Jestem zdania, że kto jak kto, ale rodzicom nie muszę mówić, bo chce ich ochronić i nie chciałam, by cierpieli. Owszem, dowiedzieli się, ale już po czasie. Wolę chronić bliskich niż patrzeć jak płaczą z mojego powoduJa też nie chciałam mówic ale każdy chyba się domyślił zwłaszcza po pierwszym poronieniu mówiliśmy że będziemy się starać i większość osób wie przy pierwszej nie mówiłam a i tak poroniłam więc co ma być to będzie na początku było ciężko o tym mówić ale z każdym miesiącem jest "łatwiej"i trzeba o tym mówić bo takie rzeczy się zdarzają że tak powiem i to bardzo często niż nam się wydaję
reklama
amanda2903
Fanka BB :)
Ja o tym nie wiedziałam, że lepiej później słuchać serduszka, dopiero w tej ciąży się dowiedziałam Wolałam dmuchać na zimne, i jeszcze zanim zaczął robić USG to mu powiedziałam, że jeśli jest wszystko dobrze i serduszko bije, to chcę je tylko zobaczyć, nie chcę na razie słuchaćDużo z Was pisze że lepiej nie słuchać serduszka? Dlaczego? W pierwszej ciąży na pierwszej wizycie słuchałam serduszka, nikt nawet nie zapytał czy chce czy nie chce. Po prostu włączyli
Ja też właśnie rzadko biorę, w ciąży nigdy. Co miałby ból zrobić niby? To przypadkiem nie zależy od nas, czy damy radę wytrzymać ten ból?Mój lekarz powiedział, że jakby bolało to mieć pod ręką no.spę; że lepiej wziąć lek niż sam ból miałby coś zrobić. Ja to rzadko biorę tabletki nawet nie w ciąży.
Kasienka34
A jakie leki bierzesz?Dokładnie. Ja robię wszystko co mogę. Biorę leki, dbam o siebie, resztą już w rękach kogoś innego
roki_1991
Moze nie sam bol. Ale no przy bólu brzucha czy pleców jeśli pojawiają się jakieś skurcze i dlatego nas boli, to niosą wyciszyć te skurcze żeby nie narobiły jakiegoś problemu. Przynajmniej tak to sobie zawsze wyobrażałam, ale to moja teoria tylkoJa też właśnie rzadko biorę, w ciąży nigdy. Co miałby ból zrobić niby? To przypadkiem nie zależy od nas, czy damy radę wytrzymać ten ból?
Kasienka34
A jutro mam zrobić wyniki TSH,glukozę i toksoplazmozęDokładnie. Ja robię wszystko co mogę. Biorę leki, dbam o siebie, resztą już w rękach kogoś innego
Vingag
Nie, silny ból na pewno nie pomaga. Kiedy mi wychodziła ósemka i dosłownie wariowalam z bólu, lekarz radził mi wziąć paracetamol, bo o wiele mniej, o ile w ogóle, szkód wyrządzi ta tabletka niż długotrwały ból nie do zniesienia.Ja też właśnie rzadko biorę, w ciąży nigdy. Co miałby ból zrobić niby? To przypadkiem nie zależy od nas, czy damy radę wytrzymać ten ból?
A co do mówienia o ciąży. Ja jestem z moja mama bardzo blisko i o każdej ciąży wiedziała od momentu kreski na teście. Wychodzimy obie z założenia, że od tego jesteśmy rodzina, żeby sie wspierać. Wiem, że obydwa poronienia dotknęły ją bardzo mocno, ale byłyśmy w tym we dwie, wspierała mnie bardzo i zawsze będę jej za to wdzięczna, bez tego bym chyba zwariowała.
W tej ciąży wstrzymywalam sie do wizyty z serduszkiem, później powiedziałam moim dziadkom. Wiem, że zawsze może pójść coś nie tak, Ale prawda jest taka, że do samego porodu nie ma sie pewności czy będzie ok.
Także niech każda z nas podejmie sobie odnośnie mówienia o ciąży taka decyzje, jaka jej odpowiada i tyle
G
guest-1672688487
Gość
Akurat to nie ma wplywu, ze u meza w rodzinie sa blizniaki to zalezy od twoich genow a nie mężaNo, mąż ma w rodzinie bliźniaki wiec wszystko jest możliwe
roki_1991
Oj u mnie tego niestety sporo.... luteine podjezykowa 3x3, zastrzyki z heparyny, steryd żeby wyciszyć organizm żeby z ciąża nie chciał walczyć, do tego dużo magnezu bo 3x2, no i witaminy - prenatal uno, dha, Wit d3 brałam jeszcze acard ale póki co odstawiłamA jakie leki bierzesz?
reklama
Ada.to.nie.wypada
Weź przestań nakręcać. Usunięcie ciąży pozamacicznej to nie jest aborcja. Nikt nie będzie czekał aż kobieta zacznie wykrwawiać się na śmierć [emoji2356] to samo z operowaniem dziecka w brzuchu matki, nikt tego nie zakazuje, tak jak badań prenatalnych.
Każde działanie, które będzie wiązać się z potencjalnym ryzykiem śmierci płodu, będzie skutkowało strachem lekarzy przed wykonywaniem takich czynności. Dziękuję za (po raz kolejny taki z twojej strony) komentarz. „Nakręciła” mnie wypowiedz pana profesora, ale co on tam wie Nie chcę się gotować o taką bzudrę, bo wtedy sie dopiero zacznę się nakręcać.
Mnie ostatnio zobaczyła z kolei babcia, nic jej nie mówiłam o ciąży. Dopiero później mama jej powiedziała, a ona na to, ze wie. Moja mama pyta: jak to??! Skąd ? A moja babcia na to, ze po buzi widać, jakiś taki brzuch mam inny i inaczej chodzę U mojej mamy tez wiedziała jak była w ciąży. Ciekawe jest to, ze są takie osoby co są w stanie zauważyć takie rzeczy !