reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
Mam brać od 16 do 25 dnia cyklu, żeby wywołać okres. Tylko że moje naturalne cykle to 30-33-35 dni.

No to ja mam podobne zalecenie już w tym cykl. Poprzedni trwał 47 dni więc lekarz dał mi wybór albo anty albo duphaston. Wybrałam to drugie bo bez sensu anty na 1 cykl. I ja mam wziąć od 16dc przez 10 dni. Mam nadzieję, że szybko ten okres wtedy przyjdzie. W tym już powiedzmy sobie ciążowym cyklu mam mieć całą stymulację czyli jeszcze coś na rośniecie i pęknięcie. No i tak samo duphaston po owu, tylko że tu przed ostawieniem 2 bety dla pewności

Więc dlaczego nie brałaś tego progesteronu od 16 dc? Teraz żeby nie zablokować miesiączki powinnaś w sumie czekać do dnia kiedy najpóźniej miałaś okres bo jeśli weźmiesz 2 czy 3 dni przed zatrzymasz go na kolejne 10 dni.
Bo tu kiedyś przeczytałam, że jak wezmę go od 16dc, a owulacja miałaby wypaść mi np. 19dc, to ja tą luteiną sobie ją zablokuje i nie będę miała w tym cyklu owulacji wcale

No to ja mam podobne zalecenie już w tym cykl. Poprzedni trwał 47 dni więc lekarz dał mi wybór albo anty albo duphaston. Wybrałam to drugie bo bez sensu anty na 1 cykl. I ja mam wziąć od 16dc przez 10 dni. Mam nadzieję, że szybko ten okres wtedy przyjdzie. W tym już powiedzmy sobie ciążowym cyklu mam mieć całą stymulację czyli jeszcze coś na rośniecie i pęknięcie. No i tak samo duphaston po owu, tylko że tu przed ostawieniem 2 bety dla pewności
Aha, czyli założenie jest takie, że będziesz brała progesteron teoretycznie na "utrzymanie" ciąży (że też po owu)? A potem np. zrobi się badanie proga z krwi i jak będzie właściwy, to można na luzie dupka odstawić?

Bo tu kiedyś przeczytałam, że jak wezmę go od 16dc, a owulacja miałaby wypaść mi np. 19dc, to ja tą luteiną sobie ją zablokuje i nie będę miała w tym cyklu owulacji wcale
No tak ale jeśli nie wzięłaś tak jak lekarz kazał to nie bierz wogóle w tym cyklu i czekaj normalnie na okres bo sobie rozwalisz cały cykl. 😉 jeśli chcesz wiedzieć kiedy masz owulację- rób monitoring. Jeśli lekarz kazał brać progesteron od 16dc- zapewne chce Ci wyregulować i skrócić cykle. W tym celu musisz zacząć brać w tym 16dc nie ważne czy Ci to zablokuje owulacje czy nie. Może zablokowac owulacje na miesiąc czy dwa a później już będziesz miała owulacje wcześniej i regularne cykle- wiem co mówię bo od 4 lat jestem na progesteronie z przerwami.

reklama
Do góry