reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2021

reklama
Załączyłam informacje ze strony ZUS-u. Myślę, że bliżej 60 dnia od złożenia wniosku będzie decyzja. Czasami udzielą informacji przez telefon na jakim etapie jest wniosek - zależy na kogo się trafi. Ja jeszcze nie spotkałam się z sytuacją, że odmówili prawa do świadczenia rehabilitacyjnego w ciąży, ale wiadomo każdy przypadek rozpatrują indywidualnie. Narazie się nie martw, mają jeszcze czas na wydanie decyzji :)
Mam bardzo podobna sytuację do Kamili. Od grudnia jestem na zwolnieniu, poroniłam nie wróciłam do pracy. Teraz ponownie zaszłam w ciążę a dodatkowo przed porodem skończy mi się umowa o prace jak bede juz na zasilku rehabilitacyjnym jeśli go dostane. Może wiesz czy w takim wypadku jeśli urodze na zasiłku rehabilitacyjnym juz bez umowy o pracę to czy będzie należał mi sie macierzyński? Dodam że przed pójściem na zwolnienie nie przepracowałam nawet miesiąca i okazało sie ze jestem w ciąży...

Cześć dziewczyny, u mnie 27+4. Wczoraj miałam wizytę u lekarza, szyjka ok 24mm, szew dobrze trzyma, a był zakładany ratunkowo na praktycznie nieistniejącej szyjce ok 0,5cm w 21tc. Nadal luteina, magnez, nospa i mega oszczędny tryb życia. Ale przy 13-miesiecznym dziecku w domu nie jest to łatwe ;-)
Malutka waży prawie 1100g i mega się cieszę, że przekroczyła magiczny kilogram bo z każdym dniem będzie silniejsza w razie wcześniejszego porodu.

Mam bardzo podobna sytuację do Kamili. Od grudnia jestem na zwolnieniu, poroniłam nie wróciłam do pracy. Teraz ponownie zaszłam w ciążę a dodatkowo przed porodem skończy mi się umowa o prace jak bede juz na zasilku rehabilitacyjnym jeśli go dostane. Może wiesz czy w takim wypadku jeśli urodze na zasiłku rehabilitacyjnym juz bez umowy o pracę to czy będzie należał mi sie macierzyński? Dodam że przed pójściem na zwolnienie nie przepracowałam nawet miesiąca i okazało sie ze jestem w ciąży...
Jak nie będziesz juz miala zatrudnienia, to macierzyńskiego nie dostaniesz. Będzie ci się należeć kosiniakowe

Cześć dziewczyny, u mnie 27+4. Wczoraj miałam wizytę u lekarza, szyjka ok 24mm, szew dobrze trzyma, a był zakładany ratunkowo na praktycznie nieistniejącej szyjce ok 0,5cm w 21tc. Nadal luteina, magnez, nospa i mega oszczędny tryb życia. Ale przy 13-miesiecznym dziecku w domu nie jest to łatwe ;-)
Malutka waży prawie 1100g i mega się cieszę, że przekroczyła magiczny kilogram bo z każdym dniem będzie silniejsza w razie wcześniejszego porodu.

Hej, to super, ze szew tak trzyma, oby trzymał jak najdłużej😊 faktycznie z roczniakiem w domu oszczędzanie w domu nie jest takie latwe. Masz kogos do pomocy?

Mąż co drugi tydzień ma pracę zdalną więc stara się pracować i pomagać przy synku, a kiedy jest w pracy to przyjeżdża moja mama więc jakoś sobie radzimy. Teraz moim najbliższym celem jest wytrzymanie do 30 tygodnia i mam nadzieje, ze się uda. A im dłużej tym lepiej :-)
Hej, to super, ze szew tak trzyma, oby trzymał jak najdłużej[emoji4] faktycznie z roczniakiem w domu oszczędzanie w domu nie jest takie latwe. Masz kogos do pomocy?

Jesteś pewna? W innym wątku dziewczyna napisała ze dostane zasiłek macierzyński 🙈 chyba napisze zadzwonie na infolinie tak będzie najwiarygodniej :)
Wiesz co, pewna na 100% nie jestem, tak mi jakos logika podpowiadała ;) no bo umowę ci kusza przedłużyć do dnia porodu, a potem hmmm.... nie chce wprowadzić w błąd ;) xadzwon, będzie faktycznie najlepiej :)

reklama
Do góry