reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2022

Leki mam od juz od wtorku odstawione, jutro ide na kolejną bete z progesteronem. Czy to jest tak, ze musi spasc progesteron i wtedy to poronienie sie zaczyna?
I drugie pytanie nam takie , ja mam id kilkunastu lat problem z ferrytyną, czy jest nozliwe zeby niska ferrytyna spowodowala cb?

reklama
Leki mam od juz od wtorku odstawione, jutro ide na kolejną bete z progesteronem. Czy to jest tak, ze musi spasc progesteron i wtedy to poronienie sie zaczyna?
I drugie pytanie nam takie , ja mam id kilkunastu lat problem z ferrytyną, czy jest nozliwe zeby niska ferrytyna spowodowala cb?
No niestety to nie takie proste. U mnie poronienie przy pustym jaju musiałam mieć wywoływanie farmakologicznie bo beta cały czas rosła... Mimo odstawienia leków nic się nie zaczęło dziać 😬... Musisz obserwować sytuację. Ferrytyna raczej na ciaze wpływu by aż takiego nie miała. Niestety w sporej większości poronień wina leży po stronie genetyki zarodka.

No niestety to nie takie proste. U mnie poronienie przy pustym jaju musiałam mieć wywoływanie farmakologicznie bo beta cały czas rosła... Mimo odstawienia leków nic się nie zaczęło dziać 😬... Musisz obserwować sytuację. Ferrytyna raczej na ciaze wpływu by aż takiego nie miała. Niestety w sporej większości poronień wina leży po stronie genetyki zarodka.
Czytalam wlasnie , ze moze byc wada zarodka , ale u mnie byl zarodek przebadany. No poczekam do piątku jeszcze hak nic sie bie rozkręci to ide po jakies leki do lekarza.

Czytalam wlasnie , ze moze byc wada zarodka , ale u mnie byl zarodek przebadany. No poczekam do piątku jeszcze hak nic sie bie rozkręci to ide po jakies leki do lekarza.
Niestety nawet badany zarodek nie daje gwarancji braku wad 😬... Podstawowe PGT-A zncznie zmiejsza oczywiście ryzyko wielu wad - ale niestety nie wyklucza wszystkich. Wady często powstają de novo, w trakcie późniejszych podziałów.

Ostatnia edycja:
Nie, zrobie jutro , dzis sie rano nie wyrobilam przed pracą, nalisalam do Czech no kaza dalej czekac na poronienie , czekam do piątku .

Przebadany zarodek to jakieś 60% szans na powodzenie transferu. Tak jak pisała Strusio wady mogą powstać już po badaniu na dalszym etapie podziału. Mogą być też nieprawidłowe przemiany metaboliczne i mitochondrialne i zarodek się nie przyjmie.

Przebadany zarodek to jakieś 60% szans na powodzenie transferu. Tak jak pisała Strusio wady mogą powstać już po badaniu na dalszym etapie podziału. Mogą być też nieprawidłowe przemiany metaboliczne i mitochondrialne i zarodek się nie przyjmie.
Nawet nie wiem co to są te nieprawidlowe przemiany metaboliczne i mitochondrialne🤦‍♀️

reklama
Dziewczyny powiedzcie mi , czy Wy moze wiecie gdzie szukac genetyka z ktorym mozna omowic wynik badania pgs zarodka, mam jeszcze jeden zdrowy i jedną mozaike, w klinice w Czecgach bardzo zdawkowo odpowiadają , tylko tyle, ze genetyk zgodzil sie ba transfer a jak zapytalam jaka wada by ewentualnie u tego dziecka mogla byc to p. doktor embriolog odpowiedziala tylko zadna powazna , moze sie nie urodzic, grozi potonieniem😳😳szukam w internecie co ten wynik badania moze znaczyc i nic nie znajduje więc chcialabym to omiwic z genetykiem , ktory zna sie na wadach zarodkow.

Do góry