Murzynek
kostka margaryny
1,5 szkl cukru (może być puder, to wtedy trochę mniej)
5 łyżek kakao
pół szklanki wody (albo mleka)
aromat do ciasta (ja dodałam rumowy)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę z cukrem i kakao rozpuścić w rondelku. Dodać wodę (mleko). Odlać ok. pół szklanki (będzie na polewę). Resztę ostudzić. Do chłodnej masy dodać jajka (ja dodawałam już takie rozbełtane), aromat i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać do foremki (może być taka keksowa, albo tortowa). Piec w 180 st. i w zależności od piekarnika - w normalnych gazowych ok. 50 min. W elektrycznych przeważnie jest szybciej - u mnie było gotowe po ok. 30 min (na ostatnie 5 dałam grzanie tylko z góry, żeby spód się nie spalił). najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy nie zostaje ciasto
Po wyjęciu troszkę ostudzić i polać polewą. SMACZNEGO
P.S. Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły
Krem śmietanowy
Łyżeczkę żelatyny rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (jakieś 2-3 łyżki). Garnuszek z żelatyną postawić nad gotującą się wodą, tak żeby żelatyna się roztopiła. Roztopioną żelatynę ostudzić i wlewać po malutku do ubijanej mikserem śmietany (ta ilość żelatyny powinna wystarczyć na jakieś 500 ml śmietany - to są chyba ok 2 dużych kubków - najlepsza jest gęsta 18%). Osłodzić dla smaku
Mam nadzieję, że nic nie pomieszałam z tym przepisem, ale robiłam to dopiero raz i nawet mi wyszedł. Na wszelki wypadek można wziąć troszkę wiecej żelatyny