reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
To zupełnie odwrotnie niż w PL... Tu wszystkie dodatki idą tak, żeby człowiekowi bardziej się opłacało niepracowanie🤦‍♀️
A są w PL ulgi podatkowe na dziecko ?

Swoją drogą tutaj nie ma nawet L4 płatnego 100proc w ciąży. Lekarze nie dają chętnie zwolnienia jak w PL a poza tym się to po prostu nie opłaca bo co to jest 70% wypłaty dla niektórych... grosze

A pamiętacie była tu taka dziewczyna co siedziała w domu, nie pracowała, na kawkę do mamy chodziła. Jedna wyplata od męża A druga od mamy i życie się kręci 😁 nie pamiętam kto to był i czy jeszcze tu jest ?
Tak pamiętam 😄 wypłata od męża a druga od ojca, który zostawił mamę i za to jej płacił 😜
To druga skrajność mnie

Swoją drogą tutaj nie ma nawet L4 płatnego 100proc w ciąży. Lekarze nie dają chętnie zwolnienia jak w PL a poza tym się to po prostu nie opłaca bo co to jest 70% wypłaty dla niektórych... grosze
Na pewno coś tam się w PICie rocznym za dziecko odejmuje.
500+,
Na drugie dziecko po pierwszym roku życia 1000 zl+ przez rok
I coś miało być, że jak będzie 3 i kolejne dziecko to spłacają część kredytu? Ale nie wiem czy przeszło.
Do tego jak są jakieś tarcze antyinflacyjne to dla tych co mają najmniej dochodu na członka rodziny.

Ja to jestem w tak dziwnej powiedzmy sytuacji😁 mam wysoka srednia z ostatnich miesiecy i na l4 i macierzyńskim mialabym duzo więcej niż obecnie 🙈 moje zarobki to głównie premia za zrobione projekty, a nowy dopiero zaczynamy... dlatego waham sie czy zostac, czy moze zmienic prace. 🤷‍♀️
Juz sie zbytnio nie rozwijam, jedynie na własne życzenie jak chce usprawnić swoja prace 🤷‍♀️ ale firma jest jedną z lepszych w regionie i te premie sa wysokie... i tak sobie trwan w tym i zastanawiam sie co poczac😁

Są ale nieduże i na pierwsze dziecko jest limit górny dochodów - jak zarabiasz więcej niż X to nie możesz z tego skorzystać 🤣

reklama
Na pewno coś tam się w PICie rocznym za dziecko odejmuje.
500+,
Na drugie dziecko po pierwszym roku życia 1000 zl+ przez rok
I coś miało być, że jak będzie 3 i kolejne dziecko to spłacają część kredytu? Ale nie wiem czy przeszło.
Do tego jak są jakieś tarcze antyinflacyjne to dla tych co mają najmniej dochodu na członka rodziny.
Teoretycznie to weszlo, ale zaden bank nie złożyl jeszcze oferty xD to ktedyt bez wkladu własnego i umarzaja czesc za 3 dziecko i chyba kolejne😁

Do góry