reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Ja właśnie wyszłam od lekarza. Zleciła mi pakiet badań. I zrobili badanie moczu paseczkami [emoji3] i dziwne te wyniki. Bo wpisała mi np. białko+ i teraz będę się zastanawiać co to znaczy, czy plus to pozytywny znaczy że białko jest w moczu czy raczej że jest ok... Mam czekać na telefon od lekarza...

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Chyba jednak nie skoro żaden lekarz u mnie w mieście nie może zrobić połówkowego. Może co najwyżej zwykle usg, a to nie to samo jak widać.

w57vyx8dubspq12k.png
To jest strona miedzynarodowa w której można znaleźć lekarza z certyfikatem i jasno jest napisane , że chodzi o USG w terminie 11-13 TC . Link do: The Fetal Medicine Foundation /

f2w3skjoapwrgv7j.png

To jest strona miedzynarodowa w której można znaleźć lekarza z certyfikatem i jasno jest napisane , że chodzi o USG w terminie 11-13 TC . Link do: The Fetal Medicine Foundation /

f2w3skjoapwrgv7j.png
masz racje zależy co kto nazywa połówkowym. Mnie naprzyklad chodzi o usg2d, i 3d a także dopplerskie i echo serduszka. u mnie takich badań w mieście nie robią i ja na takie jadę.

w57vyx8dubspq12k.png

ja już na ciążę wysłałam 1800zł...( przed chwilą liczyłam), leki na podtrzymanie, wizyty, badania... teraz jeszcze ta cytomegalia? nie wiem jak to się pisze ;), połówkowe... normalnie nie mam już siły się na to denerwować. Robie jak leci. dobrze że nie jest u nas tak źle z tymi finansami bo bym się załamała.

w57vyx8dubspq12k.png
Ja na same starania o dziecko w trochę ponad rok wydałam prawie 10 tys zł. Liczyłam wizyty badania leki witaminy. Także jak teraz mam wydać 250zl choćby raz w miesiacu to jakoś mnie nie przeraża. Choć jak to mówią groszem nie smierdze. A gdzie tam jeszcze do wyprawki.

p19ucsqv6rf79f3c.png

Ja na prenatalne nie poszłam. Skierowania mi nie wysłali. Na połówkowe idę 29.12 :-) Już nie mogę się doczekać ale jednocześnie się boję. W 16 tyg jak miałam usg niby wszystko ok . Położna mówiła że połówkowe to najważniejsze badanie w całej ciazy .. więc stres jest .

ckaiyx8dnvrdhn2p.png

Hej dziewczyny!
Poczytałam Was.
Co do cytomegali, to po historii Sulen chyba żadnej nie trzeba przekonywać że warto zrobić. Ja mam w pakiecie i robią to 3 razy, w każdym trymestrze.

Jeśli chodzi o połówkowe to wg mojej wiedzy (opinie lekarzy) jest ważniejsze niz genetyczne. Na genetycznym dowiadujesz sie jakie jest prawdopodobieństwo genetycznych chorób, a sa to niestety choroby nieuleczalne. Na połówkowym lekarz ocenia narządy, pępowinę, łożysko, sprawdza przepływy krwi i moze zrobić echo serca. Sa to bardzo ważne badania!
Na Kwietniówkach mieliśmy dziewczynę ktorej w badaniu wyszło ze jej syn ma poważna wadę serca (tak opisowo- nie miał połowy serduszka). Mnóstwo badan, konsultacji. Dziecko w 2 dobie życia miało pierwsza operacje (w Prokocimiu). Teraz chłopczyk ma 3,5 roku, jest chyba po 4 albo 5 operacjach, ma sie dobrze, chodzi do przedszkola, normalnie zyje, gra z kolegami w piłkę!!! Lekarze stwierdzili, że gdyby nie pożądane badanie ktore to wychwyciło jej synek by nie przeżył!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Majka powinnaś mieć w lux medzie cmv.
W Krakowie przy zakładaniu karty ciąży lekarz wydaje kartę opieki okołoporodowej, sa tam wszystkie badania, trzy usg na super sprzęcie u certyfikowanych lekarzy. Z ta karta po prostu idę do placówki i mowie w którym tyg ciąży jestem i ktore badania chce zrobić. To jest super rozwiazanie.
d7d98fc87d88291418350f69fba4ba2d.jpg

reklama
Ja sie mało udzielam ale przeszły mi juz ciagle wymioty i wróciłam do normalności, a ta przy dwójce małych dzieci nie daje mi chwili wolnego... Wstaje codziennie o 6 i chodzę spać ok północy, codziennie wyczekuje powrotu z pracy męża bo wtedy na chwile mogę sobie usiąść.... Ehhhh jak cudownie było byc w ciąży i nie mieć dzieci ;)
W dodatku mój młodszy synek (rok i 4 mce) odmówił drzemki!!!!!! Od tygodnia nie ma mowy o spaniu!!!!! Wczoraj zasnął w kapieli!!!! Najgorzej ze jest przez to strasznie marudny :(

Do góry