reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

reklama
Składniki:
1kg mąki pszennej
1 szkl miodu
1 szkl cukru
1 kostka masła
2 całe jajka i 3 żółtka
1/2 szkl cukru - do jajek
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kwasnej smietany
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Miod z cukrem zagotowac. Ostudzic. Dodac maslo,smietane,sode, przyprawe,make, kakao oraz ubite na parze jajka z zoltkami i cukrem. Wyrobic ciasto, rozwalkowac, wykrawac foremkami. Upiec w temp 160-180 stopni. Piec 12-15 min.

Maka musi byc dobra (odradzam ta z biedronki), miod kupuje najzwyklejszy sztuczny plynny ( za chyba 3 zł), zamiast masla margaryne kasie, a smietane mialam tym razem mackowy 18%. Pierniki wyszly pycha. Potem tylko ozdobic jak kto lubi (my w tym roku wyprobowalysmy pisaki lukrowe oetkera, potem częsc piernikow lukrem i wiorkami kokosowymi lub kolorowymi, a czesc zostawilysmy bez ozdob).
Smacznego!

Najlepsze pierniki świata:tak:forumowej kolezanki. Właśnie skończylismy robic a jutro jeszcze jedna partie zrobimy
 
martolinka - dzięki za przepis, tylko powiedz kochana czy to są takie pierniki, które zaraz po upieczeniu są twarde a potem miękną czy od razu są miękkie - po prostu zastanawiam się kiedy najlepiej je zrobić, że były ok na święta
ps- co to znaczy jajka ubite na parze???
 
Ostatnia edycja:
murka one są miękkie zaraz po upieczeniu , potem lekko twardnieją np.w puszce. Otwieramy je około 2 dni przed świętami . Chłoną wilgoć i znowu są miękkie
jajka ubite na parze- wbijasz je do miski , dosypujesz cukier i kładziesz na garnek z gotującą się wodą. Ubijasz do puszystości i gotowe
 
Wkrzucam link do "tortu" urodzinowego męża mojego Brownie idealne - Przepis

Ciasto bardzo smaczne, a ten przepis można bardzo uprościć - zwykły cukier, czekolada nie koniecznie gorzka, aj orzechów nie smażyłam, zwykła mąka. Polecam :-)

Wow Andzik jakei specjały, o niektórych nawet w życiu nie słyszałam ;)
Izka u mnie na świeta będzie:
-zupa z suszonych grzybów
- barszcz czerwony z uszkami
- jakaś rybka (ale jak powiedziałm mężowi o tym łososiu w ziołach z postu andzik to chyba na nim stania a nie na karpiu, którego nikt nie lubi)
- pierogi z kapustą i grzybami
- kluski z makiem (takie kopytka w masie makowej)
- jaś (przysmak mojego męża - fasola jaś z masłem)
- kapusta z grochem

Zwykle był jeszcze kompot z suszu ale go nie znosze i nie będę go u siebie robić ;)

To jest już połączenie tradycji rodzinnych moich i męża. Ja nigdy nie myślałam że można jeść tyle rożnych ryb na święta! :)

Do tego sernik i pierniczki Martolinki planuję ;) Będzie jeszcze bigos, ale to nie na samą Wigilę.
 
Ostatnia edycja:
Izka zupa bardzo prosta potrzebujesz filety sledziowe solone ktore odmaczasz tylko nie za bardzo zeby mdle nie byly kroisz na kawalki do tego duzo cebulki wkrajasz zlewasz przegotowana woda ale letnia dodajesz smietany (slodkiej bodajze) doprawiasz pieprzem i wstawiasz do lodowy zeby sie przegryzlo i zimne bylo podajesz z gorcymi gotowanymi ziemniakami wiem ze nie brzmi rewelacyjnie ale dla mnie strasznie smakuje
Jeszcze musze mame dopytac oo ta smietane ale wydaje mi sie ze 30%
 
Julianna-a jak robisz kapuste z grochem? i te kopytka z makiem? Ja generlanie nigdy nie umialam nic z maku zrobic a wczoraj bylam na zakupach w rosyjskim sklepie i mieli mak w paczkach, zastanawialam sie czy kupic ale nie umiem nic za bardzo zrobic, nawet makowca nie za bardzo. Jak macie jakies LATWE przepisy na makowca lub makowe przysmaki to byabym wdzieczna za przepisy :-)
 
Iza nie do końca moge odpowiedzieć :-D bo kapustę z grochem zawsze robiła mama i nie jestem wtajemniczona w przepis, natomiast jeśli chodzi o kluski z makiem, to kluski to jest takie cisto z gotowanych, tłuczonych ziemniaków, mąki i jaka a do tego zawsze kupuję gotową masę makową...bo powiem że nie chciałoby mi sie tego maku prazyć, cos tam z nim robić, dosładzać i jeszcze orzechy, bakalie, a tak 5zł za puszkę i jest pyszny gotowy, tylko nie wiem czy u Ciebie byłby taki mak...
 
reklama
Julianna-no wlasnie i tu jest problem ze tu nie ma takich tradycyjnych polskich rzeczy wiec jak chce zrobic tradycyjna Wigilie to musze sie nakombinowac wiec chyba te makowe rzeczy odpuszcze ale kapusta z grochem brzmi super, kiedys jadlam u babci i wiem ze bylo super ale potem tego nigdy nigdzie juz nie probowalam, poszukam na necie ale dzieki wielkie za pomysl!

I jeszcze pytanie do dziewczyn ktore piernik robia, sluchajcie wszyscy pisza/mowia zeby wkladac taki piernik do metalowej puszki i tak sie trzyma nawet tygodnie, czy to jest element konieczny? Czy mozna jakos inaczej go przechowywac? Nie mam metalowej puszki, kiedy najlepiej zrobic ten piernik zeby byl dobry na Wigilie?
 
Do góry