reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Dziewczyny takie pytanie...
Czy chodziłyście/chodzicie do szkoły rodzenia ?
Jak to wygląda ? Czy warto iść czy nie jest to konieczne Waszym zdaniem ?
Ja byłam w szkole rodzenia przed porodem pierwszego dziecka (10 lat temu). Wydaje mi się że warto skorzystać z takich zajęć. Można posłuchać o technikach oddychania, łagodzenie bólu, planie porodu, i o opiece nad noworodkiem. Dla przyszłych tatusiów też jest to duży plus, bo wydaje mi się że są oni potem pewniejsi przy porodzie i w pierwszych dniach. Mogą np. wykąpać dziecko-lalke na takich zajęciach, a położna dokładnie wytłumaczy jak trzeba trzymać, przewinąć, na co zwrócić uwagę. W domu raczej przyszły tatuś nie ma lalki na której może poćwiczyć ;) Ja polecam.

ps. no i można zadać mnóstwo pytań położnej, a ona cierpliwie powinna odpowiedzieć.

Teraz przy drugiej ciąży nie idę na zajęcia, bo są u nas tylko takie on-line.

reklama
Hejka :)

Co do szkół, nigdy nie chodziłam. W sumie od 14 roku życia zajmowałam się małymi dziećmi i na myśl mi nie przyszło. A wskazówki o porodzie słuchałam tylko od mamy. I np mamcia mówiła że w nocy między skurczami przesypiać, a w dzień chodzić. I nie jechać przy pierwszych skurczach bo i tak nic nie zrobią, a często trzeba leżeć. I słuchać położnej to będzie lekko .Także jak mnie złapało w 1 ciąży o 12 w nocy to do 6rano wytrzymałam, miałam co 20min później już co 6 min obudziłam mamke i pojechalysmy, a i tak rozwarcie małe, i jak mnie połozyli o 8 na porodówce to do 14 musiałam leżeć :( ale to było 16lat temu ;) gdy już miałam przeć sprawdzili tętno i niestety zanikało i szybko musieli zrobić cc. Ale szczerze wolałabym jednak naturalnie rodzic niż męczyć się z tym bólem brzucha i flakiem do dzisiaj 😅

A zmieniając temat jak Wasze biusty? Kurcze kupiłam sobie staniki do karmienia 85D , i niestety będą za małe :( już mam pod biustem 90 a miseczka wychodzi E /F .
Czy któraś z Was kupowała coś z bon Prix? Bo widzę że tam mają większe rozmiary. A jeszcze może mi przybyć. 🙈🙈🙉🙉

Co do szkół, nigdy nie chodziłam. W sumie od 14 roku życia zajmowałam się małymi dziećmi i na myśl mi nie przyszło. A wskazówki o porodzie słuchałam tylko od mamy. I np mamcia mówiła że w nocy między skurczami przesypiać, a w dzień chodzić. I nie jechać przy pierwszych skurczach bo i tak nic nie zrobią, a często trzeba leżeć. I słuchać położnej to będzie lekko .Także jak mnie złapało w 1 ciąży o 12 w nocy to do 6rano wytrzymałam, miałam co 20min później już co 6 min obudziłam mamke i pojechalysmy, a i tak rozwarcie małe, i jak mnie połozyli o 8 na porodówce to do 14 musiałam leżeć :( ale to było 16lat temu ;) gdy już miałam przeć sprawdzili tętno i niestety zanikało i szybko musieli zrobić cc. Ale szczerze wolałabym jednak naturalnie rodzic niż męczyć się z tym bólem brzucha i flakiem do dzisiaj 😅

A zmieniając temat jak Wasze biusty? Kurcze kupiłam sobie staniki do karmienia 85D , i niestety będą za małe :( już mam pod biustem 90 a miseczka wychodzi E /F .
Czy któraś z Was kupowała coś z bon Prix? Bo widzę że tam mają większe rozmiary. A jeszcze może mi przybyć. 🙈🙈🙉🙉
Różnie to bywa z tymi szkołami rodzenia, dla niektórych dziewczyn im więcej wiedzy takiej fachowej od położnej tym lepiej i spokojniej się czują. Także to kwestia indywidualna.
10 lat temu było dużo mniej info w necie, a dziś wszystko sobie sprawdzisz i poczytasz.

Co do biustu to w obwodzie mam cały czas taki sam biustonosz, nic a nic się nie zwiększyło. Tylko jedna miseczka w górę z małego D na duże D. Kupiłam sobie taki miękki z miseczką E, to niby ok, ale jest trochę luzu. Jak zacznę karmić to pewnie będzie akurat.
Generalnie to zainwestowałam w 2 bardzo dobre biustonosze takie "na wyjście", co ładnie piersi zbierają (ja mam szeroki rozstaw), nie rozpłaszczają ich pod bluzką. I kupiłam 3 takie miękkie bez fiszbin, w których moje piersi nie mają ładnego kształtu pod bluzką, ale za to biustonosze były tanie, wygodne, Takie po domu i do spania akurat :)

Mój biust się w ogóle nie zmienił rozmiarowo.

U nas wszystko w porządku 😉 Dzidzuś waży 1300 27+4. Ja przytyłam już 17kg, więc idziemy do przodu 😂
Wyprawkę zaczynamy pomału kompletować.
Jeszcze tylko wielki remont do ogarnięcia w domu i będziemy na prostej 🙈😂

reklama
Myślicie juz jak będziecie rodzic ? Naturalnie, czy cesarskie cięcie?

Ja chciałabym naturalnie, szybciej się dochodzi do siebie.

Co do wyprawki to ja już wszystko mam :) Teraz tylko pranie i pakowanie torby do szpitala. Lubię być przygotowana :)

Margaretka@

a skąd wiesz ile dzidzia wazy? miałaś już 3 USG? Ja dopiero idę za tydzień, czyli w 30 tc.​

Do góry