reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
Ja właśnie słyszałam, ze szczepienia na grypę maja sens, jak się szcepi co roku, a nie ad hoc.
Jedna moja lekarka zaleca, ale gdy użyła argumentu, bo tak rekomenduje WHO, to przestałam byc chętna. Jutro mam wizytę u staszej lekarki, spytam ja o szczepeinie i seks 😃!
Szkoda zatem wózka 🙊.
Ja to sie nie boje ze ja sie pochoruje ale mam takie glupie myslenie ze szczepionka pojdzie w dziecko i ono bedzie chore,wiem glupie ale jakos tak mam

To moje pierwsze Dziecko ❤, zatem wybieram się do szkoły rodzenia na Inflanckiej w Wawie, ale po 23.tygodniu, wiec po 04.12. Czekam na zapisy na nowy kurs, jestem w kontakcie ze szkola, bo to przyszpitalna szkola, gdzie chce rodzić.
no i miala Pani dac znac co o jak:) Jak na razie jest jeden kurs w listopadzie. Godziny sa slabe. Ja bede mogla dopiero zapisac sie po 21 grudnia.

Czesc Dziewczyny, troche milczalam ostatnio, ale poczytywalam😉 Mam pytanko czy robicie juz rozeznanie i zapisujecie sie do szkol rodzenia? - pytanie glownie do przyszlych mam pierwszych dzieci. Ja planuje po wynikach Pappa podzwonic. Szkola rodzenia bedzie dla mnie niezbedna bo jestem kompletnie zielona co do wyprawek, karmienia itp😉

Właśnie ostatnio o to samo zapytałam :) Ja się zastanawiam nad szkołą rodzenia Oleńka w Warszawie tylko teraz z tego co widzę przez koronawirusa wykłady są prowadzone online, a jak są pary chętne to na 6 spotkaniu można przyjść na ćwiczenia. Wyczytałam też, że jak ktoś jest zameldowany w Warszawie to miasto finansuje spotkania w tej szkole rodzenia :)

To w poprzedniej ciazy tez sie szczepilas?nie mialas zadnych komplikacji?
Tak, byłam wtedy w 5 tygodniu. Jeszcze nie wiedziałam o ciąży. Nie było komplikacji. Nie miałam gorączki, etc. Ale wystraszyłam się nieźle.
Ja właśnie słyszałam, ze szczepienia na grypę maja sens, jak się szcepi co roku, a nie ad hoc.
Jedna moja lekarka zaleca, ale gdy użyła argumentu, bo tak rekomenduje WHO, to przestałam byc chętna. Jutro mam wizytę u staszej lekarki, spytam ja o szczepeinie i seks 😃!
Szkoda zatem wózka 🙊.
Myślę, że masz rację. Też nie szczepilabym się w ciąży pierwszy raz w życiu. Lekarze mają jakieś parcie na te szczepienia.

Postanowiliśmy kupić nowe siedzisko, żeby wózek był kompletny. Oddam na reklamację stelaż, gondolę i torbę. Ktoś, kto go ode mnie odkupi będzie miał nówkę.
Priam poszedł na pniu- sprzedałam go w 30 minut. Zostawiam narazie Thule Urban Glide (mieszkamy na wsi, takiej nowocześniejszej 😉) i Miosa. Obie spacerówki. Obie mają swoje zalety.

Ależ mam teraz lenia 🥱

Ja przez ostatnie 4 lata łapie infekcje od dzieci a one się zarażają w szkole. Teraz do końca semestru mamy zdalne nauczanie, ja nie pracuje, jak wychodzimy to musimy mieć ciagle maseczki wiec liczę ze grypy nikt w tym roku nie złapie. Słabym ogniwem jest mój mąż bo pracuje z mnóstwem osób ale on bardzo rzadko choruje. W 3 trymestrze infekcje już nie są chyba aż tak groźne.

musisz die rozliczać z podatkow w Warszawie i mieszkac tu oczywiście plus zaswiadczenie od lekarza o braku przeszkód.
To wiem ale nie wiem jakich dokładnie papierów potrzebują. Może wystarczy sam adres zameldowania a może muszę dostarczyć pit a tu będzie ciężko bo po przeprowadzce nie mam pojęcia gdzie jest 🙈

Właśnie ostatnio o to samo zapytałam :) Ja się zastanawiam nad szkołą rodzenia Oleńka w Warszawie tylko teraz z tego co widzę przez koronawirusa wykłady są prowadzone online, a jak są pary chętne to na 6 spotkaniu można przyjść na ćwiczenia. Wyczytałam też, że jak ktoś jest zameldowany w Warszawie to miasto finansuje spotkania w tej szkole rodzenia :)
Ja się właśnie zdecydowałam na tą szkołę właśnie przez to że na teorie nie trzeba jeździć a są też zajęcia praktyczne potem :)

Ja przez ostatnie 4 lata łapie infekcje od dzieci a one się zarażają w szkole. Teraz do końca semestru mamy zdalne nauczanie, ja nie pracuje, jak wychodzimy to musimy mieć ciagle maseczki wiec liczę ze grypy nikt w tym roku nie złapie. Słabym ogniwem jest mój mąż bo pracuje z mnóstwem osób ale on bardzo rzadko choruje. W 3 trymestrze infekcje już nie są chyba aż tak groźne.
No ja wlasnie czytam ze im starsza ciaza tym gorzej miec grype bo moze byc przedwczesny porod

reklama
No ja wlasnie czytam ze im starsza ciaza tym gorzej miec grype bo moze byc przedwczesny porod
Przedwczesny poród to tak, ryzyko większe. Natomiast w 3 trymestrze spada ryzyko malformacji płodu. Sa badania ze już sama gorączka przez 5 i więcej dni bardzo podnosi ryzyko wszelakich wad i deformacji. Ja tego się jakoś obawiam najbardziej w infekcjach. I nie mówię o katarze czy lekkim przeziębieniu wiec mam nadzieje ze nikogo nie wystrasze.

Juz lepiej o wózkach czy szkole rodzenia pisać. Ja nie znam się na wózkach wiec może coś od was zgapie. Dla córki kupiłam jakiś szybko i był ok. Później jak dołączył syn to podwójny wózek, tez jedyny który akurat był w sklepie do którego weszliśmy i tez był ok. Mało wymagająca jestem, jak mogę pchać, dziecko się mieści to jest ok.

Do góry