reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

nie spotkałam się z tym, żeby kaszka po 4-mcu miała gluten. Ja podaje obiadki po 5 m-cu i te niektóre już mają.
Najprawdopodobniej avent będzie miał smoczki do kaszek :). Ja karmie przez takie zwyczajne, a takie są w różnyxh rozmiarach więc avent tym bardziej powinien mieć takie smoczki w swoim asortymencie :)

to w końcu w jakiej postaci mam podać ten gluten w 5 mcu zycia dziecka??Bo ja już cała głupia jestem:/

hehe Kamisia TY sie ne martw :-) sama w tym wszytkim nie jestes:-) ale gluten to zboze, a kaszki po 4 miesiacu sa mleczno ryzowe i tego glutenu nie maja. kasza manna - to jest gluten i dodajesz go po troszeczku do potraw co jakis czas zwiekszajac dawke - oczywiscie mozesz trszke kaszy mannej dodawac do kaszek owocowych, ale tez do marchewki - jakis obiadkow sloiczkowych czy nawet mleka butelkowego :-)

reklama
to w końcu w jakiej postaci mam podać ten gluten w 5 mcu zycia dziecka??Bo ja już cała głupia jestem:/

najprościej chyba tak jak pisała Aniam, kup ciastko dzieciowe, które zawiera gluten, rozkrusz je i dodaj do mleka swojego albo modyfikowanego i włala :). Albo ugotuj troszke kaszy manny i dodaj odrobinę do obiadku :).

Ja z glutenem mam już za dużo incydentów za sobą :|.
Np moja wspaniałomyślna matka nagotowała Adasiowi kaszki manny na mleku UHTym jak ten jeszcze dwóch miesięcy nie miał :|. Małemu na szczęście nic nie było i nawet mu smakowało, no ale helooooł :|

hehe no i znowu zablysnelam pytaniem :-D

no to ja Cie przebije Daga:-D

Ile mozna trzymac sloiczek po otwarciu w lodowce?
Ostatnio Polka zajadala marchewke, jednego dnia kilka lyzek, drugiego tez, no i zostalo pol sloika, ale juz trzeciego dnia nie podawalam tego, tylko wyrzucilam.

No i kupilam kaszke manna Poli, i kaszke z Bobovity z bananem.
Manna jest z glutenem, i to tylko 2x w tygodniu na razie, tak?
Ktora sie zna niech mnie poprawi...........

EDIT:

jeszcze jedno pytanie roku:
skad wiecie kiedy woda po zagotowaniu ma 40 stopni :baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:

Ostatnia edycja:

Ostatnio Polka zajadala marchewke, jednego dnia kilka lyzek, drugiego tez, no i zostalo pol sloika, ale juz trzeciego dnia nie podawalam tego, tylko wyrzucilam.
z tego co pamiętam to 72h

EDIT:

skad wiecie kiedy woda po zagotowaniu ma 40 stopni :baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:
ja olewam 40st, poprostu gotuje wode, studze i włala, nie sparwdzam ile ma stopni, tylko na przegubie poźniej sprawdzam czy moge podac małemu.

Katik, jest napisane na słoiczkach - ja się spotkałam na jednym ze 24 h a na drugim ze 72 (ale nie pamietam ktory to byl Hipp a ktory Gerber)

Moja lekarka kazała mi dawac codziennie po pół łyżeczki przez miesiąc - jeżeli po miesiącu nie wystąpi reakcja alergiczna to można dużo więcej.

EDIT:

Tem at temperatury wody olewam podobnie jak Wronka ;) sprawdzam tylko czy nie za gorąca.

Zależy od producenta. 48-36h, ale ja nawet jak pozwalają trzy dni trzymać w lodówce, wyrzucam po drugim. Zawsze miałam awersję do jedzenia długo otwartych rzeczy.

Ale cała flaszka manny 2 razy w tygodniu?? Niby powinno się po łyżeczce dodawać do obiadków. Aczkolwiek Adasiowi po mannie nic nie było, ale teraz bym już tak nie szalała

EDIT:

Sprawdzam na przegubie dłoni, jak temperatura jest ciut cieplejsza od ręki, to znaczy że jest 40 stopni....znaczy się kiedys sprawdzałam, teraz podaje mleko małemu na oko... te kilka miesięcy doświadczeń z butlą zrobiło swoje :)

i to tyle :)

Ile mozna trzymac sloiczek po otwarciu w lodowce
?

EDIT:

1. mozna trzymac nie dluzej niz 3 dni, czyli jak to Wronislawa napisala: 72 godziny :D

2. trzeba sobie kupic czaderski czajnik z wmontowanym termometrem :) Moj niestety pokazuje w Farenhajtach... HA ha powaznie, poszlam do sklepu po czajnik elektryczny. A oni tylko taki z termometrem mieli. Zrujnowalam sie, ale co tam. Wstawiam wode, patrze, a tam czajnik sie kolorowy robi. Jak woda zimna, to jest zielony, pozniej niebieski, rozowy i jak goraca to czerwony... Mysle sobie, ze malej do pokoju zamiast lampki nocnej wstawie :D

EDIT: Kostka lubi zine, wiec nawet nie sprawdzam temperatury...

Ostatnia edycja:
ok sprawdzilam, ja mam słoiki Hippa i tak marchewke, zupkę jarzynowa i marchewke z ziemniaczkiem, zuzyc następnego dnia po otwarciu. Natomisat jabłuszka do 3 dni (72h).

EDIT:

hehe ja jak robie Oli mleko to sprawdzam temp wody pijac ja:-) jak mnie parzy to wiecej zimnej, mniej wiecej wiem jaka ona lubi ale nie mam pojecia ile ma stopni...:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:
1. mozna trzymac nie dluzej niz 3 dni, czyli jak to Wronislawa napisala: 72 godziny :D

2. trzeba sobie kupic czaderski czajnik z wmontowanym termometrem :) Moj niestety pokazuje w Farenhajtach... HA ha powaznie, poszlam do sklepu po czajnik elektryczny. A oni tylko taki z termometrem mieli. Zrujnowalam sie, ale co tam. Wstawiam wode, patrze, a tam czajnik sie kolorowy robi. Jak woda zimna, to jest zielony, pozniej niebieski, rozowy i jak goraca to czerwony... Mysle sobie, ze malej do pokoju zamiast lampki nocnej wstawie :D

EDIT: Kostka lubi zine, wiec nawet nie sprawdzam temperatury...

tez chce taki:-)

reklama
Po dzisiejszej wizycie u pediatry,dowiedzialam sie ze jak maly skonczy 4 miesiace moge mu zaczac podawac kleik lub kaszke,i chyba tak zrobie bo Samuel tez czesto sie budzi w nocy na cyca.Bede podawac lyzeczka jak wronia :)

Do góry