reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta niemowlaka-co i kiedy !

reklama
Ryba ja znalazlam taki przepis na stronce Nestle:

Pulpeciki

groszek_marchew_packshot.gif

• 150 g miesa z indyka
  • 2 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
  • 5 łyżek mleka modyfikowanego Nestle Nan 2
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • koperek do smaku
Mięso ugotuj i zmiel. Połącz z purée ryżowe. Przygotuj mleko modyfikowane Nan 2 wg proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Składniki wymieszaj uformuj pulpeciki i gotuj 3-5 minut we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek lub na parze.

Sa tam tez inne przepisy.

Kurcze, Wy tu wszystkie jakieś super obiadki gotujecie swoim maluszkom, a ja chyba tylko jedna taka wyrodna matka jestem, że mój Michaś je gotowe zupki, obiadki i deserki Gerbera. Myślicie że to źle? Sama już nie wiem. Jemu te Gerbera bardzo smakują. Co prawda, nie wiem czy moje też by mu smakowały bo mu jeszcze nie gotowałam, bo skoro tamte zajada ... Codziennie inne przysmaki dostaje. No i żólteczko też mu daję raz po raz.

Mam tylko poważny (w moim odczuciu) problem z mleczkiem. Michaś pije Nutramigen (takie gorzkie paskudztwo) i próbowałam już wielokrotnie dać mu Nan, Bebilon, Bebiko, ale jak tylko poczuje w ustach ten pyszny słodkawy smak, tak się niemiłosiernie krzwi i pluje że makabra ... Nawet jak już prawie śpi to przy podmianie wybudza się i krzywi, jakby chiał powiedzieć - 'Co Ty mi tu dajesz?'.

Nutramigen naprawde jest okropny w smaku ... fuj! Ale on go uwielbia. Wogóle nie lubi niczego co słodkie, próbowałam mu parę razy dać troszkę kaszki (malinowej, truskawkowej itp) i wogóle nie chciał jeść, krzwił się i wypluwał i to nie jest kwestia samej kaszki, bo jak mu na próbę urobiłam troszkę kaszki z Nutramigenem to zjadł, bo był gorzkawy smak Nutramigenu.

Chciałabym go wreszcie przestawić, na coś dobrego w smaku, ale nie bardzo wiem jak. Nawet biszkopty nie zabardzo mu smakują, bo są słodkie, a chrupki kukurydziane to już są pycha. Może mieszać te maleka i po trochu mu dodawać tego słodkiego? Jak myślicie?

Nasza pediatra, mówi, że skoro mu Nutramigen smakuje to może go pić, tylko on przez tez Nutramigen już sobie chyba poczucie smaku wypaczył i tylko mu paskudy smakują ... eh ...

Moja wiktorcia tez pije gorzkie mleko bebilon pepti2 dla mnie jest nie dobre fuj ale jej smakuje i chetnie pije po 100 ml co 3 godzinki oprocz tego miedzy czasie jakis deserek biszkopcik ostatnio dalam jej batonika milki waya mleczny w czekoladzie i zjadla calego teraz kupilam jej przysmak na dobranoc kaszke manna z czekolada i dzis wieczorkiem chce jej dac ona uwielbia czekolade i nic jej po niej nie jest jest zdrowa i szczesliwa jak dostanie cos dobrego:tak: i wtedy ja tez jestem szczesliwa:tak:

RENEE mam jeszcze takie pytania odnośnie wekowania zupek.
1. Jak długo trzeba je dotować w słoiczkach?
2. Po jakim czasie trzeba jespożyć?
3. Czy do środka dajesz masełko? Czy przed podaniem dodajesz.
4. Czy zagęszczasz je jakimiś kleikami czy poprostu robisz naturalnie gęste z warzywek?
5. Jakie rodzaje robisz tych zupek?
7. Czy je czymś przyprawiasz?

RENEE mam jeszcze takie pytania odnośnie wekowania zupek.
1. Jak długo trzeba je dotować w słoiczkach?
2. Po jakim czasie trzeba jespożyć?
3. Czy do środka dajesz masełko? Czy przed podaniem dodajesz.
4. Czy zagęszczasz je jakimiś kleikami czy poprostu robisz naturalnie gęste z warzywek?
5. Jakie rodzaje robisz tych zupek?
7. Czy je czymś przyprawiasz?

1. Ja zagotowywuję 15-20 minut
2. Nie liczę dokładnie co do dnia ile stoją w lodówce;-) , zawsze po otwarciu wącham i próbuję czy są o.k., wyrzuciłam niedawno 2 bo wydawały mi się podejrzane:baffled: , a miały może z 2 tyg.Dzikidzik gotuje po 30 słoiczków na raz:-D , więc myślę, że mogą trochę postać:tak: ;-)
3. Do środka daję masło
4. Niczym nie zagęszczam, żadnymi kleikami, po prostu dodaję tyle wody żeby za rzadkie nie wyszły:tak: ;-)
5.z brokułami, ze szpinakiem, same jarzynówki lub z mięskiem, czasami dodaję ryż, a no i pomidorowa z ryżem weszła na stałe do naszego menu:-D
6. Nie przyprawiam kompletnie niczym:no: , daję sporo marchewki, wtedy mają słodkawy smak i Ala je wcina z chęcią:tak:

Ugotowałam te kotleciki mielone z ryżem i koperkiem i Ala już skonsumowała:tak: :-D :laugh2: , nie chwaląc się wyszły mi bardzo dobre, tylko karmienie trwało dłuuużej bo musiała trochę szczęką popracować:-D , przeżuwała i przeżuwała, ale chyba nawet jej się to podobało. :-p :cool2: No i to był pierwszy obiadek podany jak dla dorosłego, miała ziemniaczki polane sosikiem i 2 kotleciki.:tak: Zostały mi jeszcze 3 więc chyba jeden słoiczek zagotuję i zostawię jeszcze porcję na jutro.;-)

Luczynko, dzięki. Przepisy Nestle mam w ulubionych i może skorzystam chociaż ja dzisiaj dostałam od mojej sąsiadki (bardzo fajna babeczka) już zmielone przez nią mięsko z indyka i cielęcinki i muszę je jakoś inaczej zrobić. Coś wykombinuję, pewnie uformuję pulpety z surowego mięska i potem je ugotuję w jarzynkach.

reklama
Do góry