reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

Wróciłam od gina na nfz.
Endometrium 6mm
Pęcherzyk w lewym jajniku 14 mm
Po ciąży nie ma śladu.
Jestem w szoku bo dał mi skierowanie sam z siebie, a nastawiałam się ze będę musiała najpierw prosić a potem się kłócić xD
Więc skierowanie mam na:
P/c antyfosfolipidowe klasy IgM i IgG
To dobrze rozumiem, że to na trombofilie w koncu? 😄
A jeszcze drugie skierowanie mam do poradni genetycznej na którym mam napisane:
Proszę o objecie leczeniem specjalistycznym
Cel: st. Po 2 poronieniach

I to do poradni genetycznej mojemu staremu wystawił takie same. Ale jak dobrze zrozumiałam to już nie jest na nfz. Nie wiem co w tej poradni mieliby nam zbadać? W tej genetyce jestem totalnie zielona

reklama
Ja za młodu się nie wyszalalam choć jako 13 latka się zakochałam po uszy na wakacjach , ten chłopak sprawił że dostałam pierwszej miesiączki i wogole miłość na odległość, spotykaliśmy się co roku w wakacje, kilka razy byłam u niego, raz nawet pojechalismy na weekend do Zakopanego i mimo że on chciał to ja nie chciałam i nie było sexu (czego trochę żałuję :D ) Koniec końców mamy kontakt do dziś, od czasu do czasu namawia mnie na zalegly sex w zartach i wogole mówi że kocha tylko mnie i kiedyś jeszcze będziemy razem ble ble ble. Ale za męża wybrałam innego i był /jest on moim jedynym partnerem sexualnym w życiu wiec nie mam porównania z innymi czy ten sex jest dobry czy słaby 🤣
Ja córce powiedziałam, że do 30 ma żadnego narzeczonego nie przyprowadzać, tylko ma się bawić żeby niczego nie żałować 😂

Wróciłam od gina na nfz.
Endometrium 6mm
Pęcherzyk w lewym jajniku 14 mm
Po ciąży nie ma śladu.
Jestem w szoku bo dał mi skierowanie sam z siebie, a nastawiałam się ze będę musiała najpierw prosić a potem się kłócić xD
Więc skierowanie mam na:
P/c antyfosfolipidowe klasy IgM i IgG
To dobrze rozumiem, że to na trombofilie w koncu? 😄
A jeszcze drugie skierowanie mam do poradni genetycznej na którym mam napisane:
Proszę o objecie leczeniem specjalistycznym
Cel: st. Po 2 poronieniach

I to do poradni genetycznej mojemu staremu wystawił takie same. Ale jak dobrze zrozumiałam to już nie jest na nfz. Nie wiem co w tej poradni mieliby nam zbadać? W tej genetyce jestem totalnie zielona
Myśle ze w porani zbadają Wam tylko kariotypy, przynajmniej u mnie tak było. Stary tez ma na NFZ, ale u mojego było coś nie tak i wtedy poszedł do rodzinnego i poprosił o wystawienie nowego i dostał.

Te przeciwciała to chyba zespół antyfosfolipidowy ( chociaż ja miałam inne badania, hmmm).

Pełna trombofilii to przede wszystkim geny - czynnik v (leiden i r2), pai-1 i protrombina. Na teście dna masz jeszcze mthfr czyli to Ci powie jaki kwas foliowy powinnaś przyjmować.

Myśle ze w porani zbadają Wam tylko kariotypy, przynajmniej u mnie tak było. Stary tez ma na NFZ, ale u mojego było coś nie tak i wtedy poszedł do rodzinnego i poprosił o wystawienie nowego i dostał.

Te przeciwciała to chyba zespół antyfosfolipidowy ( chociaż ja miałam inne badania, hmmm).

Pełna trombofilii to przede wszystkim geny - czynnik v (leiden i r2), pai-1 i protrombina. Na teście dna masz jeszcze mthfr czyli to Ci powie jaki kwas foliowy powinnaś przyjmować.
Aa no tak teraz doczytałam o co chodzi z zespołem antyfosfolipidowym. Ale to też dobrze wiedzieć czy moje komórki zabijają zarodka czy nie

Aa no tak teraz doczytałam o co chodzi z zespołem antyfosfolipidowym. Ale to też dobrze wiedzieć czy moje komórki zabijają zarodka czy nie
Ja Ci jeszcze polecam zbadać sobie ferrytyny bo mi przez poronienia (co prawda późniejsze i z bardzo duża ilością krwi) spadła do żenującego poziomu. A budowanie jej to mogą być nawet miesiące. Mi hematolog zaleciła ze dopóki nie odbuduje do 50 to mam się wstrzymać ze staraniami. Doszłam do maginczego 48 i ruszyliśmy do akcji 😂

reklama
Dziękuję dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi :D
a jak się czułyście, jak się dowiedziałyście, ze jednak ciąża?
Ja pamiętam, że strasznie bałam się ciąży jak byłam młoda, bo mój Tata to katol. I wiecznie mi mówił, że seks tylko po ślubie... Jakby się dowiedział, co ja przed ślubem wyrabiałam za bezeceństwa to by się za głowę złapał

Ja myslalam, ze nic z tego i ze dostane okres. Bolal mnie brzuch jak na okres, ale piersi byly miekkie 🤔 no i pamietam jak tydzien przed pozytywnym testem mega mnie zabolal brzuch (jak na okres) trwalo to caly wieczor (az musialam z termoforkiem siedziec) i wtedy bylam pewna, ze okres dostane. Dlatego nawet nie robilam testow. Ale w dzien przed testem mialam sluz plodny i stwierdzilam, ze moze owulacja i zrobilam test owu. No i 2 krechy. A na nastepny dzien zrobilam hcg i tez 2 krechy 🤣🤣🤣

Do góry