pierniki różne małe i duże, ale małe lepsze a jemy je teraz codziennie więc do świąt dużo nie zostanie
biała dama
biszkopt
5 jaj
3/4szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żóltku, na koniec dodać wymieszane i przesiane mąki, delikatnie wymieszać, piec w temp 160 stopni 30 min, ja piękę krócej o polowę , zależy od piekarnika, po upieczeniu rzucić na podłogę czy szafkę z wysokości poł metra i zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku
lub biszkopt na oleju
5 jaj
3/4 szkl cukru pudru
1szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać olej , żóltka wymieszać z octem i proszkiem, zmiksować z białkiem , dodać mąkę, delikatnie wymieszać
można skrpić troszkę mocną herbatą z cytryną żeby byszkopt był bardziej wilgotny
masa
0.5 l śmietany kremówki
3 białe czekolady
3 śnieżki
wiórki kokosowe
poł szkl gorącego mleka
czekolady rozpuścić w mleku, ubić smietanę , w trakcie dodać snieżki, jak będzie w miarę ubita dodawać powoli czekoladę, , na koniec dodać wiórki, wylać na biszkopt, wyrównać, posypać wiórkami:-)