reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

reklama
Mam nadzieję, że jeszcze może się przyda - mój domowy przepis na biszkopta:
- szklanka cukru
- 4 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia.

Na dużą blachę można wziąć o połowę większe porcje...Nie ma szans żeby się nie udał:) Można też dodać trochę kakao i łyżeczkę mleka, na ciemne ciasto. W zależności od piekarnika piecze się ok. godziny w 180st (natomiast w moim elektrycznym wystarcza mu jakieś 25 min).

Własnie sie zajadam:tak:
Sałatka z selera naciowego

1 podwójną pierś z kury ugotować w osolonej wodzie , potem pokroić w kostkę. Do miski wsypać puszkę kukurydzy , pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy włoskie (około 20dkg), i pokrojony w paseczki seler naciowy (zielona część rośliny), do tego dorzucamy pierś i 1 jogurt naturalny duży. Mieszamy dokladajac jeszcze 4 łyzki majonezu. Doprawiam lekko sola i pieprzem

Makaron z truskawkami

makaron - najlepiej jakiś płaski - kokardki albo łazanki (tylko takie falowane)
truskawki - rozgnieść widelcem
śmietana (zwykła)

Makaron po ugotowaniu warto zostawić do ostudzenia, żeby się nie ścięła śmietanka:)

dzięki Karina, na pewno skorzystam z tego przepisu w tygodniu a już jutro zaopatrze się w odp.składniki. A śmietana jaka, 12% czy lepiej 18%? A czy to wszystko słodzisz?

murka - śmietanka wszystko jedno jaka, ja biorę 12%, bo to zawsze trochę mniej kalorii ;-)można też wziąć jogurt naturalny jak lubisz. I cukier - jak najbardziej, tak na pół kilo truskawek to tak ze 2 łyżki, ale wszystko zależy od tego czy śmietana była kwaśna czy nie:) No i co do ilości śmietany, to zależy też jak kto lubi. U mnie w rodzinnym domu brało się chyba cały taki mały kubeczke, ale to wtedy wychodzi taki bardziej śmietanowy ten "sos". Ja teraz biorę jakieś pół kubeczka, żeby było lepiej truskawkami czuć:) Ale co, kto lubi:-)

Koktail owocowy

4 mandarynki
3 pomarańcza
300g jagód

Mandarynki i pomarańcza wycisnąc soczek. Zmiksować z jagodami. Przecedzić przez sitko, tak aby pestki nie przedostały się do koktailu, bo mogą spowodować gorycz.

Po prostu pyszności-ja właśnie popijam :)

Smacznego Brzuszkom:*

Kasiagaw-ja robie troche podobne ale nie koktajl tylko herbatke-z gestego syropu z owocow lesnych robie taka herbatke i dodaje plsterki cytryny i pomaranczy-super smakuje. Takie polaczenie cytrusow z owocami lesnymi jest pycha!
A ja znalazlam wczoraj fajne ciasto, moze sie komus spodoba, bede robila za kilka dni:
Kulinarne Spotkania: Murzynek z serem i brzoskwiniami
a na sam widok zdjecia dostaje slinotoku :-D

reklama
Murzynek - Przepis

Wystudzone ciasto przekrawam w połowie i przekładam konfitura wisniowa. Zamiast polewy z przepisu rozpuszczam gorzka czekolade , polewam ciasto i posypuje migdałami.
W przepisie są migdały zmielone - ja nimi wysypuje tylko blache , a do ciasta sypie w płatkach.

Ciasto jest wilgotne, pyszne i mocno czekoladowe!!!:-)

Do góry