reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

co gotujecie w tym garnku?
Bo ja np jak jakiś wywar na zupę włączałam to taki mętny mi wychodził np.
Tak jak pisze koleżanka wyżej trzeba zebrać szumowine i dopiero dalej gotować 😃 Chociaż jak robię rosół to wrzucam mrożoną wloszczyzne i mrozonego kurczaka i zawsze mam klarowny rosół. Uwielbiam szybkowar bo w pół godziny mam pyszny rosół czy inny wywar a tak to kiedyś dwie godziny gotowałam w zwykłym garnku.

Czekam w kolejce do giną. Tylko dwie osoby przede mną wiec spoko :-)
 
reklama
No to jedziemy - wiadomo musisz sobie oczyścić mięso i wkładasz do szybkowaru, dolewasz wody tak żeby przykryć mieso i gotujesz jeszcze bez zamknięcia - jak się zagotuje to zbierasz szumowiny. Potem dodajesz warzywa (marchewka, pietruszka - korzeń i natkę , por, cebula (opalona), czasem wrzucę kawałek białej kapusty jak mam, no i przyprawy (trochę ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie) - ja na takie półtora litra- 2l sole jakieś 3-4 łyżeczki tyle ze takiej gruboziarnistej jak do mielenia. I wtedy tez dolewam odpowiednią ilość wody i zamykam szybkowar. Daje na najwyższe ciśnienie. Czekam żeby się zamknął zawór i zrobiło ciśnienie, jak to się zrobi daje na minimalny ogień i daje czas - 30 min. Jak się zrobi to daje mu raczej czas, żeby samoistnie obniżył ciśnienie bo dla mnie za mocno pryska. Chyba ze jestem barfZo niedoczekana to wtedy baaaardzo delikatnie spuszczam to ciśnienie. I gotowe jest piękny klarowny i pyszny ;)
dzięki! Może spróbuje. A widzisz ja wrzucałam wszystko i zamykałam. A ten myk z tymi szumowinami może byc kluczem do sukcesu. Jaka oszczędność bo tak to na indukcji ponad trzy godziny się gotuje...
 
Tak jak pisze koleżanka wyżej trzeba zebrać szumowine i dopiero dalej gotować 😃 Chociaż jak robię rosół to wrzucam mrożoną wloszczyzne i mrozonego kurczaka i zawsze mam klarowny rosół. Uwielbiam szybkowar bo w pół godziny mam pyszny rosół czy inny wywar a tak to kiedyś dwie godziny gotowałam w zwykłym garnku.

Czekam w kolejce do giną. Tylko dwie osoby przede mną wiec spoko :-)
daj znać po wizycie!

A ja lubię jak mi pyrka rosół godzinami 😂
 
No to jedziemy - wiadomo musisz sobie oczyścić mięso i wkładasz do szybkowaru, dolewasz wody tak żeby przykryć mieso i gotujesz jeszcze bez zamknięcia - jak się zagotuje to zbierasz szumowiny. Potem dodajesz warzywa (marchewka, pietruszka - korzeń i natkę , por, cebula (opalona), czasem wrzucę kawałek białej kapusty jak mam, no i przyprawy (trochę ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie) - ja na takie półtora litra- 2l sole jakieś 3-4 łyżeczki tyle ze takiej gruboziarnistej jak do mielenia. I wtedy tez dolewam odpowiednią ilość wody i zamykam szybkowar. Daje na najwyższe ciśnienie. Czekam żeby się zamknął zawór i zrobiło ciśnienie, jak to się zrobi daje na minimalny ogień i daje czas - 30 min. Jak się zrobi to daje mu raczej czas, żeby samoistnie obniżył ciśnienie bo dla mnie za mocno pryska. Chyba ze jestem barfZo niedoczekana to wtedy baaaardzo delikatnie spuszczam to ciśnienie. I gotowe jest piękny klarowny i pyszny ;)
Dziękuje, zrobiłam sobie zdjęcie :p Jak ugotuję to na pewno pochwalę się efektem. Jakikolwiek by nie był 🤣
 
Ja nie mam szybkowaru, ale mamy ze starym pierdolca na punkcie sprzętu kuchennego i gdyby nie mała kuchnia to byśmy szaleli ;) Póki co od prawie roku jestem szczęśliwą posiadaczką termomixa i to było najlepsze, co kupiliśmy do kuchni.

Przy okazji, dziś rusza wyprzedaż w zarze, bershce, stradivariusie i pull&bear w necie i aplikacji. Także zostawiam informację, może któraś ma za dużo kasy :D
 
Tak jak pisze koleżanka wyżej trzeba zebrać szumowine i dopiero dalej gotować 😃 Chociaż jak robię rosół to wrzucam mrożoną wloszczyzne i mrozonego kurczaka i zawsze mam klarowny rosół. Uwielbiam szybkowar bo w pół godziny mam pyszny rosół czy inny wywar a tak to kiedyś dwie godziny gotowałam w zwykłym garnku.

Czekam w kolejce do giną. Tylko dwie osoby przede mną wiec spoko :-)
Taaaaak, uwielbiam te oszczędność czasu :)
Bulion warzywny robię w 12 min w szybkowarze. A ostatnio coś mnie podkusiło żeby zrobić normlanie i myślałam ze zniosę jajko czekając na gotowy bulion.
 
reklama
Moj wczoraj w trakcie zakupow dzwonił 5 razy zeby mnie nie zdenerwowac wlasnie i kupic to co chce😅
Mój tylko dzwoni jak czegoś faktycznie nie ma bo to coś wymyślnego i jaki zamiennik kupić. Głównie on robi zakupy, ja robię listę i gotuje. On się lepiej i szybciej w sklepie odnajduje niż ja ale to przez to że od lat głównie on robi zakupy. Pod tym względem nie mogę narzekać. Tak samo rzadko mu się zdarza nie widzieć jak coś jest. Sporadyczne sytuacje.
 
Do góry