reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona grudniowych dzieciakow

Ja tez mam Ciocie Anie na którą mówią Hania. Ale to chyba takie czasy były bo na jej siostrę a moja babcie tez inaczej mówią i generalnie kilka takich starszych osób znam, które sobie kazały inaczej mówić niż się nazywają :)

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ooo i na mnie jak byłam mała to ciocie mówiły Hania zamiast Ania :) Hanna to piękne imię, sama brałam je pod uwagę :)

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Na Joannę też kiedyś Ania mówili.

Ja będę mieć dwie córki z -anna, Zuzanna i Lilianna. Miała być jeszcze Marianna. Mężowi Anna nie leży Joanna też nie do końca a Hanna to u nas na osiedlu często dawane.
Jeszcze jest Adrianna, Julianna i Marzanna ;)

cb7wugpju04jz4q8.png

Wiecie co, nie sądziłam, że wybór imienia jest aż taki trudny dla rodziców, do tego namiętnie utrudniany przez innych. Na każdym kroku spotykam się z pytaniami: a czemu wybraliście takie stare imie; a czemu takie długie; ale ono w ogóle nie jest popularne; Apolonia- a to będą mówić Pola, oklepane;
mamusia Antoniny powiedziała mi uwaga, że Apolonia to przecież nie modne i starodawne! :D

O tak namiętnie utrudniany przez innych. Ja przestalam sie w tym temacie cackać i być uprzejma. Najpierw pytaja jakie imie wybralismy a potem zamiast przyjac do wiadomosci to zrazaja a uczciwie byloby po prostu przyjąć do wiadomości jak się nie podoba. Odpowiadam " a czy ja sie Ciebie pytalam czy podoba Ci sie to imię? Dlaczego uważasz ze mnie to interesuje?

A jeszcze sa tacy typu" o nie tak nie nazywaj nazwij synka Adaś bo ladnie." No litości!!!!! Nigdy nie wchodzę w dyskusje szkoda mi czasu i energi na to

Moja babcia jest z tym udana. Ja jej mówię, że będzie Hanka. A ona sobie wypisywala na kartce imiona rozne i mi co dzwoniłam to mówiła, a,że Paulinka ladne, a,że Zosia a to jeszcze jakaś inna. Oststnio juz przestała ale dzwoni i pyta jak jej Hania się czuje, chociaż wolałaby Zosie. .. a ja mowie Babciu masz swoją Beatke (moja mame) to czemu jej Zosia nie nazwałas? A Babcia,że wtedy chciala Beatke s teraz chciałaby Zosie. A ja mowie no trudno, będzie Hania i musisz się do tego przyzwyczaić. Może chodzi jej o to,że jej na jej siostrę Anie wołają właśnie Hania i może myśli, że to po niej. Cholera wie. Ale generalnie się nie cackam. Jak kiedyś mój tata powiedział, że jak syna nazwiemy mikołaj to nie będzie z nim chodził na spacery bo to imię to wstyd to powiedzialam, że spoko, mikołaj z nim też nie będzie chodził bo mieć dziadka Ryszarda to siara [emoji1][emoji1][emoji1][emoji1][emoji1]

Jak kiedyś mój tata powiedział, że jak syna nazwiemy mikołaj to nie będzie z nim chodził na spacery bo to imię to wstyd to powiedzialam, że spoko, mikołaj z nim też nie będzie chodził bo mieć dziadka Ryszarda to siara [emoji1][emoji1][emoji1][emoji1][emoji1]

BrawoTY!!!!! A babcia tez udana. Nie ma co

Jeśli chodzi o Hanie to mam z tym imieniem pewne doswiadczenie. Mam na imie aneta mama wola na mnie Anusia. Rodzina ze strony taty mówi do mnie Ania a babcia wola Hanka :D zdarzało mi sie ze ludzie mnie pytali jak ja mam w końcu na imie bo co i rusz slysza co innego. Babcia czasami przychodzila do mnie na wywiadowke zamiast mamy bo i tak byla w szkole bo ma corkw mlodsza ode mnie o 3 lata. Zawsze sie pytała gdzie jest Hanka na przerwie a nikt nie wiedzial o kogo chodzi :D

Jak kiedyś mój tata powiedział, że jak syna nazwiemy mikołaj to nie będzie z nim chodził na spacery bo to imię to wstyd to powiedzialam, że spoko, mikołaj z nim też nie będzie chodził bo mieć dziadka Ryszarda to siara [emoji1][emoji1][emoji1][emoji1][emoji1]

Hit! Bo wszystkie Ryski to fajne chlopaki:)))
Hania to sliczne imie i gdyby moja corcia nie nazywala sie Zosia to bylaby Hania!:)))
wyznam Ci ze mojej mamie Zosia nie odpowiada (bo to po jej matce a ona ma jakies nieuzasadnione zale do mojej babci) ale mama nie kwiknela nawet slowem ze cos nie tak. za to tata moj (ktory za dziecmi nie przepada) dzis mnie rozczulil bo sie nabijalam z niego zeby sobie poszukal instrukcji przewijania a on na to ze sie jeszcze zdzwie bo on na pewno bedzie Zosie przewijal i kapal bo mnie zawsze kapal a mama sie bala jak sie urodzilam. On serio chce to robic!!! szok!

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!

reklama
Tak, dobry temat z tym wtrącaniem się do rodziców. Rozumiem, że babcia//dziadek może się udzielić w tym temacie, ale obcy ludzie jak widać najwięcej do powiedzenia mają.
Ostatnio pochwaliłam się koleżance /mieszka za miedzą w Holandii, Polka/, że nie umiem wybrać imienia dla córki, Mówię, jakie mam typy, a ona na to: "Weź przestań, daj polskie imię, co ty, Polka jesteś, ładne imiona: Oliwia, Wiktoria itp," (i tu ciśnie mi się na zęby żeby rzucić 'mięsem' ale nie mogę). Mówię: "Ale ja nie jestem samotna matka, ojciec też ma coś do powiedzenia, he? Nazwisko belgijskie, to jak do tego polskie imię bedzie wygladac? Zaczęłam się jak ta głupia usprawiedliwiać z mojego wyboru, potem miałam już kompletną kołomyję w głowie, i nie wiedziałam, czy ja aby na pewno dobrze robię, szukając małej zagranicznego imienia.
Potem przyjaciółka mówi: "no przecież mieszkasz za granicą, nazwisko dziecka nie jest polskie, a i tak szukasz czegoś, by i na warunki polskie nie było łamaczem języka, nie przejmuj się, to w Belgii mogą podejść ze zdziwieniem, jeśli dasz polskie imię, którego oni nie będą umieli ani przeczytać ani wymówić".
A w ogóle; słuchajcie, jakim prawem ktoś mi ma dyktować imię dla mojego własnego dziecka! Tego nigdy nie zrozumiem, ja do innych się nie wtrącam!

Pochwalam APOLONIĘ (nie podoba mi się nadawania skrótów imion jak POLA), pochwalam HANNĘ piękna i gdyby nie gryzła się z "H" od naszego nazwiska to moja mogłaby być Hanią!

A u mnie po ciszy: teraz jestem pod wrażeniem imienia MICHELLE, wymyśliłam sobie, że mogę mówić MICHASIA/MICHALINKA. w przeciągu ostatniego roku nazwano w Belgii tylko 26 dziewczynek. Chiara, która wcześniej mi się podobała była tylko 11 razy nadana.
Co sądzicie o Michelle?
Pozdrawiam!!!:rolleyes:

Do góry