reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Ja też nim dowiedziałam się o ciąży, dokładnie tydzień wcześniej zmieniłam etat z 3/4 na cały, i po przepracowanym miesiącu na cały etat odeszłam na l4. L4 wypłaca mi firma i rozliczają się z Zusem ale boje się jak to będzie z macierzyńskim później. Czy nie będą traktować tego jako "wyłudzenie" i wstrzymywać świadczenia do wyjaśnienia sprawy.. 🙄
Ja już nie wiem, jak liczyć, więc liczę różnice. Bo u lekarza na początku ciąży było 53 kg a na mojej wadze domowej 51,5. Ale ważę się u niego wieczorami, bo tak zawsze mam wizytę. Przechodząc do meritum 😅 mam na plusie 5 kg u lekarza, na swoją wagę nie wchodziłam dawno ;)

reklama
Dziewczyny, a jak u was z wagą? Macie jakies juz nadprogramowe kg?
Ja sie codziennie ważę i jakoś tak sie boje przytyć. 🙈 Wiem, głupia.. Ale nie chce wyglądać jak pączek z brzuchem 😂😂
2 tygodnie temu miałam 4 kg na plusie od tego czasu się nie ważę 🤭 powiem tak w pierwszej ciąży tzn.przed ważyłam 50 kg przy wzroście 168cm, przytyłam równiutko 20kg ale po 2 tygodniach już miałam swoja wagę... Teraz waga startowa tak samo 50,5 kg na ostatniej wizycie 54,2 i dostałam ochrzan,że mam pilnować wagi.. wiadomo, jak każda z nas chciałabym po ciąży utrzymać jako taka sylwetkę i z początku dość obsesyjnie do tego podchodziłam ale taki urok moich ciąż,że mam nadmierny apetyt, zero mdłości.. a głodna też nie chciałabym chodzić 🤷

2 tygodnie temu miałam 4 kg na plusie od tego czasu się nie ważę 🤭 powiem tak w pierwszej ciąży tzn.przed ważyłam 50 kg przy wzroście 168cm, przytyłam równiutko 20kg ale po 2 tygodniach już miałam swoja wagę... Teraz waga startowa tak samo 50,5 kg na ostatniej wizycie 54,2 i dostałam ochrzan,że mam pilnować wagi.. wiadomo, jak każda z nas chciałabym po ciąży utrzymać jako taka sylwetkę i z początku dość obsesyjnie do tego podchodziłam ale taki urok moich ciąż,że mam nadmierny apetyt, zero mdłości.. a głodna też nie chciałabym chodzić 🤷
Haha, to mój się ucieszył, że wreszcie przytyłam "bo pani taka szczupluuutka" 😁 co lekarz, to podejście, nie przejmuj się, przecież Ty szczupak jesteś, tyle ważyć przy takim wzroście 😱 nawet, jak przytyjesz te 20 kg to i tak będziesz szczupła 😅
U mnie też brak mdłości a apetyt wilczy🙈

@mayfly pewnie będzie kontrola, ale skoro dokumenty masz "sprzed wiedzy o ciąży" to myślę, że może być ok, ale po ZUSie można się wszystkiego spodziewać.

Haha, to mój się ucieszył, że wreszcie przytyłam "bo pani taka szczupluuutka" 😁 co lekarz, to podejście, nie przejmuj się, przecież Ty szczupak jesteś, tyle ważyć przy takim wzroście 😱 nawet, jak przytyjesz te 20 kg to i tak będziesz szczupła 😅
U mnie też brak mdłości a apetyt wilczy🙈
No obie chudzinki jesteście 🙈😍
Ja tyle wazylam moze w gimnazjum 🙈

Hej dziewczyny :), dwa dni mnie tutaj nie było bo w zasadzie cały wtorek i środę spędziliśmy z mężem poza domem. Właśnie zaczynam Was nadrabiać.
U mnie samopoczucie ok, dzisiaj może trochę słabsze bo złapały mnie niestety zaparcia :/

hej :) ja ostatnio oglądałam taki webinar od „zaufaj położnej” i tam tez się zadawało pytania. Ogólnie ja również jak zapisywałem się do przychodni koło mojego osiedla to trzeba było wpisać położną. Wiadomo ze nie miałam pojęcia kogo. Wpisałam wiec ze obojętnie. Pytałam o to na tym webinarze bo teraz to już mi nie jest obojętne :) a wtedy się tym nie interesowałam. Wiec doradzili tam żeby właśnie posprawdzać czy tak jak piszesz ta położna będzie Ci odpowiadać lub Ew. Poczytać opinie. Podobno kluczowe jest czy ta szkoła ma tez umowę NFZ. Jeśli nie ma a się zdecydujesz wziąć ja odpłatnie bo Ci podpasuje to może to wtedy nie wiem czy ta na NFZ tez przychodzi. Już Ew. Ich w tej szkole podpytaj. No ja to tak zrozumiałam jak któraś z dziewczyn ma inne info. To napiszcie. Dwa razy do roku masz prawo zmienić położna. Ja mam zamiar o to wszystko wypytać w szkole rodzenia ale może za tydzień będę tam dzwonić

Właśnie czytałam , że można w razie czego położną zmienić. Ta konkretna położna, właścicielka szkoły rodzenia ma umowę z NFZ. Chyba napisze jej w takim razie, że wolę jednak zdecydować o wyborze położnej środowiskowej jak zaczną się zajęcia bo chcielibyśmy ją najpierw poznać :) . Mam nadzieję, że nie wyjdzie z tego żaden kwas i jej to nie urazi, ale z drugiej strony to chyba normalne, że najpierw wskazane byłoby się chociaż poznać :D

A mój mąż właśnie zrujnował mi dzień... Zrobił grzańca rozumiecie? 🤷😭🙄 Już jakiś czas temu pisałam,że tak za mną chodzi.. jeszcze bezczelny chciał żebym ja go robila.. no nic, zrobiłam sobie herbatkę ala grzaniec - musi wystarczyć 😁

reklama
Do góry