reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2021

Cześć jestem tu nowa :) chcialam
sie przywitać i napisać coś o sobie. Jestem w 9t5d ciąży. Termin mam na 1 - 4 czerwca wg terminu miesiączki lub USG. Jak na razie od 7t ciąży mdłości i awersja do zapachów ale tak okropna, ze uciekam od lodówki, nie mogę znieść zapachów domowych np. Dyfuzorow i innych przez co wszystko wyniosłam jak najdalej od mojego nosa. Ciężko idzie mi z jedzeniem i piciem przez co jestem ciagle słaba, głodna, ale jak sięgam po jedzenie wezmę gryza/łyżkę pokarmu i po prostu nie mogę więcej w siebie wcisnąć. Schudłam 3kg. Niedługo USG genetyczne (18 listopada). Mam nadzieje ze wszystko będzie ok. A jak Wy się czujecie? :) pozdrawiam czerwcowe mamy!

reklama
Igła do połowy?? Powiem szczerze, że pierwsze słyszę. Moja mama jest pielęgniarka i mówiła że cała igła musi być wbita.
Tak przepraszam, zgadza się musi być wbita cała tak też jest na ulotce. Mi co prawda pielęgniarki mówiły żeby wbijać na 5cm :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Cześć jestem tu nowa :) chcialam
sie przywitać i napisać coś o sobie. Jestem w 9t5d ciąży. Termin mam na 1 - 4 czerwca wg terminu miesiączki lub USG. Jak na razie od 7t ciąży mdłości i awersja do zapachów ale tak okropna, ze uciekam od lodówki, nie mogę znieść zapachów domowych np. Dyfuzorow i innych przez co wszystko wyniosłam jak najdalej od mojego nosa. Ciężko idzie mi z jedzeniem i piciem przez co jestem ciagle słaba, głodna, ale jak sięgam po jedzenie wezmę gryza/łyżkę pokarmu i po prostu nie mogę więcej w siebie wcisnąć. Schudłam 3kg. Niedługo USG genetyczne (18 listopada). Mam nadzieje ze wszystko będzie ok. A jak Wy się czujecie? :) pozdrawiam czerwcowe mamy!
Cześć, jestem tak samo 9+5. Zmęczona ale +3kg..

Witajcie, u mnie dość brzydka pogoda, ale zebraliśmy sie i byliśmy na długim spacerze w lesie, troszkę się poruszałam i reszte dnia mam zamiar odpoczywać.
Mam pytanko, czy któraś z Was bierze zastrzyki Neoparin albo podobne? Dziś próbowałam sobie zaaplikować pierwszy, ale nie dałam rady, mąż musiał zrobić i kurczę piekielnie bolało wstrzykiwanie tego płynu... [emoji3525] Może któraś zna sposób żeby zmniejszyć ten ból? Dodam że zastrzyk mam zalecony w brzuch...
Ja biorę neoparin. Brałam cała poprzednia ciążę wraz tez od testu biorę. Ja zawsze chwytam fald skóry i wbijam ile pod kątem 45 stopni (mniej więcej oczywiście :p ) wstrzykuje powoli, bo wtedy nie szczypie. I jak wyjme igle to uciskam chwilę to miejsce. Pierwszego dnia nie ucisnelam bp już zapomniałam i mam siniaka giganta.... A po pozostałych tylko czerwone punkciki ;) no i też robię raz z lewej raz z prawej strony brzucha. Najlepiej robić samemu, wtedy czujesz już jak zaczynasz wbijać igłę, czy będzie boleć. Wtedy zmieniasz po prostu miejsce i powinno być okej :)
A, i neoparin ma czasem mega tępe igły.... jak sobie popatrzysz pod światło, to końcówka igły jest ścięta pod kątem. Ja zawsze do skóry przykładamy ten ostry koniec, wtedy jakoś idzie ;)

Darmowe badania prenatalne na NFZ należą się kobietom od 35 roku życia, lub jeśli miały wcześniej ciąże powikłane, poronienia lub jakieś wady genetyczne w rodzinie -wtedy niezależnie od wieku.
W ramach tych badań jest USG genetyczne (robione przez specjalistę z certyfikatem) na koniec I trymestru oraz potem USG połówkowe, test PAPPA i jeszcze jakiś drugi z krwi, ale nie pamiętam nazwy. Lekarz musi wystawić skierowanie na te badania. Ja dostałam z racji wieku i jestem zapisana na 28.11 w przychodni prywatnej, która ma kontrakt na te badania z NFZ.

Ja też mam termin z OM na 15.06, a z USG na 16.06

MNie też przy miłościach pomagaja gumy miętowe.

Generalnie mam dziś cały dzień mdłości i już mam dość😣

Igła do połowy?? Powiem szczerze, że pierwsze słyszę. Moja mama jest pielęgniarka i mówiła że cała igła musi być wbita.
Mi lekarka ostatnio mówiła, jak zobaczyła siniaki, żebym wbijala igłę płytko, praktycznie pod sama skórę. Ale w instrukcji napisane jest, że ma wejść cala. Próbowałam i to nic nie pomaga.

Ja się czuje fatalnie popołudniami. Pierwsza ciąże chyba lepiej znosilam. Dzisiaj na dodatek boli mnie brzuch. Mlody chory i niestety czasami każe się nosić i przytulać. Okropne mdłości zaczynają się tak od 18. Rzuć gum nie mogę bo noszę aparat :(

Ja biorę neoparin. Brałam cała poprzednia ciążę wraz tez od testu biorę. Ja zawsze chwytam fald skóry i wbijam ile pod kątem 45 stopni (mniej więcej oczywiście :p ) wstrzykuje powoli, bo wtedy nie szczypie. I jak wyjme igle to uciskam chwilę to miejsce. Pierwszego dnia nie ucisnelam bp już zapomniałam i mam siniaka giganta.... A po pozostałych tylko czerwone punkciki ;) no i też robię raz z lewej raz z prawej strony brzucha. Najlepiej robić samemu, wtedy czujesz już jak zaczynasz wbijać igłę, czy będzie boleć. Wtedy zmieniasz po prostu miejsce i powinno być okej :)
A, i neoparin ma czasem mega tępe igły.... jak sobie popatrzysz pod światło, to końcówka igły jest ścięta pod kątem. Ja zawsze do skóry przykładamy ten ostry koniec, wtedy jakoś idzie ;)
Po co się bierze neoparin?

reklama
Po co się bierze neoparin?
To jest lek przeciwzakrzepowy. Bierze się to profilaktycznie żeby zapobiegać powstawaniu skrzepów, ale działa też na te które powstaną i je rozpuszcza. Przypisuje się najczęściej, gdy ktoś miał incydent zakrzepicy lub zatorowosci płucnej oraz w przypadkach mutacji jakiś genów odpowiadających za prawidłową krzepliwosc krwi czyli np przy trombofilii. O tym wiem:) Może jest coś jeszcze.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry