reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Też mam taki wydęty brzuch, jakbym w 4 miesiącu była :D
Dziewczyny, jak to jest, jak aplikacja mi pokazuje, że dziś mam 5tydzien +6 dni, to znaczy, że to jest 5 tydzień skończony i 6 w trakcie? A jak jutro mam 6+0, to znaczy, że skończone 6 tygodni?
Większość mówi, że jesteś w 6.tyg (5+6) ale lekarze liczą tylko te skończone, ich nie obchodzi +coś. Czyli byś byla w 5 wg lekarza. Łatwiej po prostu podawać 5+6 ;-)

Mi dzisiaj energia znów wróciła. Mam tak, że parę dni ledwo żyję, jeden dzień energii i znów zjazd. Piersi też mnie bolą raz słabiej raz mocniej. Jak bolą mniej, to wystarczy, że dotknę sutki i juz sobie przypominam, że jestem w ciąży ;-) mam je bardzo bardzo wrażliwe

reklama
Większość mówi, że jesteś w 6.tyg (5+6) ale lekarze liczą tylko te skończone, ich nie obchodzi +coś. Czyli byś byla w 5 wg lekarza. Łatwiej po prostu podawać 5+6 ;-)

Mi dzisiaj energia znów wróciła. Mam tak, że parę dni ledwo żyję, jeden dzień energii i znów zjazd. Piersi też mnie bolą raz słabiej raz mocniej. Jak bolą mniej, to wystarczy, że dotknę sutki i juz sobie przypominam, że jestem w ciąży ;-) mam je bardzo bardzo wrażliwe
Ja tez sutki mam wrazliwe,reszta tego mieska wkolo nie

Możesz mi napisać, co to znaczy że już 5 dni po owulacji czułaś się w ciąży? Tzn. ile dni po stosunku? Bo ja czekam i nie wiem, czy się doczekam :D
Wtedy działaliśmy z mężem dosyć intensywnie i nie wiem po którym stosunku ale tak 5 dni po owulacji wyliczonej aplikacja.
To moja pierwsza ciąża i w pierwszym cyklu się udało więc bylam dość wrażliwa na te objawy. Normalnie przed okresem bolą mnie piersi ale tu zaczęły mnie boleć wcześniej i tak samo brzuch. Normalnie mnie pobolewał czasem dzien lub dwa przed okresem a tu już te kilka dni po owulacji czułam nie tyle ból co ciagniecie w podbrzuszu. Juz cos mi nie grało ;) Poza tym jak poszlam na rower to mialam gorsza formę niż zawsze, jechalam duzo wolniej mimo szczerych chęci nie miałam tyle sil co zawsze i to też mi dało do myślenia. Ten ból i nadwrażliwość piersi (ale tak bardziej przy dotykaniu czy zdejmowaniu stanika) i lekkie bóle podbrzusza mam do dziś. Jak robilam test 3dni przed terminem miesiączki to czułam że to formalność ale jak się potwierdziło to bardzo się cieszyłam :))

Możesz mi napisać, co to znaczy że już 5 dni po owulacji czułaś się w ciąży? Tzn. ile dni po stosunku? Bo ja czekam i nie wiem, czy się doczekam :D
Wtedy działaliśmy z mężem dosyć intensywnie i nie wiem po którym stosunku ale tak 5 dni po owulacji wyliczonej aplikacja.
To moja pierwsza ciąża i w pierwszym cyklu się udało więc bylam dość wrażliwa na te objawy. Normalnie przed okresem bolą mnie piersi ale tu zaczęły mnie boleć wcześniej i tak samo brzuch. Normalnie mnie pobolewał czasem dzien lub dwa przed okresem a tu już te kilka dni po owulacji czułam nie tyle ból co ciagniecie w podbrzuszu. Juz cos mi nie grało ;) Poza tym jak poszlam na rower to mialam gorsza formę niż zawsze, jechalam duzo wolniej mimo szczerych chęci nie miałam tyle sil co zawsze i to też mi dało do myślenia. Ten ból i nadwrażliwość piersi (ale tak bardziej przy dotykaniu czy zdejmowaniu stanika) i lekkie bóle podbrzusza mam do dziś. Jak robilam test 3dni przed terminem miesiączki to czułam że to formalność ale jak się potwierdziło to bardzo się cieszyłam :)

Ladybird1989 nie wiem co więcej napisać... To moja pierwsza ciąża i strasznie się stresuję, z jednej strony, że coś pójdzie nie tak, z drugiej, że nie będę miała swiadczenia macierzyńskiego, bo moja firma wymusiła na mnie założenie działalności. Całe dnie mam po prostu ściśnięty żołądek że stresu. Jutro idę na pierwszą wizytę u lekarza.. z jednej strony obawiam się, czy to nie za wcześnie, a z drugiej chyba nie wytrzymałabym z czekaniem kolejny tydzień. A Ty, byłaś już u lekarza? ;)
Tez moja pierwsza ciąża i tez sie tym trochę stresuje :) Będzie dobrze!
Lekarza mam dopiero za tydzień 17 sierpnia. Daj znać po wizycie co powiedział lekarz i co już było widać :)

O ja też tego nie łapię :D Może ktoś wyjaśni
Przykładowo 6+2 to znaczy że 6 tygodni skończone i jakby 2 dni kolejnego rozpoczętego tygodnia.
Kobiety w ciąży mówią wtedy ze sa w 7 tygodniu bo chętnie liczą już do przodu.
A ginekolog powie ze to 6 tydzień bo liczy tylko te skończone.
W jednej aplikacji nawet moglam wybrać jak ma mi pokazywać "ukończone" czy "rozpoczęte".

Hej. W którym tygodniu widziałyście bijące serduszko? Mam pierwszą wizytę 7t+4d i zastanawiam się czy bedzie wtedy szansa na serduszko czy może lepiej przesunąć wizytę jeszcze o tydzień. W styczniu przeszłam zabieg łyżeczkowania w 8 tyg(puste jajo), więc teraz kwestia serduszka jest dla mnie stresująca 😔

U nas to samo 28 w domu , 32na dworzu..tragedia i to praktycznie w czwartek minie tydzień jak będą upały powyżej 30.., a mnie mdłości łapią tak o, jakby ktoś tam ściskał sobie i się bawił żołądkiem 🤮🤮🤮trochę mi mięta pomaga.. Tymbardziej się nakręcam na dziewczynke 🙈
Ja przez te mdłości to jestem prawie pewna, że to dziewczynka jest, bo takich przebojów z synem to nie miałam i jak rozmawiam z koleżankami to one też nie miały mdłości przy ciążach z synami, a przy ciążach z dziewczynkami miały i ogólnie kiepskie samopoczucie im doskwierało

Hej. W którym tygodniu widziałyście bijące serduszko? Mam pierwszą wizytę 7t+4d i zastanawiam się czy bedzie wtedy szansa na serduszko czy może lepiej przesunąć wizytę jeszcze o tydzień. W styczniu przeszłam zabieg łyżeczkowania w 8 tyg(puste jajo), więc teraz kwestia serduszka jest dla mnie stresująca 😔
Na pewno będzie, ja serduszko zobaczyłam w 5tc (5+6) i ładnie biło i mogliśmy ustalić termin porodu :)

reklama
Jak rozmawiałam z koleżankami, to każda jedna mówiła,że bóle brzucha to norma,więc jakoś przeleżałam tę noc i jakoś wstałam rano. Już zaczynam rozumieć,czemu lekarze nie chcą,aby przychodzić np. w 5 tyg... :(
To bóle, czy skurcze, bo to jest zasadnicza różnica? Bóle brzucha i podbrzusza we wczesnej ciąży są normalne jeśli nie towarzyszą im plamienia lub krwawienia, ale skurcze są niebezpieczne, bo mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, czyli poronienia i tego nie można bagatelizować i słuchać koleżanek! Mój lekarz teraz po usg w 6 tc powiedział, że jak będę miała skurcze, plamienia, czy krwawienia to zaraz mam jechać do szpitala i nawet się nie zastanawiać!

Do góry