reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

Niekoniecznie. Postaram się dzisiaj doczytać konkretnie o tej Kanadzie.
Ale już tak na szybko trzeba wziąć różnicę w prowadzeniu ciąż w PL, a na szeroko pojętym zachodzie.
Bo z jednej strony w wielu tych krajach testy nipty są darmowe, ale z drugiej nie wiem ile faktycznie osób je robi i od kiedy tak jest. A wiadomo, że w Polsce ciąże prowadzi się dość hmm no specyficznie, jednak większość prowadzi ją prywatnie. Ja np. z córką miałam USG max. co 2 tygodnie. Nie wiem czy to mądre czy nie, ale mi dawało spokój i tyle. Na zachodzie ciąże prowadzi położna, a usg jest 1-2 razy.

Kiedyś jak miałam jeszcze IG obserwowałam jakąś mamę w ciąży, ona chyba mieszkała w Belgii i o zespole Edwardsa dowiedzieli się po porodzie. Nikt wcześniej tego nie zauważył bo miała chyba jedno USG i to takie na odczepnego, a testy nipty nie wiem czy były już dostępne - w każdym razie nie robili. Dziecko zmarło chyba po jakiś 4 miesiącach. Pamiętam, że właśnie miała duży żal do tego prowadzenia ciąży tam
Dokładnie
Umówmy się, że nawet jak usg są to kwestia tego kto je robi jest kluczowa. Są i u nas ginekolodzy którzy nie potrafią na obrazowce zdiagnozować poprawnie najpoważniejszych wad.

reklama
Mnie chyba bardziej przeraża, że są lekarze którzy widzą te wady, ale jednak zatajają
Oglądałam niedawno film o dziewczynie w niechcianej ciąży - akcja dzieje się w latach 50 we FR. Sytuacja właściwie podobna do aktualnej w PL... Lekarz jasno powiedział jej, że nic się nie da zrobić, poszła więc do innego lekarza, który przepisał jej - jak zadeklarował - lek na "rozwiązanie problemu". Później dowiedziała się, że tak naprawdę były to leki na podtrzymanie ciąży. Lekarze reagowali w ten sposób i ze strachu przed konsekwencjami ewentualnej rozmowy o aborcji, i z powodu "klauzuli sumienia"...

Oglądałam niedawno film o dziewczynie w niechcianej ciąży - akcja dzieje się w latach 50 we FR. Sytuacja właściwie podobna do aktualnej w PL... Lekarz jasno powiedział jej, że nic się nie da zrobić, poszła więc do innego lekarza, który przepisał jej - jak zadeklarował - lek na "rozwiązanie problemu". Później dowiedziała się, że tak naprawdę były to leki na podtrzymanie ciąży. Lekarze reagowali w ten sposób i ze strachu przed konsekwencjami ewentualnej rozmowy o aborcji, i z powodu "klauzuli sumienia"...
Czyli jesteśmy jakieś 70 lat za Francją w tym temacie ;)

Pamiętaj że pol roku po metotreksacie to wartość bezpieczna - to znaczy, z marginesem bezpieczeństwa i 1-2 miesiące mniej zapewne są tak samo bezpieczne.
Jeśli czułabyś się pewniej , zbadaj po prostu poziom kwasu foliowego (po metotreksacie zaleca się odczekać bo to antagonista kwasu foliowego)
Badałam ostatnio kwas foliowy i jest na dobrym poziomie 13.79 i już od jakiegoś czasu suplementuje. Raczej mam stresa bo minęły niecałe 3 miesiące 🤦🏽‍♀️
No ale chyba po prostu wczoraj za bardzo spanikowałam 🤷🏽‍♀️
Spokojnie, nawet jeśli zajdziesz w ciążę ryzyko jest niewielkie. Przecież dopuszczalnym czasem jest też 3 miesiące więc skoro ktokolwiek może się decydować na dzieci po takim czasie od metrotekstatu to ryzyko nie jest już takie duże jak po miesiącu.
W sumie racja, w środku nocy trafiłam na jakieś inne forum i jeszcze kilkanascie lat temu lekarze zalecali tylko 2-3 miesiące 😱
Czułam się wczoraj jak jedna z tych dziewczyn co pytają czy mogą być w ciąży po 1 stosunku bez zabezpieczenia 😂😂😂

Ale np. Kobieta wraca zza granicy, ma papier z legalnej zagranicznej aborcji. Czy wtedy można mówić o złamaniu polskiego prawa, jeśli to nie stało się na terenie Polski?
Wydaje mi się ze jak wprowadzony bedzie rejestr ciąż to może być to złamanie polskiego prawa bo jesteś obywatelem Polski 🤷🏽‍♀️ ale nie znam się, narazie wydaje mi się że kobieta nie ponosi odpowiedzialności

Badałam ostatnio kwas foliowy i jest na dobrym poziomie 13.79 i już od jakiegoś czasu suplementuje. Raczej mam stresa bo minęły niecałe 3 miesiące 🤦🏽‍♀️

W sumie racja, w środku nocy trafiłam na jakieś inne forum i jeszcze kilkanascie lat temu lekarze zalecali tylko 2-3 miesiące 😱
Czułam się wczoraj jak jedna z tych dziewczyn co pytają czy mogą być w ciąży po 1 stosunku bez zabezpieczenia 😂😂😂

Wydaje mi się ze jak wprowadzony bedzie rejestr ciąż to może być to złamanie polskiego prawa bo jesteś obywatelem Polski 🤷🏽‍♀️ ale nie znam się, narazie wydaje mi się że kobieta nie ponosi odpowiedzialności

po podaniu metotreksatu miałaś podawaną profilaktycznie dużą dawke kwasu ?

Ale sam rejestr ciąż bez odpowiedniego przepisu karnego dla samej kobiety - jest tylko i wyłącznie straszakiem.

po podaniu metotreksatu miałaś podawaną profilaktycznie dużą dawke kwasu ?
Nie, miałam zakaz suplementowania aż spadnie beta to zera (czyli niecałe 3 tyg po mtx) i potem normalnie dawkę 800 brałam a po wyniksch już 400 bo stwierdziłam że powoli sobie będę już uzupełniać 🤷🏽‍♀️

Ale sam rejestr ciąż bez odpowiedniego przepisu karnego dla samej kobiety - jest tylko i wyłącznie straszakiem.
Zupełnie się nie zagłębiałam w te przepisy bo mam nadzieję nigdy nie będą mnie dotyczyć 🤞

reklama
Do góry