reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2021

Cześć. Musisz przerwać wychowawczy. Inaczej zwolnienie bedzie niepłatne. Pracuje w kadrach - potwierdzone info :)

Zgodnie z art. 186 3 K.p., pracownik ma prawo zrezygnować z urlopu wychowawczego:
- w każdym czasie - za zgodą pracodawcy,
- po uprzednim zawiadomieniu pracodawcy - najpóźniej na 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy.
Ooo, to może podpowiesz mi jak to jest jak macierzyński skończył mi 4 października, jestem teraz na urlopie za zeszły rok, znów jestem w ciąży, chce wrócić do pracy i pracować jak najdłużej ale ze względu na ciezką ciążę poprzednią trochę się boje , że lekarz będzie chciał mnie wysłać na L4. Jak to jest wtedy z zusem? Będzie wypłacać 80% już z 80% na macierzyńskim czy wciąż liczy z wynagrodzenia?

reklama
Stworzyli taki program, który polega na tym, że mogę chodzić do innego, swojego lekarza, więc zdziwiłabym się, gdyby teraz mieli o to pretensję :D
Można zadzwonić i zapytać na infolinii czy ma się Swobodę leczenia. Ja po prostu wiem, że mam.
Są różne stawki, jeśli np. nie mają w ofercie powiedzmy logopedy, to wtedy zwracają 100%, ale jak ja idę do swojego, bo mam ulubionego lekarza poza Lux Med, to zwracają mi 70%.

to jest super! tez z tego korzystam tylko w enel medzie :) duzo osob o tym nie wie bo z oczywistych przyczyn te firmy sie nie chwala glosno, ze jest taka opcja 😀

Ooo, to może podpowiesz mi jak to jest jak macierzyński skończył mi 4 października, jestem teraz na urlopie za zeszły rok, znów jestem w ciąży, chce wrócić do pracy i pracować jak najdłużej ale ze względu na ciezką ciążę poprzednią trochę się boje , że lekarz będzie chciał mnie wysłać na L4. Jak to jest wtedy z zusem? Będzie wypłacać 80% już z 80% na macierzyńskim czy wciąż liczy z wynagrodzenia?
Będzie sie liczyć z wynagrodzenia. Na L4 ciążowym masz płacone 100%. Dodatkowo jeśli przerwa pomiędzy rodzicielskim a zwolnieniem lekarskim będzie krótsza niz 3 miesiące to podstawa do obliczenia zasiłku bedzie taka sama jak przy L4 w pierwszej ciąży. Jeśli bedzie dłuższa to będą na nowo przeliczać i brać pod uwage wynagrodzenie za okres po rodzicielskim.

Stworzyli taki program, który polega na tym, że mogę chodzić do innego, swojego lekarza, więc zdziwiłabym się, gdyby teraz mieli o to pretensję :D
Można zadzwonić i zapytać na infolinii czy ma się Swobodę leczenia. Ja po prostu wiem, że mam.
Są różne stawki, jeśli np. nie mają w ofercie powiedzmy logopedy, to wtedy zwracają 100%, ale jak ja idę do swojego, bo mam ulubionego lekarza poza Lux Med, to zwracają mi 70%.
Wow dzięki za info. Też nie miałam o tym pojęcia, a od listopada mąż mnie podpina pod swój pakiet lux med

reklama
Słuchajcie dziewczyny czy progesteron 19 (bo przeliczykam sobie na ng) nie jest za niski ?
Teoretycznie mieści się w normie, Ale nie jest to powalający wynik. Zapytaj gina o dupbaston luteine. Nie wszyscy ginekolodzy uznają badanie progesteronu, jednak to podstawowy hormon odpowiadający za utrzymanie ciąży. Ja dwie ciążę z progesteronem ok. 13 straciłam po długich plamieniach, tym razem biorę duphaston od momentu testu i wszystko jak na razie ok. Absolutnie nie chce cię straszyc, jednak ja porozmaiwalabym z lekarzem. Bete masz za to piekniutką, i ten przyrost ❤

Do góry