reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Też mam taki wydęty brzuch, jakbym w 4 miesiącu była :D
Dziewczyny, jak to jest, jak aplikacja mi pokazuje, że dziś mam 5tydzien +6 dni, to znaczy, że to jest 5 tydzień skończony i 6 w trakcie? A jak jutro mam 6+0, to znaczy, że skończone 6 tygodni?
Większość mówi, że jesteś w 6.tyg (5+6) ale lekarze liczą tylko te skończone, ich nie obchodzi +coś. Czyli byś byla w 5 wg lekarza. Łatwiej po prostu podawać 5+6 ;-)

Mi dzisiaj energia znów wróciła. Mam tak, że parę dni ledwo żyję, jeden dzień energii i znów zjazd. Piersi też mnie bolą raz słabiej raz mocniej. Jak bolą mniej, to wystarczy, że dotknę sutki i juz sobie przypominam, że jestem w ciąży ;-) mam je bardzo bardzo wrażliwe

reklama
Większość mówi, że jesteś w 6.tyg (5+6) ale lekarze liczą tylko te skończone, ich nie obchodzi +coś. Czyli byś byla w 5 wg lekarza. Łatwiej po prostu podawać 5+6 ;-)

Mi dzisiaj energia znów wróciła. Mam tak, że parę dni ledwo żyję, jeden dzień energii i znów zjazd. Piersi też mnie bolą raz słabiej raz mocniej. Jak bolą mniej, to wystarczy, że dotknę sutki i juz sobie przypominam, że jestem w ciąży ;-) mam je bardzo bardzo wrażliwe
Ja tez sutki mam wrazliwe,reszta tego mieska wkolo nie

Możesz mi napisać, co to znaczy że już 5 dni po owulacji czułaś się w ciąży? Tzn. ile dni po stosunku? Bo ja czekam i nie wiem, czy się doczekam :D
Wtedy działaliśmy z mężem dosyć intensywnie i nie wiem po którym stosunku ale tak 5 dni po owulacji wyliczonej aplikacja.
To moja pierwsza ciąża i w pierwszym cyklu się udało więc bylam dość wrażliwa na te objawy. Normalnie przed okresem bolą mnie piersi ale tu zaczęły mnie boleć wcześniej i tak samo brzuch. Normalnie mnie pobolewał czasem dzien lub dwa przed okresem a tu już te kilka dni po owulacji czułam nie tyle ból co ciagniecie w podbrzuszu. Juz cos mi nie grało ;) Poza tym jak poszlam na rower to mialam gorsza formę niż zawsze, jechalam duzo wolniej mimo szczerych chęci nie miałam tyle sil co zawsze i to też mi dało do myślenia. Ten ból i nadwrażliwość piersi (ale tak bardziej przy dotykaniu czy zdejmowaniu stanika) i lekkie bóle podbrzusza mam do dziś. Jak robilam test 3dni przed terminem miesiączki to czułam że to formalność ale jak się potwierdziło to bardzo się cieszyłam :))

Możesz mi napisać, co to znaczy że już 5 dni po owulacji czułaś się w ciąży? Tzn. ile dni po stosunku? Bo ja czekam i nie wiem, czy się doczekam :D
Wtedy działaliśmy z mężem dosyć intensywnie i nie wiem po którym stosunku ale tak 5 dni po owulacji wyliczonej aplikacja.
To moja pierwsza ciąża i w pierwszym cyklu się udało więc bylam dość wrażliwa na te objawy. Normalnie przed okresem bolą mnie piersi ale tu zaczęły mnie boleć wcześniej i tak samo brzuch. Normalnie mnie pobolewał czasem dzien lub dwa przed okresem a tu już te kilka dni po owulacji czułam nie tyle ból co ciagniecie w podbrzuszu. Juz cos mi nie grało ;) Poza tym jak poszlam na rower to mialam gorsza formę niż zawsze, jechalam duzo wolniej mimo szczerych chęci nie miałam tyle sil co zawsze i to też mi dało do myślenia. Ten ból i nadwrażliwość piersi (ale tak bardziej przy dotykaniu czy zdejmowaniu stanika) i lekkie bóle podbrzusza mam do dziś. Jak robilam test 3dni przed terminem miesiączki to czułam że to formalność ale jak się potwierdziło to bardzo się cieszyłam :)

Ladybird1989 nie wiem co więcej napisać... To moja pierwsza ciąża i strasznie się stresuję, z jednej strony, że coś pójdzie nie tak, z drugiej, że nie będę miała swiadczenia macierzyńskiego, bo moja firma wymusiła na mnie założenie działalności. Całe dnie mam po prostu ściśnięty żołądek że stresu. Jutro idę na pierwszą wizytę u lekarza.. z jednej strony obawiam się, czy to nie za wcześnie, a z drugiej chyba nie wytrzymałabym z czekaniem kolejny tydzień. A Ty, byłaś już u lekarza? ;)
Tez moja pierwsza ciąża i tez sie tym trochę stresuje :) Będzie dobrze!
Lekarza mam dopiero za tydzień 17 sierpnia. Daj znać po wizycie co powiedział lekarz i co już było widać :)

O ja też tego nie łapię :D Może ktoś wyjaśni
Przykładowo 6+2 to znaczy że 6 tygodni skończone i jakby 2 dni kolejnego rozpoczętego tygodnia.
Kobiety w ciąży mówią wtedy ze sa w 7 tygodniu bo chętnie liczą już do przodu.
A ginekolog powie ze to 6 tydzień bo liczy tylko te skończone.
W jednej aplikacji nawet moglam wybrać jak ma mi pokazywać "ukończone" czy "rozpoczęte".

Hej. W którym tygodniu widziałyście bijące serduszko? Mam pierwszą wizytę 7t+4d i zastanawiam się czy bedzie wtedy szansa na serduszko czy może lepiej przesunąć wizytę jeszcze o tydzień. W styczniu przeszłam zabieg łyżeczkowania w 8 tyg(puste jajo), więc teraz kwestia serduszka jest dla mnie stresująca 😔

U nas to samo 28 w domu , 32na dworzu..tragedia i to praktycznie w czwartek minie tydzień jak będą upały powyżej 30.., a mnie mdłości łapią tak o, jakby ktoś tam ściskał sobie i się bawił żołądkiem 🤮🤮🤮trochę mi mięta pomaga.. Tymbardziej się nakręcam na dziewczynke 🙈
Ja przez te mdłości to jestem prawie pewna, że to dziewczynka jest, bo takich przebojów z synem to nie miałam i jak rozmawiam z koleżankami to one też nie miały mdłości przy ciążach z synami, a przy ciążach z dziewczynkami miały i ogólnie kiepskie samopoczucie im doskwierało

Hej. W którym tygodniu widziałyście bijące serduszko? Mam pierwszą wizytę 7t+4d i zastanawiam się czy bedzie wtedy szansa na serduszko czy może lepiej przesunąć wizytę jeszcze o tydzień. W styczniu przeszłam zabieg łyżeczkowania w 8 tyg(puste jajo), więc teraz kwestia serduszka jest dla mnie stresująca 😔
Na pewno będzie, ja serduszko zobaczyłam w 5tc (5+6) i ładnie biło i mogliśmy ustalić termin porodu :)

reklama
Jak rozmawiałam z koleżankami, to każda jedna mówiła,że bóle brzucha to norma,więc jakoś przeleżałam tę noc i jakoś wstałam rano. Już zaczynam rozumieć,czemu lekarze nie chcą,aby przychodzić np. w 5 tyg... :(
To bóle, czy skurcze, bo to jest zasadnicza różnica? Bóle brzucha i podbrzusza we wczesnej ciąży są normalne jeśli nie towarzyszą im plamienia lub krwawienia, ale skurcze są niebezpieczne, bo mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, czyli poronienia i tego nie można bagatelizować i słuchać koleżanek! Mój lekarz teraz po usg w 6 tc powiedział, że jak będę miała skurcze, plamienia, czy krwawienia to zaraz mam jechać do szpitala i nawet się nie zastanawiać!

Do góry