reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

ta ja tez glukoze mam sobie sama kupic, a czym sie rozni pelny od niepelnego testu obcoazenia? bo ja mam zrobic pelnny 75g, czy to znaczy ze musze wlac w siebie tego wiecej
hmmm nie wiem... bo ja mam kupić 50g i w 3/4 szklanki wody rozpuścić... a wie ktoś może ile to kosztuje? bo kompletnie nie wiem czego się spodziewać :p hehe

reklama
Glukoza kosztuje grosze, w zależności od firmy i apteki do 5zł za 50-75g.
Test pełny (75g) podobno jest pewniejszy ale Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca ten z 50 gramami. Trochę inaczej sie do nich trzeba przygotować (do 50g nie trzeba być na czczo i moża wykonać o dowolnej porze dnia). W pełnym tescie krew jest pobierana w odstepie godziny i potem chyba po dwóch- ale tego nie jestem pewna

dziękuję za odpowiedzi co do ceny :)
ja i tak muszę być na czczo i rano, bo mam też resztę badań za jednym razem robionych, morfologia, toxo i mocz.. bleee

Witam wieczorowa pora :)
Przesiedzialam dzis za kierownica pol dnia. I tak siedzac bez ruchy czulam dzidzie. :)
Nareszcie bez zadnego macania czulam jak mi sie przekreca wszystko w srodku. Ale wiem ,ze to dzidzia . To to charakterystyczne uczucie :). Zapisuje wiec dzisiejsza date jako wyczuwalne ruchy.

Lilijka jesli chodzi o golenie a nie masz z tym praktyki i boisz sie ze bedzie swedzialo lub denerwowalo to(albo jak mowi eliza - maszynka) albo zwykla meska golarka i stopniowo. Ja kiedys mialam tylko boki wygolone pod bikini i tez przystrzyzona grzywke. Potem byl maly trojkacik, potem paseczek i tak poszlo. Teraz nie znajdziesz na mnie ani jednego wloska :). Gole pachy, lydki, uda, cale wloski lonowe i nawet rece do lokcia. Mam jakiegos swira na tym punkcie ale dla mnie teraz to jak mycie zebow. Na rekach gole moze raz w miesiacu bo wolno odrastaja. Uda tez nie szybko. Natomiast pachy, lono i lydki gole bardzo regularni i do zera :). No i teraz musze czesciej przez ten testosteron :).
Co do swedzenia. Musisz dobrze namydlic zeby zmiekczyc skore. I najpierw z wlosem , potem lekko na skos i na koncu pod wlos. Nabierzesz paktyki :)
Poczatkowo moze swedzec ale jak bedziesz robila to stopniowo to nie powinno :).

A mi brzuch w goleniu nie przeszkadza. Nie musze widziec :). Robie to na czuja :). Jedna reka przesuwam po skorze a druga gole i znow sprawdzam. Jak wyczowam pod palcami jakies wloski znow gole.

Emwu ja tez golę się cała..tak się lepiej czuję:-)Ciekawa byłam co z tymi włoskami na wargach sromowych..bo wzgórek łonowy i boki to wiadomo:-)

Jesli chcecie, żeby krzywa cukrowa wyszła wiarygodnie nie wolno stosować sobie np cytryny, czy zbyt dużej ilości wody, poza tym najlepiej cały ten czas pozostać w lab-bo jakikolwiek wysiłek fizyczny też zmniejsza cukier. Ja siedziałam jakiś czas temu bite 2 h...
Ja miałam wczoraj taki mały test z cukrem(ze względu na te zasłabnięcia):-)Ze względu na mój przeszły wysoki cukier przed ciążą. Rano na czczo na glukometrze wyszło mi 88 (glukometr zawsze pokazuje więcej niż z surowicy) i potem śniadanie (specjalnie słodkie i mocno węglowodanowe zjadłam)..no i po 2 h znów na badanie-wyszło wow!90!!!Cud, miód! Wcześniej jak robiłam krzywą, to miałam 95, po 1 h, 177, po 2h 123...

Ale mnie wczoraj łeb bolał:-(Dzisiaj ostatnia wizyta u internisty z wynikami badań, w końcu dowiedziałam się, co jest napisane na końcu listy badań: sód i potas oraz kreatynina chyba.

Ostatnia edycja:
Jesli chcecie, żeby krzywa cukrowa wyszła wiarygodnie nie wolno stosować sobie np cytryny, czy zbyt dużej ilości wody, poza tym najlepiej cały ten czas pozostać w lab-bo jakikolwiek wysiłek fizyczny też zmniejsza cukier. Ja siedziałam jakiś czas temu bite 2 h...
Ja miałam wczoraj taki mały test z cukrem(ze względu na te zasłabnięcia):-)Ze względu na mój przeszły wysoki cukier przed ciążą. Rano na czczo na glukometrze wyszło mi 88 (glukometr zawsze pokazuje więcej niż z surowicy) i potem śniadanie (specjalnie słodkie i mocno węglowodanowe zjadłam)..no i po 2 h znów na badanie-wyszło wow!90!!!Cud, miód! Wcześniej jak robiłam krzywą, to miałam 95, po 1 h, 177, po 2h 123...

moja mama ma cukrzyce wiec lekarz stwierdzil ze na krzywa cukrowa i jeszcze kilka badan wezmie mnie na oddzial !! raz ze badania robie prywatnie a w szpitalu mam je za darmo a dwa ze wlasnie krzywa ckrowa lepiej robic pod kontrola zeby wyszla wiarygodnie :)

co do depilacji to ja strasznie nie lubie tego robic ale to nie zmienia faktu ze trzeba ... ja uzywam kremu - szybko i w miare wygodnie :)

Dziewuchy,
a połówkowe musi być konkretnie w 20 tygodniu czy tak około... ?
Bo ja mam wizytę dopiero 23lipca to już będzie w sumie koniec 21 czy 22 tyg... Ale to chyba nie tragedia, no nie?

reklama
Dziewuchy,
a połówkowe musi być konkretnie w 20 tygodniu czy tak około... ?
Bo ja mam wizytę dopiero 23lipca to już będzie w sumie koniec 21 czy 22 tyg... Ale to chyba nie tragedia, no nie?
polowkowe wg zalecen WHO powionno byc wykonane mieszy 20 -22 tyg ciązy, czyli wszytsko ok, ja mam tez w 21 tyg

a z ta cytryny to nie wiem mialam teraz zajecie z diagnostyki laboratoryjnej to nam ta kobietka pani mgr mowila zeby sobie wcisnąć ze to nic nie przeszkadza i moj gin tez mi tak powiedzial wiec ja sobie wcisne ;)

Do góry