reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

Dotkass moj maz robi oczy za kazdym razem jak wraca do domu...Ja pol roku temu nawet kijem bym walka nie tknela :-D
Jak bralam slub wymuszalam na nim by mi przyrzekl, ze nigdy nie bede musiala gotowac a teraz....uwielbiam to:))))))Chyba padlo mi z hormonami na glowe...ciekawe czy to minie?:confused:
 
reklama
Dziewczyny a moja mama piecze takiego prawdziwego piernika przekładanego powidłami.Ale to niestety nie każdemu wyjdzie. To jest przepis chyba jeszcze od jej babci jak nie prababci ;-) Posmarowany jest cały czekoladą i na górze dekoracje. Mówię wam nie ma nic lepszego od tego właśnie piernika. Całe dzieciństwo pamiętam jak je dekorowałam i teraz tez nie wyobrażam sobie żeby mnie przy tej czynności nie było :tak:
 
Dziewczyny a moja mama piecze takiego prawdziwego piernika przekładanego powidłami.Ale to niestety nie każdemu wyjdzie. To jest przepis chyba jeszcze od jej babci jak nie prababci ;-) Posmarowany jest cały czekoladą i na górze dekoracje. Mówię wam nie ma nic lepszego od tego właśnie piernika. Całe dzieciństwo pamiętam jak je dekorowałam i teraz tez nie wyobrażam sobie żeby mnie przy tej czynności nie było :tak:

beti a przepis dla nas..?????Prosze:)))Uwielbiam takie przepisy z babki prababki:):tak:
 
oj tak przepis, plissssssss...chociaż powiem Wam, że na tej stronce co znalazłam przepis na pierniki mają fajne przepisy na ciasto, ja to chyba makowiec i sernik będę jeszcze robiła na święta :tak: no i oczywiście piekła będę mięsa :-)
 
Już podaję uwaga:

Składniki:
1 kg mąki tortowej
pół kg miodu może być sztuczny
3 jajka
25 dkg cukru
17,5 dkg margaryny
5 dkg kakao
1 proszek do pieczenia (sprawdzić na opakowaniu czy on jest na kilo mąki jak nie to trzeba wziąć więcej proszku)
pół paczku cukru waniliowego
2 paczki przyprawy korzennej do piernika

Przygotowanie:

mód i cukier rozpuszczamy (do garnka większego wlewamy wodę a do mniejszego miód i cukier. wkładamy jeden garneg do drugiego i na ogniu rozpuszczamy)
osobno rozpuszczamy margarynę
do ostudzonego miodu dodajemy wszytkie przyprawy tj. do pierników,cukier waniliowy, kakao, masło i jajka mieszamy
osobno na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem
następnie wlewamy do mąki i proszku tą naszą mieszankę miodową z przyprawami i wyrabiamy ciasto

Ciasto powinno leżeć 2 dni zanim damy je do piekarnika

Pieczenie
45 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni z tym że najpierw 20 min dajemy na pieczenie od spodu a następnie przestawiamy piekarnika na góra dól

Jak piernik wystygnie kroimy na kwadraty i każdy kwadrat z osobna smarujemy w połowie powidłami śliwkowymi. Robimy polewę czekoladową wg swojego uznania i smarujemy z każdej strony kwadrat pędzelkiem. Na górę możemy zrobić dekorację z: lentilek, cukierków do dekoracji, kokosu, orzeszków włoskicj migdałów rodzynek i czego sobie wyślimy

Smacznego i powodzenia, ja w środę idę do mamy ubierać pierniczki i wstawię foty
 
Ostatnia edycja:
wcześniej podawałam przepis na taki typowy piernik, 3 warstwowy ,przekładany powidłami i oblany czekoladą, przepyszny tylko że ciasto powinno leżakować w lodówce minimum 4 tyg, chociaż sąsiadka zrobiła po 2 i mówiła że też dobry

a to mije pierniki Zdjęcie0244.jpgZdjęcie0177.jpgZdjęcie0188.jpgZdjęcie0191.jpg

a to bułki Zdjęcie0175.jpgZdjęcie0128.jpg


a na święta będę piekła 3 makowce, sernik, pijaka i białą damę vel rafaello, no i jeszcze w tym tyg amoniaczki
 
lenka, jakie śliczne pierniczki...małe chyba co??? ale za to jak duuuużo...ja nie piekłam dużo, bo my święta tylko we czwórkę więc żeby nie zostało...a przepis na białą damę poproszę, uwielbiam rafaello i na sprawdzonego makowca, jeśli masz...ja zawsze kupowałam ciasta, ale od pół roku uwielbiam piec
 
o matko dziewczyny ale bajeranckie wypieki :-)
Dorotka śliczne te Twoje pierniczki, super pomysł z tymi pisakami ;-)
Lenka a to co Ty zrobiłaś to mistrzostwo świata :szok::szok::-D ile tego jest???
Beti super przepis, może kiedyś ale jeszcze nic w życiu nie upiekłam!!!:no:

jutro planuję pierwsze w życiu pierniki na święta i ciasteczka owsiane, ale bardziej teraz do zjedzenia i beziki maczane w czekoladzie :-Dale będzie pompa haha chyba będę po pachy w lukrze!!!

Dziewuszki czy pierniki mogą być przechowywane w plastikowym pudełku???
 
pierniki różne małe i duże, ale małe lepsze a jemy je teraz codziennie więc do świąt dużo nie zostanie:-D
biała dama
biszkopt
5 jaj
3/4szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4szkl mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żóltku, na koniec dodać wymieszane i przesiane mąki, delikatnie wymieszać, piec w temp 160 stopni 30 min, ja piękę krócej o polowę , zależy od piekarnika, po upieczeniu rzucić na podłogę czy szafkę z wysokości poł metra i zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku


lub biszkopt na oleju
5 jaj
3/4 szkl cukru pudru
1szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać olej , żóltka wymieszać z octem i proszkiem, zmiksować z białkiem , dodać mąkę, delikatnie wymieszać

można skrpić troszkę mocną herbatą z cytryną żeby byszkopt był bardziej wilgotny


masa
0.5 l śmietany kremówki
3 białe czekolady
3 śnieżki
wiórki kokosowe
poł szkl gorącego mleka


czekolady rozpuścić w mleku, ubić smietanę , w trakcie dodać snieżki, jak będzie w miarę ubita dodawać powoli czekoladę, , na koniec dodać wiórki, wylać na biszkopt, wyrównać, posypać wiórkami:-)
 
reklama
alex, ja wyłożyłam pudełko folią aluminiową, chodzi o to, żeby namiękły...a miałam za małe pudełko metalowe, więc część umieściłam w metalowym, część w plastikowym wyłożonym folią aluminiową :tak:
 


Napisz swoją odpowiedź...
Do góry