reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
No tak ale jeśli nie wzięłaś tak jak lekarz kazał to nie bierz wogóle w tym cyklu i czekaj normalnie na okres bo sobie rozwalisz cały cykl. 😉 jeśli chcesz wiedzieć kiedy masz owulację- rób monitoring. Jeśli lekarz kazał brać progesteron od 16dc- zapewne chce Ci wyregulować i skrócić cykle. W tym celu musisz zacząć brać w tym 16dc nie ważne czy Ci to zablokuje owulacje czy nie. Może zablokowac owulacje na miesiąc czy dwa a później już będziesz miała owulacje wcześniej i regularne cykle- wiem co mówię bo od 4 lat jestem na progesteronie z przerwami.
Ok, dziękuję za odpowiedź 💋, już wsio jasne :)
Ja w tym cyklu odpuściłam zastosowanie się do tego zalecenia, bo przyłożyliśmy się do tych starań oboje, a do tego na początku cyklu łykałam Miovelie Nac. I się cholernie źle przy tym czułam. Tak więc mam w sobie ten cień nadziei na powodzenie. A jak nic z tego nie wyjdzie to trudno, będę wkładać sobie tę luteinę jak pan doktor przykazał, a dopiero w listopadzie będziemy próbować czegoś nowego...
Ja mam PCOS, czasem nawet pół roku nie miałam miesiączki. Ale wtedy nie zależało mi aż tak na ciąży, bo się już pogodziłam z tym, że matką nie będę.

Przy stymulacji powinno się iść na kontrolne USG w polowie cyklu i wtedy lekarz stwierdza czy trzeba podać coś na pekniecie. Mi w poprzednim cyklu zrobiła się torbiel na 4.5cm 😁 Znikła przy okresie ale niestety cykl na straty bo ten jest bezowulacyjny. Liczę że chociaż będzie krótki a nie 45dni.
Dopiero mam zacząć stymulację w tym cyklu i narazie bez ovi. Dlatego też pójdę na monitoring w tym miesiącu, żeby zobaczyć, czy coś pękło czy nie

Ja mam cykle na stymulatorze+zastrzyk na pęknięcie, poprzednio aromek+ovitrelle teraz clo+pregnyl (o ile go dostanę bo póki co wszędzie niedostępny). Jeden cykl był tylko na aromku bez zastrzyku i zrobiła mi się torbiel z przetrwalego pęcherzyka, ten i kolejny cykl były stracone ponieważ w kolejnym nie mogłam brać leków na stymulację bo pompowalyby one torbiel a nie pecherzyk. Dopiero w połowie kolejnego cyklu moja gin zrobiła usg i stwierdziła ze torbiel znikła wraz z menstruacją. Nie wiem czy takie usg można wykonac 1-2 dc i w 3dc rozpocząć stymulację.
Mi się udało zajsć w ciążę na pierwszym cyklu stymulowanym plus ovi. Tylko jej nie donosiłam... Pierwszy cykl po poronieniu miałam się nie starać, drugi nie brać nic, bo może owulka sama się pojawi. Nie pojawiła się jednak, dlatego kolejny cykl, czyli ten, mam mieć stymulowany, tylko nie brać narazie ovi. Muszę iść na monitoring i zobaczyć czy jakiś pęcherzyk się pojawił i czy pęknął

No tak ale jeśli nie wzięłaś tak jak lekarz kazał to nie bierz wogóle w tym cyklu i czekaj normalnie na okres bo sobie rozwalisz cały cykl. 😉 jeśli chcesz wiedzieć kiedy masz owulację- rób monitoring. Jeśli lekarz kazał brać progesteron od 16dc- zapewne chce Ci wyregulować i skrócić cykle. W tym celu musisz zacząć brać w tym 16dc nie ważne czy Ci to zablokuje owulacje czy nie. Może zablokowac owulacje na miesiąc czy dwa a później już będziesz miała owulacje wcześniej i regularne cykle- wiem co mówię bo od 4 lat jestem na progesteronie z przerwami.
A jeszcze mam jednak jedno pytanko 🤗

"Czekaj normalnie na okres" - tylko u mnie to nie wiadomo do końca ile czekać...
I stąd było to moje pierwsze pytanie. Bo ja mogę poczekać do tego 35dc, ale dłużej to nie chce, bo czas ucieka... I wtedy, jeżeli będzie przed owulacja to niech już się blokuje, skoro musi. Chodziło mi, czy ta luteina nie zagrozi ewentualnej ciąży. Ale już wiem, że nie 🙃 tylko pewnie będzie ryzykownie ją odstawić, ale to już inna bajka.

reklama
A długo brałaś anty? Przed ich braniem miałaś owulacje?
Kilka lat, ale miałam tam jakieś przerwy na rok czy kilka miesięcy. Przed braniem mialam normalnie owulacje, w końcu mam dziecko. Wiem, że nie na każdą kobiete antykoncepcja tak podziała, niektórym owulacja powraca od razu, innym po paru miesiącach, no ale ja kurde 1,5 roku jej nie mam.
I tak jestem wdzięczna, że mój problem to taki mały problem w porównaniu do innych dziewczyn, bo owulke można sobie lekami naprawić. Niektóre dziewczyny mają owulację, wszystko ładnie pęka a ciąży nie ma. Ja zaszłam w pierwszym cyklu na stymulacji, więc wiem, że się da. Problemem dla mnie bedzie, jeśli żadnej z tych ciaz nie donoszę...

Do góry