reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
kurcze i właśnie mówiłam, że raczej niepodjadam, a dziś się przyłpałam na podżarciu ziemniaka z gara jak poszłam po coś do mamy. I tak myślę, że jednak chyba czasem mi się zdarza. Więc muszę się temu przyjrzeć. Dziś na obiad brązowy ryż zamiast ziemniaków 🤷‍♀️ jesteście dumne?
Te ostudzone ziemniaki prosto z gara jakos tak magicznie smakuja😁😁
Właśnie robię sobie hybrydy i puściłam sobie w tle niedawno dodany serial z netflixa- baby fever. Ale jaja, kobieta ginekolog z kliniki niepłodności ukradła sperme i się nią zapłodniła😁
O tak bardzo przyjemny serial😊
Można w sumie powiedzieć że ja w tej chwili hoduje jajeczka za nas dwie i to na kilka miesięcy zapasu :p

Jajka i serki wiejskie oczywiście ok.
Jeśli chodzi o gotowanie to np makaron aldente dużo bardziej ok niż taki rozgotowany więc zastanawiam się jak to się ma do ziemniaków w zupie. Ale chyba powinny podlegać tym samym prawom przyrody co ziemniaki bez zupy czyli wystudzone są ok :p.

Makaron to ja w sumie w tej chwili kupuje głównie z grochu, zielonego groszku, soczewicy. Generalnie taki roślinny, który ma dużo białka jak na makaron.
Ja te makarony ze zdj kupuje czasem, jak na roslinne sa calkiem spoko😁 ten z groszku akurat mi srednio podszedl
20220628_185206.jpg

Kawa czarna bez cukru jest ok. Ale jak pijesz z mlekiem to insulina leci w kosmos.

Ale niestety próbowałam tyle razy i tego nie wyeliminowałam. Nie umiem z rana bez kawy z mlekiem :(
Czyli jest nadzieja! Ja team czarna bez cukru od kilku lat!

I jeszcze... może już o tym mówiłyście... jak bez badań zaobserwować u siebie ewentualne symptomy IO czy innych problemów tego typu? Cukier mam niby w normie, ale tak się zastanawiam... Przy IO czujemy się po posiłku... jak?

To ja jeszcze wbiję z dwoma refleksjami dnia...

Pierwsza: zastępowałam dziś koleżankę i poszłam uczyć do szkoły dla maluchów (1-3).
Jeżuuuu, jakie tam są DZIECI!!!
Nie, nie w szkole.
Pod szkołą...
Średnia wieku tych wszystkich rodziców to jakieś 28 lat... Buuuu... Jak już będę mieć dziecko, to jak to będzie wyglądać?? Jako pięćdziesięciolatka tam stała będęęęęęęę...

Druga: poszłam na pobranie krwi. Z jednej strony super, bo to oznacza, że wizyta IVF za tydzień. Nigdy nie przypuszczałam, że te długie miesiące jednak szybko miną...
Na liście badań cały pakiet przyjemności: HIVy syfilise, różyczki i wirusowe wątroby...
Pani w labo do mnie: "W ciąży pani jest, tak?".

Buuuuuuuuuuuuuuuuu.
Dla pocieszenia, my robiliśmy te wszystkie hivy i inne syfy oboje, bo to jest wymagane w Polsce do procedur wspomaganego rozrodu. I pani na nas patrzyła jakbyśmy trochę za bardzo zaszaleli na imprezie dla swingersów ;).
A czy to, że tak późno jem śniadanie to też powinnam zmienić? Czyli sama kawka po wstaniu a śniadanie po 3h nie wchodzi w gre.
Jeśli potraktujesz kawkę z mlekiem rano jak posiłek to w sumie nie wiem. Ale taki trochę wywalajacy insulinę w kosmos więc lepiej by było ze śniadaniem :*.
Ja te makarony ze zdj kupuje czasem, jak na roslinne sa calkiem spoko😁 ten z groszku akurat mi srednio podszedl
Ja też! Są bardzo spoko! Ale ostatnio kupiłam na Allegro cały karton różnych makaronów, wyszło taniej niż w Biedrze i bardzo polecam :D. Jeszcze gratisy dali :D.

Czyli jest nadzieja! Ja team czarna bez cukru od kilku lat!

I jeszcze... może już o tym mówiłyście... jak bez badań zaobserwować u siebie ewentualne symptomy IO czy innych problemów tego typu? Cukier mam niby w normie, ale tak się zastanawiam... Przy IO czujemy się po posiłku... jak?
Przy IO możesz być senna po posiłkach, mieć ochotę podjadać. Ale generalnie IO to tylko jedno z zaburzeń gospodarki węglowodanowej, są też inne. Ja np biorę metę mając takie krzywe:

Screenshot_20220318-140804~2.png

I to jest niby lekka hipoglikemia reaktywna czyli cukier mi siadł 2h po posiłku za bardzo. Insulina jest super.

Diabetolog i ginekolog stwierdzili, że normalnie nie byłoby sensu tego leczyć lekami ale z uwagi na niewyjaśnioną niepłodność mam żreć metę na wszelki wypadek.

Dla pocieszenia, my robiliśmy te wszystkie hivy i inne syfy oboje, bo to jest wymagane w Polsce do procedur wspomaganego rozrodu. I pani na nas patrzyła jakbyśmy trochę za bardzo zaszaleli na imprezie dla swingersów ;).
Dobre :-)
My już po raz trzeci ten zestaw robimy, no bo cóż, ważne 6 miesięcy... a czeka się dłużej.
Ja dziś wyskoczyłam między pracami, a mój mąż jutro skoro świt. Nikt go pewnie nie zapyta, czy jest w ciąży... ;-)
Zresztą zawsze pojawiają się takie kontrolne pytania, mimo że nazwisko i funkcja lekarza są wyraźnie napisane na skierowaniu. "Centrum wspomagania prokreacji" ma w sumie jedną rolę... z imprezy swingersów pewnie bym tam w kolejkę półroczną nie szła :p

Ale tak sobie myślę... jedna z moich koleżanek na takie badania chodziła po każdych wakacjach w Egiptach, Turcjach i Tunezjach. I od razu po tabletkę "po". Zero zabezpieczeń, carpe diem, YOLO, urlop to impreza... Potem się pyk ustatkowała, i od razu mąż i dzieci każde w 2.cyklu... No taka karma...

Dobre :-)
My już po raz trzeci ten zestaw robimy, no bo cóż, ważne 6 miesięcy... a czeka się dłużej.
Ja dziś wyskoczyłam między pracami, a mój mąż jutro skoro świt. Nikt go pewnie nie zapyta, czy jest w ciąży... ;-)
Zresztą zawsze pojawiają się takie kontrolne pytania, mimo że nazwisko i funkcja lekarza są wyraźnie napisane na skierowaniu. "Centrum wspomagania prokreacji" ma w sumie jedną rolę... z imprezy swingersów pewnie bym tam w kolejkę półroczną nie szła :p

Ale tak sobie myślę... jedna z moich koleżanek na takie badania chodziła po każdych wakacjach w Egiptach, Turcjach i Tunezjach. I od razu po tabletkę "po". Zero zabezpieczeń, carpe diem, YOLO, urlop to impreza... Potem się pyk ustatkowała, i od razu mąż i dzieci każde w 2.cyklu... No taka karma...
Może dlatego zapytała że w ciąży byłoby za darmo albo nie wiem, jakoś inaczej 😘. Myślę że nie zrobiła tego złośliwie chociaż rozumiem, że mogło Ci być przykro.

reklama
Przy IO możesz być senna po posiłkach, mieć ochotę podjadać. Ale generalnie IO to tylko jedno z zaburzeń gospodarki węglowodanowej, są też inne. Ja np biorę metę mając takie krzywe:

Zobacz załącznik 1418606
I to jest niby lekka hipoglikemia reaktywna czyli cukier mi siadł 2h po posiłku za bardzo. Insulina jest super.

Diabetolog i ginekolog stwierdzili, że normalnie nie byłoby sensu tego leczyć lekami ale z uwagi na niewyjaśnioną niepłodność mam żreć metę na wszelki wypadek.
Dzięki! Zagadnę o to chyba endokrynologa następnym razem, z ciekawości...

Do góry