reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
Mam brać od 16 do 25 dnia cyklu, żeby wywołać okres. Tylko że moje naturalne cykle to 30-33-35 dni.

No to ja mam podobne zalecenie już w tym cykl. Poprzedni trwał 47 dni więc lekarz dał mi wybór albo anty albo duphaston. Wybrałam to drugie bo bez sensu anty na 1 cykl. I ja mam wziąć od 16dc przez 10 dni. Mam nadzieję, że szybko ten okres wtedy przyjdzie. W tym już powiedzmy sobie ciążowym cyklu mam mieć całą stymulację czyli jeszcze coś na rośniecie i pęknięcie. No i tak samo duphaston po owu, tylko że tu przed ostawieniem 2 bety dla pewności

Więc dlaczego nie brałaś tego progesteronu od 16 dc? Teraz żeby nie zablokować miesiączki powinnaś w sumie czekać do dnia kiedy najpóźniej miałaś okres bo jeśli weźmiesz 2 czy 3 dni przed zatrzymasz go na kolejne 10 dni.
Bo tu kiedyś przeczytałam, że jak wezmę go od 16dc, a owulacja miałaby wypaść mi np. 19dc, to ja tą luteiną sobie ją zablokuje i nie będę miała w tym cyklu owulacji wcale

No to ja mam podobne zalecenie już w tym cykl. Poprzedni trwał 47 dni więc lekarz dał mi wybór albo anty albo duphaston. Wybrałam to drugie bo bez sensu anty na 1 cykl. I ja mam wziąć od 16dc przez 10 dni. Mam nadzieję, że szybko ten okres wtedy przyjdzie. W tym już powiedzmy sobie ciążowym cyklu mam mieć całą stymulację czyli jeszcze coś na rośniecie i pęknięcie. No i tak samo duphaston po owu, tylko że tu przed ostawieniem 2 bety dla pewności
Aha, czyli założenie jest takie, że będziesz brała progesteron teoretycznie na "utrzymanie" ciąży (że też po owu)? A potem np. zrobi się badanie proga z krwi i jak będzie właściwy, to można na luzie dupka odstawić?

Bo tu kiedyś przeczytałam, że jak wezmę go od 16dc, a owulacja miałaby wypaść mi np. 19dc, to ja tą luteiną sobie ją zablokuje i nie będę miała w tym cyklu owulacji wcale
No tak ale jeśli nie wzięłaś tak jak lekarz kazał to nie bierz wogóle w tym cyklu i czekaj normalnie na okres bo sobie rozwalisz cały cykl. 😉 jeśli chcesz wiedzieć kiedy masz owulację- rób monitoring. Jeśli lekarz kazał brać progesteron od 16dc- zapewne chce Ci wyregulować i skrócić cykle. W tym celu musisz zacząć brać w tym 16dc nie ważne czy Ci to zablokuje owulacje czy nie. Może zablokowac owulacje na miesiąc czy dwa a później już będziesz miała owulacje wcześniej i regularne cykle- wiem co mówię bo od 4 lat jestem na progesteronie z przerwami.

reklama
Do góry