reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2024

A właśnie Wy wszystkie słyszałyście już serduszko? Bo mi lekarz pokazał jak bije, ale powiedział, że nie będziemy słuchać żeby dziecku nie zaszkodzić. A nie pamiętam jak to było w poprzedniej ciąży 🤔
Mi tez nie puszczał, powiedział że dla bezpieczeństwa dopiero na prenatalnych, bo są jakieś badania wskazujące że Doppler podgrzewa szkodliwie zarodek.

reklama
Ja mam już brzuszek… spożywczy 🤣
O to ja ten sam 🤣🤣🤣
A właśnie Wy wszystkie słyszałyście już serduszko? Bo mi lekarz pokazał jak bije, ale powiedział, że nie będziemy słuchać żeby dziecku nie zaszkodzić. A nie pamiętam jak to było w poprzedniej ciąży 🤔
To super :) do 10/12 TC nie powinno się słuchać serca czyli puszczać Dopplera, bo podgrzewa zarodek i zwiększa ryzyko poronień. Takie są badania i wytyczne obecne.
Oczywiście wiele lekarzy nie doszkala się na bieżąco i jak się nauczyli 20/40 lat temu, tak robi i tyle. 🙃
Ja również nie słyszałam bicia serca, z czego bardzo się cieszę. Ale widziałam, jak bije. Lekarka jeszcze sama przepraszała, że mi nie puści, ale nie wolno i ona osobiście do 12 TC nie puszcza. Ale akurat wiedziałam o tym. :)

Widzialam na ekranie jak bije dokładnie pokazywala gdzie ale nie chciała puszczać bo jeszcze za wcześnie

Ja też widziałam że boje, ale nie słyszałam. Siostra z kolei jak w listopadzie była na drugiej wizycie to jej puścił i słyszała jak bije, tak mówiła, nie wiem jak szwagierka bo nie mówiła. Przy dwójce mojej starszej słyszałam serduszko, ale nie pamiętam czy tak wcześnie.

Ja też widziałam że boje, ale nie słyszałam. Siostra z kolei jak w listopadzie była na drugiej wizycie to jej puścił i słyszała jak bije, tak mówiła, nie wiem jak szwagierka bo nie mówiła. Przy dwójce mojej starszej słyszałam serduszko, ale nie pamiętam czy tak wcześnie.
Ja w dwóch pierwszych ciążach też słyszałam jak tylko się pojawiło, ale to było dawno temu. W ostatniej ciąży jakoś w 6-7tc byłam na IP z plamieniami i lekarka mi puściła z zaskoczenia. Myślę, że te zalecenia to tak na wszelki wypadek są...

Jestem tak wykończona jakbym przy 40 stopniach w cieniu pracowała cały dzień na polu, bez jedzenia i picia. Trochę się narobiłam, ale bez przesady żeby tak padać na twarz. Dobrze że mam już l4 bo ja bym nie wyrobiła w pracy. Jeszcze dzisiaj musiałam latać po sklepach i szukać stroju dla syna, bo jego grupa w przedszkolu bierze udział w jakimś konkursie tanecznym i musi być ubrany na brązowo albo zielono a on nie miał w szafie nic w tych kolorach. Na szczęście w drugim sklepie wyszukałam co trzeba, ale łatwo nie było. Jeszcze w czwartek lecę na poszukiwania kreacji dla mnie i córki. Jak nic nie znajdę to chyba w worku pójdę na tą komunię i wesele

reklama
Ja w dwóch pierwszych ciążach też słyszałam jak tylko się pojawiło, ale to było dawno temu. W ostatniej ciąży jakoś w 6-7tc byłam na IP z plamieniami i lekarka mi puściła z zaskoczenia. Myślę, że te zalecenia to tak na wszelki wypadek są...

Prowadzili obszerne badania i niestety są to dane potwierdzone, Doppler aby stworzyć słyszalny dźwięk znacząco się podgrzewa, a że głowica jest tuż obok szyjki oddziałuje na płód.

Jestem tak wykończona jakbym przy 40 stopniach w cieniu pracowała cały dzień na polu, bez jedzenia i picia. Trochę się narobiłam, ale bez przesady żeby tak padać na twarz. Dobrze że mam już l4 bo ja bym nie wyrobiła w pracy. Jeszcze dzisiaj musiałam latać po sklepach i szukać stroju dla syna, bo jego grupa w przedszkolu bierze udział w jakimś konkursie tanecznym i musi być ubrany na brązowo albo zielono a on nie miał w szafie nic w tych kolorach. Na szczęście w drugim sklepie wyszukałam co trzeba, ale łatwo nie było. Jeszcze w czwartek lecę na poszukiwania kreacji dla mnie i córki. Jak nic nie znajdę to chyba w worku pójdę na tą komunię i wesele

O apropo - czy wy na zwolnieniu ciążowym normalnie funkcjonujecie? Mnie lekarka już bardzo chce wysłać na l4 ale ja się bronie rękami i nogami, bo sama opowiadała że ZUS teraz ciężarne kontroluje na potege, do jej pacjentek zastukali z kontrolą nawet w wolne dni majowkowe i że odrazu mi mówi że trzeba uczciwie siedzieć w domu i ruszać się max na spacery i spożywcze zakupy.

Do góry