reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
ja wczoraj wykminiłam, że to powinna być prawilna ciąża, bo poerwszy biochem data porodu na 20.08, drugi na 9.02, a teraz na 14.03 - Krystiana i Elizę też miałam daty porodu na 14-tego 😂 Wszystko wróciło na prawidłowe tory 🤣
Mi koleżanka powiedziała, ze ta ciąża musi się udać, bo termin byłby mniej więcej w okolicach tamtego biochemu ;)

Ja ostatnio miałam dyskusje z mama i Oma o obywatelstwie - Oma musiała zrzec się niemieckiego - czego ja osobiście trochę żałuję, bo nie przeszło na mnie a zawsze to jakaś ciekawostka i w ogole. I zastanawiałam się właśnie co bym musiała zrobić, żeby je odzyskać. Ale właśnie ten egzamin z historii i kultury którego pewnie przeciętny Niemiec by nie zdał mnie odstrasza ;)
Dowiedz się :-)
Co do egzaminu to zupełnie coś innego miałam na myśli. Ten egzamin jest prosty, jeśli ma się podstawową wiedzę ogólną na poziomie matury, a może nawet gimnazjum... Problem w tym, że niestety nie każdy rodowity mieszkaniec ją posiada, i to jest najsmutniejsze :-( Np. podstawowe informacje o historii czy funkcjonowaniu państwa i rządu. Jest też sporo na temat laickości i demokracji - jako że osoby ubiegające się o obywatelstwo często z krajów o takich wartościach nie pochodzą.

ja wczoraj wykminiłam, że to powinna być prawilna ciąża, bo poerwszy biochem data porodu na 20.08, drugi na 9.02, a teraz na 14.03 - Krystiana i Elizę też miałam daty porodu na 14-tego 😂 Wszystko wróciło na prawidłowe tory 🤣
A ja wczoraj odkryłam, że poprzednii pozytywny miałam 6 stycznia, czyli równo 6 miesięcy. Oby tym razem weszło na prawidłowe tory!

Dowiedz się :-)
Co do egzaminu to zupełnie coś innego miałam na myśli. Ten egzamin jest prosty, jeśli ma się podstawową wiedzę ogólną na poziomie matury, a może nawet gimnazjum... Problem w tym, że niestety nie każdy rodowity mieszkaniec ją posiada, i to jest najsmutniejsze :-( Np. podstawowe informacje o historii czy funkcjonowaniu państwa i rządu. Jest też sporo na temat laickości i demokracji - jako że osoby ubiegające się o obywatelstwo często z krajów o takich wartościach nie pochodzą.
Wiesz, ja to i tak bym traktowała tylko i wyłącznie jako taka no nie wiem: anegdotę, ciekawostkę - w spisie powszechnym i tak wskazałam, ze czuję się Ślązaczką. Czuję się też stuprocentowa Polka a jednocześnie Prusy to mój Heimat i tego nie da się zmienić. Nigdy nie miałam takiego uczucia jak to, które pojawiło mi się, jak w wieku 14 lat pojechałam z rodzicami pod Grunwald. Nikt mi niczego nie sugerował, nie mówił ani nic, po prostu poczułam jakąś taką więź z tymi ludźmi (jakbym wierzyła w reinkarnację to nawet bym coś zasugerowała). Strasznie to głupie, ale taka prawda. Potem zaczęłam sporo czytać: o Zakonie, o Prusach, o historii Niemiec. I wiem, ze niestety większości moich rodaków Niemcy kojarzą się tak a nie inaczej, maja do tego święte prawo. Tak samo jak ja mam święte prawo widzieć tez to co dobre i wartościowe i czego warto by się od nich nauczyć.

Dobra, za bardzo się otworzyłam :D

Eliza może być, sama mam taką w domu, znowu kuzyn ma córeczkę Luśkę (Luizę) jak na razie mały diabolo 😝 Chciała wsadzać kota do zabawkowego piekarnika 🤣
Gdybym jakimś cudem stanęła kiedyś przed problemem wyboru imienia, to byłby spory... Znam za dużo dzieci o różnych charakterach - większość imion jest niemożliwa :-D

reklama
Laski które biorą inozytol. Jakie dawki bierzecie?
Bo mi lekarz tylko powiedział, ze mam brać, zapomniałam zapytać ile 🤦🏼‍♀️ i tak sobie biore już drugi miesiąc wg tego, co jest na opakowaniu napisane..

Do góry