reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

reklama
przepis na pierniki

słoik miodu, taki jak od dżemu miodu , ja daje sztuczny
szklanka cukru
kostka margaryny
4 jajka, białka ubić na sztywno
2 paczki przypraw do piernika
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki kakao, można dać mniej jak kto woli
kg mąki
2 łyżki amoniaku
1,5 szklanki kwaśniej śmietany

Margaryne , cukier i miód zagotować do rozpuszczenia margaryny. Ostudzić. Amoniak rozpuścić w śmietanie. Do masy miodowej dodać zołtka, mąkę przyprawy, amoniak. Wyrobić ciasto, na koniec dodać ubite białka, wyrobic. Ciasto jest dosyć rzadkie, ale to nie szkodzi, zostawić na noc, trochę zgęstnieje i później przy wałkowaniu podsypywać mąką. Ja piekę tak na 180 stopni 15 min, i wałuje cieńko bo my takie lubimy, każdy robi według siebie.

zdjęcia jak będzie czas:-p

Pchełka cuuuuuuudne!!!!! Wyglądają profesjonalnie.
Ja też tak ostatnio mam- piekę babeczki (bo uwielbiam to robić) i nie jem ich zupełnie (zazwyczaj nawet nie spróbuję) bo jakoś nie mam ochoty na słodkie.

Świąteczne pierniczki kids

a przepis wzięłam stąd: Przepis na pierniczki świąteczne na Boże Narodzenie - przepisy WINIARY

ja kupiłam lukier kolorowy dr Oetkera w tubkach dr-oetker-pisaki-cukrowe-4x19g-Product2.jpeg

a tu zdjęcie udekorowanych już pierniczków, pachną cudnie 20121210.jpg

Dotkass chyba jutro zaczne piec, tylko teraz nie wiem cz twoje pierniczki czy cupcakes od Pchły, ale chyba będą pierniczki :-)

a powiedz mi ile mniej więcej wychodzi sztuk z takich proporcji jak podałaś??

beti około 20-25 szt. zależy jakie będziesz wycinała, ja te okrągłe wycinałam sporą szklanką, wycięłam kilka księżycy, choinek i innych wzorów samodzielnie, bo nie miałam foremek :dry::zawstydzona/y: no i jak piec to koniecznie teraz, bo muszą poleżeć w metalowym pudełku, bo inaczej będą twarde jak skała na święta

Dotkass super pierniczki!!!Ja pierniczki robie jutro, wyslalam dzisiaj meza po foremki:)))

Za to wlasnie pod posciela rosnie mi....moja pierwsza w zyciu, domowa CHALKA :)))
CO z tego bedzie, zobaczymy...:))

Dotkass chyba jutro zaczne piec, tylko teraz nie wiem cz twoje pierniczki czy cupcakes od Pchły, ale chyba będą pierniczki :-)

a powiedz mi ile mniej więcej wychodzi sztuk z takich proporcji jak podałaś??

beti pierniczki lepsze, bo swieta nadchodza, cupcakes ladnie wygladaja i bardziej ciesza oko, to sam cukier ;)Ja lubie dekorowac i bawic sie detalami i tylko dlatego je robilam:))) Pierniczki pierniczki na swieta:))) Jak zrobisz wklejej zdjecia:)

reklama
Do góry