4Biedronka
Fanka BB :)
Otulacze to jest ta warstwa zewnętrzna i na nią wkładasz wkład chłonny. Otulacze zmieniasz gdy się zabrudzi od grubszej sprawy lub po kilku zmianach wkładu chłonnego.Dziewczyny z doświadczeniem w pieluchach wielorazowych: zagłębiam się powoli w temat bo chyba chciałabym się na to zdecydować. Mam kilka pytań: lepsze są te w których wymienia się cały otulacz czy sam wkład? Ile takich wkładów czy otulaczy potrzeba na początek, z 30-50? W pampers wilgoć wnika i pupka nie czuje, czy tutaj dziecko po siku czuje cała ta wilgoć? Jak te pieluchy się sprawdzają w nocy?
Znacie jakieś stronki fajnie by o tym poczytać i się zaprzyjaźnić z tematem?
Wszystko jeszcze zależy z czego masz otulacz z pul czy wełniany (ten tylko wietrzysz).
Ile potrzeba? Zależy co ile dni chcesz prać. Na dobę przy noworodku potrzeba przynajmniej 12 zmian. Ja stosowałam przy noworodku otulacze pul i jako wkłady ręczniczki z Ikea i miałam kilka kieszonek.
Co do wilgotności to np kieszonki mają tzw uczucie suchości no i dziecko przewija się po każdym zmoczeniu pieluszki, a nie jak pielucha będzie pełna. W nocy także.
Przy starszych dzieciach można stosować bardziej chłonne wkłady lub dodatkowe.
W nocy też dają radę teraz jest większy wybór niż np. 10 lat temu więc na każde zapotrzebowanie.
Co do stronek to podam jak dotrę do domu o ile jeszcze działają, bo korzystałam z nich 10 lat temu