reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Ja właśnie wyszłam od lekarza. Zleciła mi pakiet badań. I zrobili badanie moczu paseczkami [emoji3] i dziwne te wyniki. Bo wpisała mi np. białko+ i teraz będę się zastanawiać co to znaczy, czy plus to pozytywny znaczy że białko jest w moczu czy raczej że jest ok... Mam czekać na telefon od lekarza...

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Chyba jednak nie skoro żaden lekarz u mnie w mieście nie może zrobić połówkowego. Może co najwyżej zwykle usg, a to nie to samo jak widać.

w57vyx8dubspq12k.png
To jest strona miedzynarodowa w której można znaleźć lekarza z certyfikatem i jasno jest napisane , że chodzi o USG w terminie 11-13 TC . Link do: The Fetal Medicine Foundation /

f2w3skjoapwrgv7j.png

To jest strona miedzynarodowa w której można znaleźć lekarza z certyfikatem i jasno jest napisane , że chodzi o USG w terminie 11-13 TC . Link do: The Fetal Medicine Foundation /

f2w3skjoapwrgv7j.png
masz racje zależy co kto nazywa połówkowym. Mnie naprzyklad chodzi o usg2d, i 3d a także dopplerskie i echo serduszka. u mnie takich badań w mieście nie robią i ja na takie jadę.

w57vyx8dubspq12k.png

ja już na ciążę wysłałam 1800zł...( przed chwilą liczyłam), leki na podtrzymanie, wizyty, badania... teraz jeszcze ta cytomegalia? nie wiem jak to się pisze ;), połówkowe... normalnie nie mam już siły się na to denerwować. Robie jak leci. dobrze że nie jest u nas tak źle z tymi finansami bo bym się załamała.

w57vyx8dubspq12k.png
Ja na same starania o dziecko w trochę ponad rok wydałam prawie 10 tys zł. Liczyłam wizyty badania leki witaminy. Także jak teraz mam wydać 250zl choćby raz w miesiacu to jakoś mnie nie przeraża. Choć jak to mówią groszem nie smierdze. A gdzie tam jeszcze do wyprawki.

p19ucsqv6rf79f3c.png

Ja na prenatalne nie poszłam. Skierowania mi nie wysłali. Na połówkowe idę 29.12 :-) Już nie mogę się doczekać ale jednocześnie się boję. W 16 tyg jak miałam usg niby wszystko ok . Położna mówiła że połówkowe to najważniejsze badanie w całej ciazy .. więc stres jest .

ckaiyx8dnvrdhn2p.png

Hej dziewczyny!
Poczytałam Was.
Co do cytomegali, to po historii Sulen chyba żadnej nie trzeba przekonywać że warto zrobić. Ja mam w pakiecie i robią to 3 razy, w każdym trymestrze.

Jeśli chodzi o połówkowe to wg mojej wiedzy (opinie lekarzy) jest ważniejsze niz genetyczne. Na genetycznym dowiadujesz sie jakie jest prawdopodobieństwo genetycznych chorób, a sa to niestety choroby nieuleczalne. Na połówkowym lekarz ocenia narządy, pępowinę, łożysko, sprawdza przepływy krwi i moze zrobić echo serca. Sa to bardzo ważne badania!
Na Kwietniówkach mieliśmy dziewczynę ktorej w badaniu wyszło ze jej syn ma poważna wadę serca (tak opisowo- nie miał połowy serduszka). Mnóstwo badan, konsultacji. Dziecko w 2 dobie życia miało pierwsza operacje (w Prokocimiu). Teraz chłopczyk ma 3,5 roku, jest chyba po 4 albo 5 operacjach, ma sie dobrze, chodzi do przedszkola, normalnie zyje, gra z kolegami w piłkę!!! Lekarze stwierdzili, że gdyby nie pożądane badanie ktore to wychwyciło jej synek by nie przeżył!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Majka powinnaś mieć w lux medzie cmv.
W Krakowie przy zakładaniu karty ciąży lekarz wydaje kartę opieki okołoporodowej, sa tam wszystkie badania, trzy usg na super sprzęcie u certyfikowanych lekarzy. Z ta karta po prostu idę do placówki i mowie w którym tyg ciąży jestem i ktore badania chce zrobić. To jest super rozwiazanie.
d7d98fc87d88291418350f69fba4ba2d.jpg

reklama
Ja sie mało udzielam ale przeszły mi juz ciagle wymioty i wróciłam do normalności, a ta przy dwójce małych dzieci nie daje mi chwili wolnego... Wstaje codziennie o 6 i chodzę spać ok północy, codziennie wyczekuje powrotu z pracy męża bo wtedy na chwile mogę sobie usiąść.... Ehhhh jak cudownie było byc w ciąży i nie mieć dzieci ;)
W dodatku mój młodszy synek (rok i 4 mce) odmówił drzemki!!!!!! Od tygodnia nie ma mowy o spaniu!!!!! Wczoraj zasnął w kapieli!!!! Najgorzej ze jest przez to strasznie marudny :(

Do góry