reklama
MałaMi30
Fanka BB :)
Mam bardzo podobna sytuację do Kamili. Od grudnia jestem na zwolnieniu, poroniłam nie wróciłam do pracy. Teraz ponownie zaszłam w ciążę a dodatkowo przed porodem skończy mi się umowa o prace jak bede juz na zasilku rehabilitacyjnym jeśli go dostane. Może wiesz czy w takim wypadku jeśli urodze na zasiłku rehabilitacyjnym juz bez umowy o pracę to czy będzie należał mi sie macierzyński? Dodam że przed pójściem na zwolnienie nie przepracowałam nawet miesiąca i okazało sie ze jestem w ciąży...Załączyłam informacje ze strony ZUS-u. Myślę, że bliżej 60 dnia od złożenia wniosku będzie decyzja. Czasami udzielą informacji przez telefon na jakim etapie jest wniosek - zależy na kogo się trafi. Ja jeszcze nie spotkałam się z sytuacją, że odmówili prawa do świadczenia rehabilitacyjnego w ciąży, ale wiadomo każdy przypadek rozpatrują indywidualnie. Narazie się nie martw, mają jeszcze czas na wydanie decyzji
Miloszella
Zaciekawiona BB
Cześć dziewczyny, u mnie 27+4. Wczoraj miałam wizytę u lekarza, szyjka ok 24mm, szew dobrze trzyma, a był zakładany ratunkowo na praktycznie nieistniejącej szyjce ok 0,5cm w 21tc. Nadal luteina, magnez, nospa i mega oszczędny tryb życia. Ale przy 13-miesiecznym dziecku w domu nie jest to łatwe ;-)
Malutka waży prawie 1100g i mega się cieszę, że przekroczyła magiczny kilogram bo z każdym dniem będzie silniejsza w razie wcześniejszego porodu.
Malutka waży prawie 1100g i mega się cieszę, że przekroczyła magiczny kilogram bo z każdym dniem będzie silniejsza w razie wcześniejszego porodu.
roki_1991
Jak nie będziesz juz miala zatrudnienia, to macierzyńskiego nie dostaniesz. Będzie ci się należeć kosiniakoweMam bardzo podobna sytuację do Kamili. Od grudnia jestem na zwolnieniu, poroniłam nie wróciłam do pracy. Teraz ponownie zaszłam w ciążę a dodatkowo przed porodem skończy mi się umowa o prace jak bede juz na zasilku rehabilitacyjnym jeśli go dostane. Może wiesz czy w takim wypadku jeśli urodze na zasiłku rehabilitacyjnym juz bez umowy o pracę to czy będzie należał mi sie macierzyński? Dodam że przed pójściem na zwolnienie nie przepracowałam nawet miesiąca i okazało sie ze jestem w ciąży...
Cześć dziewczyny, u mnie 27+4. Wczoraj miałam wizytę u lekarza, szyjka ok 24mm, szew dobrze trzyma, a był zakładany ratunkowo na praktycznie nieistniejącej szyjce ok 0,5cm w 21tc. Nadal luteina, magnez, nospa i mega oszczędny tryb życia. Ale przy 13-miesiecznym dziecku w domu nie jest to łatwe ;-)
Miloszella
Zaciekawiona BB
Mąż co drugi tydzień ma pracę zdalną więc stara się pracować i pomagać przy synku, a kiedy jest w pracy to przyjeżdża moja mama więc jakoś sobie radzimy. Teraz moim najbliższym celem jest wytrzymanie do 30 tygodnia i mam nadzieje, ze się uda. A im dłużej tym lepiej :-)
Hej, to super, ze szew tak trzyma, oby trzymał jak najdłużej[emoji4] faktycznie z roczniakiem w domu oszczędzanie w domu nie jest takie latwe. Masz kogos do pomocy?
MałaMi30
Jesteś pewna? W innym wątku dziewczyna napisała ze dostane zasiłek macierzyński chyba napisze zadzwonie na infolinie tak będzie najwiarygodniejJak nie będziesz juz miala zatrudnienia, to macierzyńskiego nie dostaniesz. Będzie ci się należeć kosiniakowe
roki_1991
Wiesz co, pewna na 100% nie jestem, tak mi jakos logika podpowiadała no bo umowę ci kusza przedłużyć do dnia porodu, a potem hmmm.... nie chce wprowadzić w błąd xadzwon, będzie faktycznie najlepiejJesteś pewna? W innym wątku dziewczyna napisała ze dostane zasiłek macierzyński chyba napisze zadzwonie na infolinie tak będzie najwiarygodniej
reklama
MałaMi30
Mam nadzieje ze jednak dadzą zasiłek bo jak nie to żeby w tynk jasne zadzwonię tak będzie najpewniejWiesz co, pewna na 100% nie jestem, tak mi jakos logika podpowiadała no bo umowę ci kusza przedłużyć do dnia porodu, a potem hmmm.... nie chce wprowadzić w błąd xadzwon, będzie faktycznie najlepiej