reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

nie u nas moczki się nie je, w zeszłym roku robiłam kutie a tak to co roku robimy makówki. Pychotka

Ja wróciłam ze sklepu i zakupiłam składniki na pierniczki Dotkass i jutro zabieram się do roboty. Od mamy muszę wziąć foremki.

Lenka wow ale dużo Ci tego wyszło :szok:

reklama
A ja nie miałam nic słodkiego w domu i właśnie ciasto stygnie. Ciasto czekoladowe dla leniwych, albo tych którzy nie mają czasu. Nie potrzeba miksera, więc to było moje pierwsze ciasto na nowym mieszkanku na parapetówkę:-D

Ciasto kakaowe dla leniwych:

Składniki:
1) 4-5 średnich jabłek,
2) paczka rodzynek lub orzechów lub dowolnych bakalii
3) opakowanie cynamonu (lub według uznania, lecz powinno go być dosyć dużo),
4) szklanka cukru,
5) 2 szklanki mąki, (dałam 1/2 szklanki mąki razowej)
6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
7) 1 łyżeczka sody (obie te "rosnące rzeczy są potrzebne),
8) 2-3 łyżki stołowe kakao,
9) 2-3 jajka (wszystko zależy od wielkości ;)),
10) pół szklanki mleka,
11) pół szklanki oleju.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Na jabłka W PODANEJ
KOLEJNOŚCI wykładać pozostałe produkty.Odstawić na pół godziny. Po tym czasie
wszystko wymieszać (normalnie łyżką) , przełożyć do formy.Piec w 200 stopniach ok. 40 minut.
Smacznego!

Składniki na tortownicę 24 cm, bo wszystkie blaszki mi zostały u mamy po jej imieninach

Chcialam napisac ze robilam z dziewczynkami pierniczki z przepisu ktory podala Phelania na 7 stronie- wyszly pyszne :tak:

Wyprobuje do swiat pewnie jeszcze przepis ktory lenka ((chyba nie pokrecilam nic) podala troszke dalej (dopiero zauwazylam).
Rok temu robilam z jakiegos przepisu z internetu i bylam zadowolona ale nie pamietam kompletnie z jakiego :-pwiec teraz probuje innych.

Ale tu pysznosci :szok:
Troche sie boje z moim "talentem" kulinarnym ale podejrzewam ze sie skusze by cos wyprobowac :tak:

A właśnie... robiłam zupę carry z kurczaka od Dotkass. SUPER tylko zrobiłam na własnym bulionie bo kostek nie lubię i wykorzystałam wodę z piersi z kurczaka. Jeszcze raz dzięki za przepis.

Teraz ciasto Biała Dama czeka na wypróbowanie

KUrcze musze sprobowac te zupe;))
A oto moja chalka a raczej wielka CHALA :>
JUz polowy nie ma, przepyszna z maselkiem i cieplym mleczkiem...Na zimowe wieczorki:)

Przepis z tej strony.
Chałka - - Moja książka kucharska - bloog.pl
Ja zamianilam w kruszonce cukier na cukier puder-uwazam ze wtedy kruszonka jest smeczniejsza:)I ja robie osobiscie dwa razy wiecej kruszonki:)

Załączniki

• chalka.jpg
    chalka.jpg
    28,5 KB · Wyświetleń: 39
reklama
Do góry