reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Już doczytałam :( u nas jest 1:266 i tez wpadłam w panikę , byłam wczoraj jeszcze raz zrobić prenatalne usg bo z tamtej wizyty nic nie zrozumiałam , bądź dobrej myśli ja tez się uspokoiłam ❤️❤️ Ile masz lat ? Ja myśle o tescie nifty niestety cena 2400 :(
Harmony to chyba jedyna rzecz, która w Polsce jest droższa niż w Australii. Kosztowało niecałe $500 co biorąc pod uwagę tutejsze średnie zarobki, można przeliczyć na Polskie 500pln.

reklama
Dziewczyny jakie bierzecie suplementy/witaminy na tym etapie ?

Ja biorę tylko codziennie kwas foliowy i kwasy omega... i kilka osób na mnie bardzo naskoczyło, że nie biorę zestawów witamin dla kobiet w ciąży.. jak to jest u Was ?
Ja na razie tylko kwas foliowy ale kończy mi się za jakieś 2 tygodnie i zamówiłam mama dha premium + i to będę wcinać ;)

Ja w tej ciąży specjalnych ciążowych witamin nie biorę, bo i po co? Jem kwas foliowy, d3 i dha. Zdania wśród ginekologów są podzielone, generalnie najlepiej dostarczać dziecku w pożywieniu witamin (no i sobie). Ale też w tej ciąży nie wymiotuję, w poprzednich było inaczej i co jakiś czas suplementowałam się, bo prawie nic mi nie zostawało w żołądku.
Mówi się też, że witaminy powodują większą wagę urodzeniową dzieci (u mnie by się zgadzało) i że mogą potęgować nudności.

@Marchewa10! - no zrobisz jak uważasz. Znam przypadek podobny do Twojego, to dziewczyna musiała cały czas leżeć w szpitalu, ale tak lekarz decydował.
Wtrącę się - dokładnie tak jak piszesz, lekarz zdecydował, a widzę, ze przy ciazy to co lekarz to inne działania... ja w 1 ciazy miałam krwiaka, dostałam wtedy tylko duphaston, costam wspomniał lekarz, żeby uważać na siebie, ale nie było mowy o typowym leżeniu. No i u mnie na szczęście sie wchłonął. W tej ciazy plamilam od 5 do 7 tygodnia i tak samo, duphaston, odpoczynek, ale nie leżenie i wyglada na razie, ze wszystko ok. Wiadomo, ze w ciazy trzeba mocno na siebie uważać, ale wiele z zaleceń bywa na wyrost. Polecam artykuł mamyginekolog odnośnie leżenia w ciazy😉

Dlatego uważam, że lepiej konsultować rzeczy z lekarzem. Ja też mam krwiaka, ale nawet specjalnie leżeć nie kazał, bo ponoć nie udowodniono wcale, że leżenie cokolwiek pomaga. I bądź tu człowieku mądry :D

Ja cały pierwszy trymestr w tej i poprzedniej ciąży brałam tylko kwas foliowy - zgodnie z zaleceniem lekarza. Od drugiego trymestru zacznę suplementować witaminy dla ciężarnych ale to nie tak że muszę ale poprostu lepiej, bezpieczniej się z tym czuję. Myślę że to wszystko zależy od kobiety - jej diety, objawów, nawyków, wyników badań itd

Słuszna uwaga.. ja dzisiaj robiłam komplet badań z krwi i z moczu.. poczekamy na wyniki, jak wszystko będzie w porządku to nie będę się chyba na zapas faszerować :)

Dlatego uważam, że lepiej konsultować rzeczy z lekarzem. Ja też mam krwiaka, ale nawet specjalnie leżeć nie kazał, bo ponoć nie udowodniono wcale, że leżenie cokolwiek pomaga. I bądź tu człowieku mądry :D
No dokładnie😀 dużo daje obserwacja samej siebie. Wiem to po pierwszej ciazy. Wtedy ciagle miałam twardnienia brzucha, nie pomagało leżenie, odpoczynek, luteina ani nospa. A tylko swirowalam od tego nic nierobienia. Wiec lekarz tylko jednorazowo mi przepisał luteinę, a potem jak sie okazało, ze nie pomaga to kazał wszystko odstawić, funkcjonować normalnie, sprawdzał szyjkę co wizytę i powiedział:”taki Pani urok”. Na początku byłam tym wystraszona, zwłaszcza po przeczytaniu tu na forum tematu o skracaniu szyjki, przedwczesnych skurczach itd... ale w końcu zaczęłam żyć normalnie, jedynie przy „akrobacjach” typu jakies sprzątania na kucka itd. miałam więcej twardnien, wiec odpuściłam takie zajęcia i przenosiłam ciąże😁

Hej dziewczyny,bardzo Wam dziękuję za te słowa otuchy❤ ja już się trochę uspokoiłam bo wczoraj przepłakałam cały wieczór. Przetłumaczyłam sobie że to tylko statystyka,mam siostrę która była 3 razy w ciąży już w późnym wieku i ten sam lekarz u którego byłam ja powiedział jej to samo co u mnie. Że wysokie ryzyko,że inne rzeczy itd. Ma 3 zdrowych dzieci i żałuje że robiła ten test. Umówiłam się jeszcze na usg dodatkowo na piątek do innego lekarza, którego ona mi poleciła. Myślicie że jak miałam usg w poniedziałek to mogę tak szybko zrobic drugie? Nie szkodzi dzidziusiowi? Jestem już dobrej myśli 🙂
Pogoda paskudna, leje, nic tylko pod kocykiem ☺

reklama
Ja właśnie wróciłam od mojej Pani ginekolog :) . Wszystko w porządku, następna wizyta wyznaczona na 26.10.
Zrobiła mi USG i wskazała , że na 80 % mamy chłopca (do potwierdzenia na późniejszych badaniach).
Tak bardzo liczyłam na dziewczynkę, a tutaj jednak chyba będzie facet no :p
Fajnie bo macie tak troszeczkę wiedzy na temat płci ja nie wiem nic...
Ale mam 6.10 u swojej gin może ona mnie zbada i zrobi usg to będzie tydzień różnicy 🤔

Do góry