboczych na przyjęcie ciężarnej.
To termin do poradni diabetologicznej dla ciężarnych, w jednej termin an 16.10 w drugiej na 19.10

Skierowania od gin na krzywą cukrową nie dostałam, wyprosiłam skierowanie na tsh,ft3,ft4,anty-tpo i anty-tg,
Ale L4 chciała mi dać :)

Do góry